Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Στελέχη της γαλλικής Δεξιάς ζήτησαν έξοδο του Φιγιόν, αλλά άλλαξαν γνώμη

Ούτε τα στελέχη της γαλλικής Δεξιάς δεν μπορούν να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει με τον Φρανσουά Φιγιόν, τον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές που έχει δει τις ελπίδες του να εξανεμίζονται εξαιτίας της «υπόθεσης Πενελόπ». Αν και αρχικά ομάδα βουλευτών του κόμματος ζήτησε με ανοικτή της επιστολή έκτακτη σύγκληση της ηγεσίας ώστε να «συζητηθεί η κατάσταση» που έχει διαμορφωθεί με τον υποψήφιο, στη συνέχεια απέσυρε το αίτημά της. Ο εκπρόσωπος του Φρανσουά  Φιγιόν είπε ότι τα στελέχη της γαλλικής Δεξιάς στηρίζουν τον υποψήφιο.

Ούτε τα στελέχη της γαλλικής Δεξιάς δεν μπορούν να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει με τον Φρανσουά Φιγιόν, τον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές που έχει δει τις ελπίδες του να εξανεμίζονται εξαιτίας της «υπόθεσης Πενελόπ».

Αν και αρχικά ομάδα βουλευτών του κόμματος ζήτησε με ανοικτή της επιστολή έκτακτη σύγκληση της ηγεσίας ώστε να «συζητηθεί η κατάσταση» που έχει διαμορφωθεί με τον υποψήφιο, στη συνέχεια απέσυρε το αίτημά της.

Την Τρίτη, ανοικτή επιστολή 40 βουλευτές των «Ρεπουμπλικανών» ζητούσε επειγόντως συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση γύρω από την υποψηφιότητα του Φιγιόν.

«Την 1η Φεβρουαρίου, μας είχε ζητηθεί να περιμένουμε 15 ημέρες με την πεποίθηση πως η κατάσταση θα είχε αποσαφηνιστεί προς το ευνοϊκότερο» αναφέρει η επιστολή. «Η περίοδος αυτή εξέπνευσε και δεν υπήρξε καμία αποσαφήνιση» προσθέτει η επιστολή, λέγοντας πως «ως εκ τούτου, υπάρχει πραγματική ανησυχία πως η πολιτική μας οικογένεια δεν θα μπορέσει να παλέψει σε αυτές τις προεδρικές εκλογές με ηρεμία και αξιοπρέπεια».

Κοινοβουλευτική πηγή σημείωσε στη συνέχεια ότι η ομάδα των βουλευτών -με επικεφαλής τον Ζορζ Φενές- απέσυρε το αίτημά της.

Η πηγή δήλωσε πως ο Φενές, υποστηρικτής του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, έχει αποφασίσει τώρα να μην διατυπώσει το αίτημα στη διάρκεια σημερινής συνάντησης ανάμεσα στον Φιγιόν και τους βουλευτές του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί. Η πηγή δεν έκανε γνωστό γιατί υπαναχώρησε ο Φενές.

Την προηγούμενη νύχτα, όπως αναφέρει η Monde, είχαν συναντηθεί 17 βουλευτές του κόμματος -στην πλειονότητά τους, υποστηρικτές του Σαρκοζί όπως αναφέρει η εφημερίδα- και η γραμμή που επικράτησε φαίνεται ότι είχε τουλάχιστον σημαντικό βαθμό επιρροής στην ανοικτή επιστολή.

Ο Φενές, που ήταν μεταξύ τους, είχε πει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων «πως ο Φιγιόν τελεί σε κάποιου είδους άρνηση της πραγματικότητας».

Όσον αφορά τη συνάντηση της νύχτας της Δευτέρας, ο Φενές είχε αναφέρει ξεχωριστά στη Monde: «Κάναμε όλοι την ίδια διαπίστωση, είναι αδύνατο να κάνουμε προεκλογική εκστρατεία σε αυτές τις συνθήκες». «Τα επιτελεία είναι αποθαρρυμένα, θέλουμε να προειδοποιήσουμε τον υποψήφιο» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αλέν Ουπέρ ήταν κάπως πιο ξεκάθαρος: «Πρέπει να αλλάξουμε υποψήφιο, πρέπει να έχουμε την εντιμότητα να το κάνουμε» είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό LCI.

Ο εκπρόσωπος του Φρανσουά Φιγιόν είπε ότι τα στελέχη της γαλλικής Δεξιάς στηρίζουν τον υποψήφιο. «Κανείς στην πολιτική μας οικογένεια δεν θέλει τίποτε άλλο εκτός από αλλαγή κυβέρνησης» είπε ο Τιερί Σολέρ στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος τόνισε ότι προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η πολιτική αλλαγή, η προεκλογική εκστρατεία του Φιγιόν χρειάζεται την πλήρη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

Νίκη Μακρόν στον δεύτερο γύρο δείχνει και νέα δημοσκόπηση

Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinionway για τις προεδρικές εκλογές φέρει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να προηγείται με 27% στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, έναντι 22% για τον Μακρόν και 20% για τον Φιγιόν.

Στον δεύτερο γύρο, πάντα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Μακρόν κερδίζει την Λεπέν με 64% έναντι 36%.

Ο Φιγιόν κερδίζει επίσης την ακροδεξιά υποψήφια στον δεύτερο γύρο, αλλά με πολύ μικρότερη διαφορά, 59% έναντι 41%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Opinionway.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024