Εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο ποστάρουν καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα selfies, δηλαδή αυτοφωτογραφίζονται, όπως επιβάλλει η νέα μόδα. Ωστόσο, φαίνεται να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, όταν καλούνται να αξιολογήσουν την πρακτική αυτή.

Σύμφωνα με γερμανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology, πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι δεν κρύβουν ναρκισσισμό οι selfies φωτογραφίες τους, αλλά έχουν την αντίθετη άποψη όταν πρόκειται για τις selfies των άλλων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Google περίπου 93 εκατομμύρια φωτογραφικές λήψεις selfies πραγματοποιήθηκαν κάθε ημέρα του 2014, μόνο σε συσκευές Android.

Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου «Ludwig Maximilian» του Μονάχου, με επικεφαλής την Δρ Σαρα Ντιεφενμπαχ, θέλησαν να μελετήσουν το παράδοξο των selfies, δηλαδή του γεγονότος ότι πολλοί άνθρωποι βγάζουν selfies αλλά οι περισσότεροι δεν θέλουν να τις βλέπουν.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε μια ομάδα 238 ατόμων από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία που συμπλήρωσαν ένα Online ερωτηματολόγιο. Το 77% αυτών έβγαζαν συστηματικά selfies.

Ωστόσο το 82% του δείγματος δήλωσαν ότι προτιμούσαν να βλέπουν άλλους είδους φωτογραφίες αντί των selfies στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, το 62-67% είπαν ότι οι φωτογραφίες τύπου selfies είχαν πιθανόν αρνητικές συνέπειες, όπως μια επίπτωση στην αυτό-εκτίμηση.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι δικές τους selfies είναι ανώτερες αυτών που βγάζουν οι άλλοι και αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί όλοι βγάζουν selfies χωρίς να αισθάνονται ναρκισσισμό. Κι αν όλοι σκέφτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ξαφνικά ο κόσμος είναι γεμάτος φωτογραφίες τέτοιου τύπου», εξηγεί η Δρ Ντιεφενμπαχ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο