Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Όχι» σε μονομερείς ενέργειες στο Μεσανατολικό λέει η Διάσκεψη στο Παρίσι

«Όχι» σε μονομερείς ενέργειες στο Μεσανατολικό λέει η Διάσκεψη στο Παρίσι

Με προειδοποίηση προς αμφότερους Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες που θα προκαταβάλουν τις διαπραγματεύσεις και στήριξη της λύσης των δύο κρατών ως μόνη βάση διευθέτησης ολοκληρώθηκε η διεθνής διάσκεψη 70 και πλέον χωρών για το Μεσανατολικό στο Παρίσι. Στο κοινό ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνεται αναφορά στην εμπρηστική πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, με τον Τζον Κέρι να επισημαίνει πως σε αυτή τη φάση θα ήταν ανάρμοστο.

Με προειδοποίηση προς αμφότερους Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες που θα προκαταβάλουν τις διαπραγματεύσεις και στήριξη της λύσης των δύο κρατών ως μόνη βάση διευθέτησης ολοκληρώθηκε η διεθνής διάσκεψη 70 και πλέον χωρών για το Μεσανατολικό στο Παρίσι.

Στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου δεν περιλαμβάνεται αναφορά στην εμπρηστική πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι να επισημαίνει πως σε αυτή τη φάση θα ήταν ανάρμοστο.

«Αυτό συζητείται δημόσια στη χώρα μου και δεν έχει θέση στα διεθνή φόρα προς το παρόν. Είναι ανάρμοστο» δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους σχετικά με την πρόθεση Τραμπ κατόπιν της ολοκλήρωσης της διάσκεψης στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στη διάσκεψη μετείχαν πάνω από 70 χώρες και διεθνείς οργανισμοί (ΟΗΕ, Αραβικός Σύνδεσμος, Κουαρτέτο), αλλά όχι και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Οι συμμετέχοντες επαναδιατύπωσαν επισήμως τη δέσμευση υπέρ της λύσης των δύο κρατών ως μόνη δυνατή διέξοδο και διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν μονομερείς ενέργειες που τυχόν ληφθούν από τους Ισραηλινούς ή τους Παλαιστίνιους, κυρίως σε σχέση με τη σύνορα ή την Ιερουσαλήμ.

Στο ανακοινωθέν καλούνται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι «να αποδείξουν τη δέσμευσή τους για τη λύση των δύο κρατών και να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες που θα προδίκαζαν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, κυρίως σε σχέση με τα σύνορα, την Ιερουσαλήμ, τους πρόσφυγες» προσθέτοντας ότι αν ληφθούν τέτοιες ενέργειες «δεν θα αναγνωριστούν» από τις χώρες αυτές.

Μιλώντας κατά τη λήξη της διάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι οποιαδήποτε επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης θα πρέπει να βασίζεται στα σύνορα του 1967 και τις σημαντικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε τη βάση και, η βάση είναι τα σύνορα του 1967 και οι μεγάλες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο Ερό αναφερόμενος στα ψηφίσματα που καλούν το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέλαβε μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.

Κέρι «καθησύχασε» Νετανιάχου

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επεδίωξε να καθησυχάσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη διεθνή διάσκεψη του Παρισιού που έλαβε χώρα για την ενίσχυση της καταρρέουσας ειρηνευτικής προσπάθειας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρεται ότι ο Κέρι τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό για να του πει για τα βήματα στα οποία θα προβούν οι ΗΠΑ στη διάσκεψη προκειμένου η διατύπωση της τελικής ανακοίνωσης του Παρισιού να μην είναι σκληρή.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε πως το «Ισραήλ έχει ήδη υποστεί ζημιά μετά την μη άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τον περασμένο μήνα και ότι αυτό δεν θα πρέπει να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο Κέρι δεσμεύτηκε στον Νετανιάχου πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες από τη διάσκεψη, ούτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε πρόταση τυχόν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Η διάσκεψη που διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι είναι μια ανωφελή διάσκεψη. Συντονίστηκε από τους Γάλλους και τους Παλαιστίνιους με στόχο την επιβολή στο Ισραήλ όρων ασυμβίβαστων με τις εθνικές μας ανάγκες» δήλωσε την Κυριακή ο Νετανιάχου κατά την έναρξη του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου αντέδρασε έντονα στη διάσκεψη, τονίζοντας ότι μόνο οι απευθείας διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους μπορεί να θέσουν τέλος στη σύγκρουση.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι χρόνια διαπραγματεύσεων δεν επέτρεψαν να τερματιστεί η κατοχή της Δυτικής Όχθης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024