Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανικός Τύπος: Απειλή ήττας για τον Σόιμπλε στην κόντρα για το ρόλο του ΔΝΤ

Γερμανικός Τύπος: Απειλή ήττας για τον Σόιμπλε στην κόντρα για το ρόλο του ΔΝΤ

Ψηλά στο ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου αρχίζει να επιστρέφει το ελληνικό ζήτημα, κυρίως λόγω της διαμάχης για το ΔΝΤ. Η Sueddeutsche βλέπει τον Σόιμπλε να απειλείται με πολιτική ήττα στο επιχείρημά του πως μη συμμετοχή του Ταμείου θα έπρεπε αναγκαστικά να οδηγήσει σε νέα ψηφοφορία στο Μπούντεσταγκ. H Handelsblatt υπογραμμίζει πως «το ευρώ είναι πιο σημαντικό από ποτέ».

Ψηλά στο ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου αρχίζει να επιστρέφει το ελληνικό ζήτημα, κυρίως λόγω της διαμάχης για το ΔΝΤ. Η Sueddeutsche Zeitung (SZ) βλέπει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να απειλείται με πολιτική ήττα στο επιχείρημά του πως μη συμμετοχή του Ταμείου θα έπρεπε αναγκαστικά να οδηγήσει σε νέα ψηφοφορία στο Μπούντεσταγκ. Παράλληλα, η Handelsblatt υπογραμμίζει πως «το ευρώ είναι πιο σημαντικό από ποτέ», με αφορμή την επέτειο του Μάαστριχτ.

«O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απειλείται με ήττα στη διαμάχη γύρω από το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών, διδάκτωρ Νομικής, αρέσκεται να χρησιμοποιεί -στη συζήτηση που αφορά τη δανειακή βοήθεια- ειδικές νομικές γνώσεις προκειμένου να καταστήσει τα επιχειρήματά του τόσο σημαντικά, ώστε τα αντεπιχειρήματα να μοιάζουν ανώφελα» γράφει η SZ.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ισχυρίζεται ότι «το τρέχον τρίτο πρόγραμμα δανεισμού στην πράξη τελειώνει αυτομάτως σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει σε αυτό» υπενθυμίζει η εφημερίδα του Μονάχου, επισημαίνοντας όμως ότι η γνωμοδότηση της Βουλής διαψεύδει τον ισχυρισμό του Σόιμπλε.

Όπως επισημαίνει τέλος το δημοσίευμα, «το πρόγραμμα θα μπορούσε θεωρητικά να συνεχιστεί – κάτι που ενδέχεται όμως να απορρίψει η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Πολλοί βουλευτές είχαν εγκρίνει την παροχή βοήθειας, επειδή ο Σόιμπλε είχε υποσχεθεί ότι το ΔΝΤ θα συμβάλει οικονομικά».

Handelsblatt: Το ευρώ πιο σημαντικό από ποτέ

Από την πλευρά της, η Handelsblatt αναφέρει την Τρίτη, με αφορμή την επέτειο του Μάαστριχτ, πως σήμερα για την Ευρώπη το ευρώ είναι «πιο σημαντικό από ποτέ». Ο Μπερτ Ρίρουπ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας της εφημερίδας Handelsblatt, υποστηρίζει ότι η ΕΕ, πολιτικά και οικονομικά, θα πρέπει να συσπειρωθεί και να αποτελέσει αντίβαρο στον αμερικανικό εθνικισμό.

«Βέβαια, το ευρώ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, ωστόσο αποτελεί βασικό πυλώνα του αντίβαρου, είναι τόσο πολύτιμο στην Ευρώπη όσο ποτέ άλλοτε. Για αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί και να καθιερωθεί ως ένα παγκόσμιο νόμισμα. Εάν δεν γίνει, τότε η Ευρώπη απειλείται να πέσει σε πολιτική και οικονομική ασημαντότητα» τονίζει ο εμπειρογνώμων.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπενθυμίζει τους 60 οικονομολόγους που εξέφρασαν τους ενδοιασμούς τους τον Ιούνιο του 1992, λίγους μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Μάαστριχτ, υπό μορφή μανιφέστου με τον τίτλο «Οι πολιτικές και νομισματικές αποφάσεις του Μάαστριχτ: ένα κίνδυνος για την Ευρώπη».

Στο άρθρο γίνεται αναδρομή των θέσεων που υποστήριζαν τότε σε αναφορά με τη σημερινή πραγματικότητα 25 χρόνια μετά. Τι αποδείχθηκε σωστό, και τι όχι; Ο οικονομολόγος Νόρμπερτ Μπέρτχολντ, που ανήκει στους ευρωσκεπτικιστές του μανιφέστου, σήμερα πιστεύει ότι «παρά τις εντάσεις η νομισματική ένωση θα διατηρηθεί, γιατί είναι καταρχήν ένα πολιτικό πρότζεκτ. Η περαιτέρω εξέλιξη της ευρωζώνης σε μια ένωση μεταφοράς κεφαλαίων είναι τόσο βέβαιη, όσο το αμήν στην εκκλησία», υποστηρίζει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024