Λειψό το σχέδιο του Τραμπ για το πώς θα μείνει «μακριά από μπίζνες»
Ο διευθυντής του Γραφείου Κυβερνητικής Δεοντολογίας των ΗΠΑ Γουόλτερ Σάουμπ επέκρινε σφοδρά τα σχέδια του Τραμπ να δώσει τα ηνία των επιχειρήσεών του στους γιους του πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου ώστε να αποφευχθεί σύγκρουση συμφερόντων. «Το σχέδιο που ανακοίνωσε δεν πληροί τους όρους με τους οποίους συμμορφώνονται οι άνθρωποι που έχει διορίσει στην κυβέρνησή του καθώς και κάθε πρόεδρος εδώ και τέσσερις δεκαετίες» είπε ο Σάουμπ.
Ο διευθυντής του Γραφείου Κυβερνητικής Δεοντολογίας των ΗΠΑ Γουόλτερ Σάουμπ επέκρινε σφοδρά τα σχέδια του εν αναμονή προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δώσει τα ηνία των επιχειρήσεών του στους γιους του πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου ώστε να αποφευχθεί σύγκρουση συμφερόντων.
«Το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος δεν πληροί τους όρους με τους οποίους συμμορφώνονται οι άνθρωποι που έχει διορίσει στην κυβέρνησή του καθώς και κάθε πρόεδρος εδώ και τέσσερις δεκαετίες», επεσήμανε ο Σάουμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Δεοντολογίας υπογράμμισε ότι όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι μετά τον Τζίμι Κάρτερ ακολουθούν τους κανόνες που θεσμοθετήθηκαν με νόμο του 1978 μετά το σκάνδαλο του Watergate, αναθέτοντας τη διαχείριση όλων των ενεργητικών τους σε μια ανεξάρτητη εταιρεία (blind trust), προκειμένου να αποφεύγεται η σύγκρουση συμφερόντων.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη η Σέρι Ντίλον, δικηγόρος του Τραμπ, δήλωσε ότι η διαχείριση του οργανισμού Τραμπ θα μεταβιβαστεί σε ένα καταπίστευμα, το οποίο θα ελέγχεται από τους γιους του εν αναμονή προέδρου, Ντον και Έρικ, και τον επικεφαλής οικονομικό του διευθυντή Άλεν Βάισελμπεργκ.
Οι τρεις αυτοί άνδρες θα «λαμβάνουν αποφάσεις καθόλη τη διάρκεια της προεδρίας χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή του εκλεγμένου προέδρου».
Παρ’ όλα αυτά, ο Σάουμπ εκτίμησε ότι η κίνηση αυτή δεν θα άρει τη σύγκρουση συμφερόντων καθώς ο Τραμπ θα εξακολουθήσει να μπορεί να βλέπει πληροφορίες για τις επιχειρήσεις του και τις συμφωνίες που γίνονται στις εφημερίδες και την τηλεόραση, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση του blind trust.
«Μόνο η απομάκρυνση του Τραμπ από όλες του τις επιχειρήσεις θα δώσει λύση σε αυτή τη σύγκρουση συμφερόντων», υπογράμμισε ο ίδιος. «Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι πολύ μεγάλο τίμημα για την προεδρία των ΗΠΑ», κατέληξε ο Σάουμπ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
