Επιστολή Τσακαλώτου για συμφωνία-πακέτο, αλλά με αντίβαρο
Τρεις επιμέρους ενότητες προτάσεων περιλαμβάνει η επιστολή Τσακαλώτου που στάλθηκε προς τους θεσμούς για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας που θα αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Τρεις επιμέρους ενότητες προτάσεων περιλαμβάνει η επιστολή Τσακαλώτου που στάλθηκε προς τους θεσμούς για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας που θα αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Και αυτές σχετίζονται με τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τρέξουν μέσα στο πρόγραμμα, τους τρόπους διασφάλισης αυτών των στόχων, καθώς και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Η κυβέρνηση ζητεί την επίλυση όλων των θεμάτων ταυτόχρονα, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο, γνωρίζοντας ότι οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές πρέπει οπωσδήποτε να έχουν αντίβαρο, που δεν είναι άλλο από την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αφού εκ των πραγμάτων επηρεάζουν και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει μια συμφωνία «χέρι χέρι», με την κυβέρνηση να δέχεται την επέκταση και νομοθέτηση του κόφτη αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης για έναν χρόνο, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με συνταξιούχους, με αντάλλαγμα τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων.
Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την όσο το δυνατόν πληρέστερη προετοιμασία του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, το οποίο, εάν εξελιχθεί ικανοποιητικά, θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα περί τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.
Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με στόχο την κατάληξη πλέον της δεύτερης αξιολόγησης στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, δηλαδή στις 20 Φεβρουαρίου.
Συγχρόνως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται σε απευθείας συνεννόηση με ευρωπαϊκούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν γνώση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς μέσω διαβουλεύσεων που έχουν γίνει σε παρασκηνιακό επίπεδο και πλέον θα τις έχουν και μπροστά τους γραπτώς για την τελική επεξεργασία μέχρι την Πέμπτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει σημαντικές επαφές στις Βρυξέλλες μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, σε μια προσπάθεια σύγκλισης και εξεύρεσης κοινών τόπων πριν από τις μεγάλες αποφάσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Μίλτος Ζαμπάρας
- Ιράν: Έκτη συνεχόμενη νύχτα βομβαρδισμών των ΗΠΑ – Στοχοποίησαν πολιτικές υποδομές
- Δάσκαλος κατά μαθητή: Τι λένε Ντε Λα Φουέντε και Σκαλόνι για την σχέση τους (pic)
- Τι πρέπει να ξέρουμε για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι ηλικιακές ομάδες που πρέπει να προσέχουν
- Μάθετε μια νέα γλώσσα, επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου – Τι δείχνει νέα έρευνα
- Οι «Βρικόλακες» του Χένρικ Ίψεν επιστρέφουν για 3η χρόνια στο θέατρο Radar
- Ο Τραμπ, οι εκλογές και η «απειλή του κομμουνισμού»
- The Expla-in Project | Το ΠΑΣΟΚ, τo «φάντασμα» του άρθρου 16, και η συνταγματική αναθεώρηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442