Επιστήμονες στις ΗΠΑ αποκωδικοποίησαν το πλήρες γονιδίωμα του φυτού του καφέ, που παράγει τη δημοφιλέστατη σε όλο τον κόσμο ποικιλία «αράμπικα» (arabica), η οποία αποτελεί πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.

Το 2014 είχε προηγηθεί η αλληλούχιση του γονιδιώματος της άλλης ευρέως διαδεδομένης ποικιλίας καφέ, της ρομπούστα (robusta). Όμως η «αράμπικα» είναι μια ποικιλία πιο πολύπλοκη γενετικά και με μεγαλύτερη οικονομική αξία, καθώς θεωρείται ποιοτικά ανώτερη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις δημοσιεύουν τα ευρήματα στην ανοιχτή βάση δεδομένων Phytozome.net του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Η χρηματοδότηση για την έρευνα προήλθε από την ιαπωνική εταιρεία τροφίμων και ποτών Suntory.

Οι απανταχού επιστήμονες και καλλιεργητές καφέ μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν τα νέα γενετικά δεδομένα για να δημιουργήσουν καφεόδεντρα πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και στο περιβαλλοντικό στρες.

Ιδίως η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι θα απειλήσει σοβαρά τις φυτείες μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Το τροπικό καφεόδεντρο καλλιεργείται παραδοσιακά σε μια ζώνη που οποία εκτείνεται έως 25 μοίρες βόρεια και νότια του Ισημερινού.

H ποικιλία «αράμπικα» (Cοffea arabica) κατάγεται από την Αιθιοπία και την Υεμένη και είναι διαφορετικό είδος από την ποικιλία «ρομπούστα» (C. canephora). Είναι λιγότερο πικρή και περιέχει μικρότερες ποσότητες καφεΐνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ