Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δικαστής περιγράφει την περιπέτεια της νοσηλείας του σε νοσοκομείο της Πάτρας

Δικαστής περιγράφει την περιπέτεια της νοσηλείας του σε νοσοκομείο της Πάτρας

Τις δυσχερείς συνθήκες κατά τη νοσηλεία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείων Πατρών περιγράφει με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο δικαστικός, Γ.Φαλτσέτος. Όπως αναφέρει, όταν ξάπλωσα στο κρεβάτι, αισθάνθηκα όπως κατά την επιστράτευσή μου επί χούντας το καλοκαίρι του 1974 στον Ριγανόκαμπο Πατρών, όπου κοιμόμουν σε μια σκηνή κατάχαμα πάνω σε μια κουβέρτα. Διαφορετική εκδοχή παρουσιάζει για τα γεγονότα η διοίκηση του νοσοκομείου.

Τις δυσχερείς συνθήκες κατά τη νοσηλεία του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείων Πατρών περιγράφει με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο επίτιμος πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων και Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, Γεώργιος Φαλτσέτος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «όταν ξάπλωσα στο κρεβάτι, αισθάνθηκα ό,τι κατά την επιστράτευσή μου επί χούντας το καλοκαίρι του 1974 στον Ριγανόκαμπο Πατρών, όπου κοιμόμουν σε μια σκηνή κατάχαμα πάνω σε μια κουβέρτα». Διαφορετική εκδοχή παρουσιάζει για τα γεγονότα η διοίκηση του νοσοκομείου.

Ο κ. Φαλτσέτος εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείων Πατρών το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου 2016, μετά από λιποθυμικό επεισόδιο. Όπως αναφέρει, η διακομιδή του έγινε άμεσα από το ΕΚΑΒ και κατά την αναμονή στα ΤΕΠ υπέστη και δεύτερο λιποθυμικό επεισόδιο.

Εντόςτεσσάρων ωρών περίπου, εξετάστηκε από καρδιολόγο, παθολόγο, νευρολόγο -ελήφθησαν αίμα και ούρα για εξέταση. Του τοποθέτησαν ορό και υποβλήθηκε σε ακτινογραφία θώρακος και αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Από το σύνολο των εξετάσεων η διάγνωση ήταν: «Μη καθορισμένη οξεία λοίμωξη του κατωτέρου αναπνευστικού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το απόγευμα της επόμενης ημέρας (27/12) μεταφέρθηκε σε δωμάτιο νοσηλείας, της Ουρολογικής και όχι της Πνευμονολογικής Κλινικής, γιατί εκεί υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι. Ο δικαστικός δήλωσε την επαγγελματική του ιδιότητα και ζήτησε να νοσηλευθεί στην εκ του νόμου προβλεπόμενη θέση, ωστόσο του εδόθη μια εκ των έξι κλινών του δωματίου 401 της Ουρολογικής.

«Εικόνα άθλια από άποψη τάξης και καθαριότητας. Ενας πολυσυλλεκτικός θάλαμος νοσηλευομένων με διαφορετικές παθήσεις, για τους οποίους (νοσηλευόμενους) δεν μπορώ να αναφερθώ, γιατί θα παραβιάσω προσωπικά δεδομένα. Το στρώμα του κρεβατιού σχισμένο, σχεδόν ξεκοιλιασμένο. Μαξιλάρι σε πλαστική θήκη χωρίς μαξιλαροθήκη (τελικά, μου έφεραν μαξιλαροθήκη από το σπίτι).

» Σεντόνι τρύπιο και κουβέρτα φθαρμένη. Οταν ξάπλωσα στο κρεβάτι, αισθάνθηκα ό,τι κατά την επιστράτευσή μου επί χούντας το καλοκαίρι του 1974 στον «Ριγανόκαμπο» Πατρών, όπου κοιμόμουν σε μια σκηνή κατάχαμα πάνω σε μια κουβέρτα. Μόνο που τότε ήμουν νέος και υγιής, ενώ τώρα ηλικιωμένος και βαριά ασθενής» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο κ. Φαλτσέτος.

Υποστηρίζει ακόμη ότι επί εννέα ημέρες, πρωί-βράδυ, έτρωγε μακαρονάκι κοφτό, παρ’ ότι του χορηγούνταν αντιβιωτικά, με συνέπεια την απώλεια 4,5 κιλών σωματικού βάρους. Τις περισσότερες φορές μετέβη στα εργαστήρια μόνος και ασυνόδευτος, κουβαλώντας τον ορθοστάτη με τον ορό, είτε γιατί δεν υπήρχε μέσο μεταφοράς, είτε μεταφορέας, ενώ παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αγανακτισμένος, ζήτησε από τους γιατρούς της εφημερίας να πάρει εξιτήριο με δική του ευθύνη.

«Θεώρησα αδιανόητο να έχω εργασθεί 40 χρόνια (4 χρόνια δικηγόρος και 36 χρόνια δικαστής), να έχω καταβάλει υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές, ακόμα και τώρα ως συνταξιούχος να καταβάλλω εισφορά για περίθαλψη 177 € και εισφορά αλληλεγγύης 762 € μηνιαίως, ενώ τώρα που χρειάστηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου την κάλυψη του ΕΣΥ να αισθάνομαι σαν πεταμένος στον σκουπιδοτενεκέ», εξηγεί στην επιστολή του.

Εν τέλει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, καθηγητής Ιατρικής Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, τον έπεισε να παραμείνει και να ολοκληρώσει τη θεραπεία του μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου που έλαβε εξιτήριο.

Ο κ. Φαλτσέτος αφού ευχαριστεί το προσωπικό του νοσοκομείου για την προσπάθεια που καταβάλει καθημερινά, υπό αντίξοες συνθήκες, ζητά από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη αντί να θυμώνει με τα δημοσιεύματα για το ΕΣΥ, να δώσει του υπουργείο μάχη για την επίλυση των προβλημάτων των νοσοκομείων.

Τι απαντά το νοσοκομείο

Μια τελείως διαφορετική εκδοχή των γεγονότων περιγράφει η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για εικόνα που αδικεί το νοσοκομείο και απορεί γιατί ο κ. Φαλτσέτος δεν εξέφρασε τα παράπονά του στην αρμόδια υπηρεσία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ακόμα απαντά ότι, η κλίνη που βρέθηκε στην ουρολογική κλινική είναι μια κατεξοχήν καθαρή κλινική, με χαμηλά επίπεδα λοιμώξεων. Ά θέσεις νοσηλείας δεν υπάρχουν, παρά μόνο στην Μαιευτική Κλινική, και «τα μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια χρησιμοποιούνται για νοσηλεία ασθενών με πολυανθεκτικούς οργανισμούς λοιμώδη-μεταδοτικά νοσήματα ή ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να προφυλάσσονται από πιθανές λοιμώξεις».

Σε ότι αφορά τη σίτιση του ασθενή, η διοίκηση αναφέρει ότι η εντολή για «ελαφρά υδαρή διατροφή» δόθηκε γραπτώς από τον θεράποντα ιατρό στους διαιτολόγους και δεν άλλαξε κατά την διάρκεια της θεραπείας και πως «οποιαδήποτε άλλη διατροφή, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, θα ήταν επικίνδυνη για την υγεία του. Σε ό,τι αφορά το κοφτό μακαρονάκι στη σούπα του, που επικαλείται σας κάνουμε γνωστό ότι τέτοιο υλικό δεν υπάρχει στο νοσοκομείο μας από το 2015».

Αναφορικά με τα κλινοσκεπάσματα, το νοσοκομείο διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Φαλτσέτου λέγοντας πως δεν υπάρχει στρώμα κρεβατιού «σκισμένο, σχεδόν ξεκοιλιασμένο» στην κλινική. «Μετά από 1,5 μέρα νοσηλείας και επειδή κενώθηκε κλίνη δίπλα από τον κ. Φαλτσέτο, η νοσηλεύτρια έκανε αλλαγή στρωμάτων, το οποίο ήταν εντελώς καινούργιο και ήταν ο δεύτερος ή τρίτος ασθενής που το χρησιμοποιούσε. Το νοσηλευτικό, αλλά και το ιατρικό προσωπικό διαβεβαιώνει ότι ποτέ δεν του δόθηκε μαξιλάρι χωρίς μαξιλαροθήκη. Την επόμενη μέρα άδειασε κλίνη σε μικρότερο θάλαμο και η νοσηλεύτρια του πρότεινε να μεταφερθεί εκεί. Ο ίδιος δεν δέχτηκε την αλλαγή, διότι επιθυμούσε να πάρει εξιτήριο πριν την πρωτοχρονιά».

Και η ανακοίνωση του νοσοκομείου καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε διατεθειμένοι ακόμη και τώρα να συζητήσουμε τα προβλήματα που θέτει ο κ. Φαλτσέτος και σε κάθε περίπτωση που υπάρχει περιθώριο και δυνατότητα βελτίωσης αυτή να πραγματοποιηθεί. Σε καμία όμως περίπτωση η εικόνα του ΠΓΝΠ δεν είναι η εικόνα του τριτοκοσμικού νοσοκομείου που δόθηκε».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024