Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Το περπάτημα μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου, αποφαίνεται μικρή αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Creative Nursing.

Το περπάτημα μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου, αποφαίνεται μικρή αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Creative Nursing.

«Είναι γνωστό ότι το περπάτημα είναι εξαιρετική μορφή άσκησης, αλλά μέχρι σήμερα οι απόψεις ήταν συγκεχυμένες για το πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα οργανωμένο πρόγραμμα βάδισης σε βιοδείκτες, όπως η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση του αίματος και το σωματικό βάρος», εξηγεί η Πάμελα Στιουαρτ Φας, αντιπρύτανης και καθηγήτρια στη Νοσηλευτική Σχολή Decker του Πανεπιστημίου Μπινγκχαμπτον της Νέας Υόρκης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η Δρ Φας και οι συνεργάτες της επέλεξαν 70 γυναίκες από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι οποίες κατοικούσαν σε περιαστικές περιοχές. Ζήτησαν από τις εθελόντριες να κάνουν «ζωηρό» περπάτημα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, για συνολικά 10 εβδομάδες. Οι γυναίκες ήταν από 29 έως και 79 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη ζωής.

Στην αρχή της μελέτης, οι επιστήμονες υπολόγισαν τον κίνδυνο εμφράγματος κάθε γυναίκες για τα επόμενα δέκα χρόνια. Στις πέντε εβδομάδες της μελέτης, οι συμμετέχουσες συμβουλεύθηκαν να αυξήσουν τον αριθμό των βημάτων που έκαναν.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν το βάρος, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης των γυναικών. Όλοι οι δείκτες είχαν βελτιωθεί, γεγονός που σημαίνει κατά τους ειδικούς ότι το περπάτημα μπορεί όντως να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Επειδή τέτοιες μελέτες γίνονται συνήθως σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε έχουμε ανάλογα αποτελέσματα και σε αστικό περιβάλλον. Επίσης, θα πρέπει να μελετήσουμε πως μπορούμε να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους να εμπλακούν σε τέτοιες απλές μορφές άσκησης για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα», εξηγεί η Δρ Φας.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024