Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μικροένταση στο αγροτικό μπλόκο των Ευζώνων

Μικροένταση στο αγροτικό μπλόκο των Ευζώνων

Μικρή ένταση σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην περιοχή κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όταν αγρότης επιχείρησε με το τρακτέρ του να παρακάμψει τις αστυνομικές δυνάμεις και να κατεθυνθεί στον κόμβο της Ειδομένης, όπου οι αγρότες θέλουν να στήσουν το μπλόκο τους. Οξύνουν τη στάση τους οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας. Την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια» απέκλεισαν για λίγα λεπτά αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης.

Μικρή ένταση σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην περιοχή κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όταν αγρότης επιχείρησε με το τρακτέρ του να παρακάμψει τις αστυνομικές δυνάμεις και να κατεθυνθεί στον κόμβο της Ειδομένης, όπου οι αγρότες θέλουν να στήσουν το μπλόκο τους.

«Σπεύσαμε στο σημείο και ύστερα απο διαβουλεύσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις τελικά ο συνάδελφος δεν πήγε αυτόφωρο και με το τρακτέρ του επέστρεψε στο σημείο όπου είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι, δηλαδή 2,5 χιλιόμετρα πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1.000 μέτρα πριν τον κόμβο Ειδομένης, όπου θέλουμε να πάμε» ανέφερε, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης.

Το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι προτίθενται να προχωρήσουν για περίπου μία ώρα σε συμβολικό αποκλεισμό του σημείου, όπου βρίσκονται από χθές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για το γεγονός ότι δεν μας επιτρέπουν να πάμε στον κόμβο της Ειδομένης και να παραταχθούμε με τα τρακτέρ μας».

Τη Δευτέρα αναμένονται στην περιοχή αγρότες απο Γιαννιτσά, Αίγιο, Αλεξάνδρεια και Κιλκίς.

Την ίδια ώρα, αγρότες από τη Χαλάστρα έφτασαν ήδη στα διόδια των Μαλγάρων, όπου χθες στήθηκε μπλόκο και τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να κατευθυνθούν κοντά στους Ευζώνους.

Στη Θεσσαλία, οξύνουν τη στάση τους οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, καθώς, με βάση τις αποφάσεις τους, επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν το μπλόκο στο σημείο με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων τρακτέρ, ενώ προχωρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αποκλεισμούς και των δύο ρευμάτων της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Οι αγρότες του μπλόκου αποφάσισαν, επίσης, να προχωρήσουν και σε νέες μορφές κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες, προγραμματίζοντας για την Τετάρτη τη συμμετοχή τους με τρακτέρ στο «καραβάνι για τη σωτηρία της υγείας» της ΠΟΕΔΗΝ που θα φτάσει στη Λάρισα. Η κινητοποίηση αυτή των υγειονομικών θα διανύσει πορεία 9 χιλιομέτρων, περνώντας από Υγειονομικές Μονάδες και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Τα τρακτέρ των αγροτών που έχουν «στρατοπεδεύσει» στη Νίκαια θα κατευθυνθούν και πάλι στην κεντρική πλατεία της Λάρισας την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση, ώστε οι αγρότες να ενημερώνουν τους πολίτες της πόλης για τα αιτήματά τους.

Στην Κρήτη, την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια» απέκλεισαν την Κυριακή για περίπου 15 λεπτά αγρότες και κτηνοτρόφοι που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη πολιτική στον αγροτικό τομέα. Στο σημείο του αποκλεισμού βρέθηκε το μεσημέρι και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντιχάκης, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του κόμματός του στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα, στην ανασύνταξη και τον επανασχεδιασμό της δράσης τους έχουν στο επίκεντρο των σημερινών διαβουλεύσεών τους οι αγρότες στην Κεντρική Μακεδονία.

Μπορεί χθές αγρότες του Νομού Σερρών να μην κατάφεραν τελικά να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά, όπως επισήμανε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης Γιάννης Τουρτούρας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, «έχουμε και άλλα σχέδια και θα τα εφαρμόσουμε αύριο», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Με κάποιο τρόπο, κάποια στιγμή θα φτάσουμε στον Προμαχώνα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόθεση να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του τελωνείου, δημιουργώντας προβλήματα σε οικονομικό επίπεδο για τη χώρα, αλλά και προβλήματα στις διμερείς σχέσεις. «Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά» είπε.

Στο μεταξύ, την ανάπτυξη των αγροτικών μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, αποφάσισε η ευρεία σύσκεψη των εκπροσώπων συντονιστικών επιτροπών της περιοχής. Σίγουρο θεωρείται το στήσιμο μπλόκου τη Δευτέρα μετά τις 12 το μεσημέρι στο ‘Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο αξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Και οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου επικύρωσαν την απόφασή τους να στηθεί τη Δευτέρα το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας Κοζάνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024