Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προβλήματα από τα χιόνια και τον παγετό σε ολόκληρη τη χώρα

Προβλήματα από τα χιόνια και τον παγετό σε ολόκληρη τη χώρα

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει το συνεχιζόμενο κύμα χιονιά σε ολόκληρη τη χώρα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου, «λευκός» κλοιός στην ανατολική Μακεδονία, κατάσταση ολικού παγετού στην Λάρισα, επί ποδός οι αρχές σε Λέσβο, Χίο, Οινούσσες, Κρήτη. Σύσκεψη στην γγ Πολιτικής Προστασίας υπό τον Π.Σκουρλέτη για τα μέτρα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει το συνεχιζόμενο κύμα χιονιά σε ολόκληρη τη χώρα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, «λευκός» κλοιός στην ανατολική Μακεδονία, κατάσταση ολικού παγετού στην Λάρισα, επί ποδός οι αρχές σε Λέσβο, Χίο, Οινούσσες, Κρήτη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης συγκάλεσε σύσκεψη στη γγ Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Νίκου Τόσκα και τη συμμετοχή εκπροσώπου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την καταγραφή της κατάστασης και των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην επικράτεια.

Σε λευκό κλοιό ξύπνησαν οι κάτοικοι όλων των περιοχών της ανατολικής Μακεδονίας, καθώς χιονίζει συνεχώς σε Καβάλα και Δράμας καθ’ όλη της διάρκεια της χθεσινής νύχτας και έως αυτή την ώρα.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων όχι μόνο στο ορεινό οδικό δίκτυο αλλά ακόμα και στο κέντρο της Καβάλας, ενώ απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για την κυκλοφορίας των οχημάτων στους ορεινούς δήμους Κάτω Νευροκοπίου, Προσοτσάνης και Παρανεστίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας με αποφάσεις που εξέδωσαν οι κατά τόπους δήμαρχοι δεν λειτουργούν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης δεν λειτουργεί το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ έως αυτή την ώρα δεν εκτελούνται δρομολόγια από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας.

Η Εγνατία Οδός παραμένει ανοιχτή και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διεξάγεται κανονικά. Σύμφωνα με τα Τμήματα Τροχαίας των Αυτονομικών Διευθύνσεων Καβάλας και Δράμας, δηλώθηκαν μόνο λιγοστά ατυχήματα με υλικές ζημιές που οφείλονταν στην ολισθηρότητα του οδοστρώματος λόγω του χιονιού και στην έλλειψη μέριμνας από μέρους των οδηγών να βάλουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στις 07:00 σήμερα, η θερμοκρασία στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας ήταν στους -13 βαθμούς, ο τελωνειακός σταθμός παραμένει ανοιχτός, ωστόσο η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στις 08:00, η θερμοκρασία στο κέντρο της Καβάλας ήταν στους -5 βαθμούς κελσίου, ενώ την ίδια ώρα στην πόλη της Δράμας το θερμόμετρο έδειχνε -7 βαθμούς κελσίου.

Τα δρομολόγια των πλοίων, από και προς το νησί της Θάσου, εκτελούνται μόνο από το λιμάνι της Κεραμωτής, ενώ έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια του πλοίου που συνδέει τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου με το λιμάνι της Καβάλας.

Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες για τον αποχιονισμό της πίστας του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας, ώστε να πραγματοποιηθούν οι τακτικές πτήσεις από και προς την Αθήνα

Σε κατάσταση ολικού παγετού «ξύπνησε» και σήμερα Δευτέρα η πόλη της Λάρισας, καθώς το θερμόμετρο τις πρώτες πρωινές ώρες έδειξε -8 βαθμούς Κελσίου.

Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης είναι ανοιχτοί, όμως σε πολλά σημεία των συνοικιών οι δρόμοι παραμένουν παγωμένοι, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και η ολισθηρότητα στα πεζοδρόμια είναι μεγάλη.

Αλάτι ρίχνεται σήμερα σε όλα τα σχολεία με απόφαση του Δήμου Λάρισας, ενώ η λειτουργία τους για αύριο θα εξαρτηθεί από την πορεία των καιρικών φαινομένων.

Στον υπόλοιπο νομό της Λάρισας παραμένουν έντονα τα φαινόμενα παγετού, ενώ κλειστή παραμένει και σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, η επαρχιακή οδός Ελάφου – Σκλήθρου της Αγιάς Λάρισας, αλλά και η επαρχιακή οδός Καλλιπεύκης, από 1ο έως 12ο χλμ, με όρια με το Νομό Πιερίας, του δήμου Τεμπών.

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη και σήμερα στα εξής σημεία του νομού Λάρισας: Δήμος Αγιάς • Επ. Ο. ΕΠ. Ο. Aγιόκαμπου – Σκλήθρου. • Επ. Ο. Καλαμακίου – Ελάφου. • Επ. Ο. Δήμητρας – Ανατολής. • Επ. Ο Καρίτσας – Κόκκινου Νερού. Δήμος Ελασσόνας • Επ. Ο Ολυμπιάδας – Καρυάς. Δήμος Τεμπών • Επ. Ο Συκουρίου – Σπηλιάς (μέχρι τη Σπήλια). • Επ. Ο Γόννων – Καλλιπεύκης. • Επ. Ο Καλλιπεύκης – Καρυάς.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις Οινούσσες από τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών δεδομένης και της σημερινής έντονης χιονόπτωσης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Οινουσσών Στέφανο Βογιατζή, εξαιτίας του χιονιά, το νησί παραμένει χωρίς σταθερή τηλεφωνία για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Από το πρωί οι δρόμοι να είναι αδιάβατοι τόσο για πεζούς όσο και για οχήματα ενώ αποκλεισμένες παραμένουν οι καλόγριες του μοναστηριού. Επίσης πρόβλημα αντιμετωπίζουν και κτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να πλησιάσουν στις μάντρες τους.

«Εδώ και τέσσερις μέρες φωνάζουμε και κανείς δεν μας δίνει σημασία. Είμαστε χωρίς τηλέφωνα, οι δρόμοι και τα σχολεία είναι κλειστά, οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στις μάντρες τους, οι καλόγριες έχουν αποκλειστεί στο μοναστήρι. Αν ακούει κάποιος ας μας βοηθήσει», δήλωσε πριν λίγο οργισμένος ο δήμαρχος Οινουσσών.

Δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω παγετού οι δύο προγραμματισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά προς την Αθήνα. Ωστόσο, τις επόμενες ώρες αναμένεται να βελτιωθούν οι συνθήκες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επόμενες πτήσεις.

Οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες ή με το αεροδρόμιο Χανίων (2821083800) ώστε να ενημερωθούν για τις ώρες των πτήσεων και τυχόν αλλαγές, που πιθανόν θα υπάρξουν.

Παράλληλα, επί ποδός βρίσκεται από νωρίς το πρωί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στα Χανιά, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία στην περιοχή.

Μηχανήματα της αντιπεριφέρειας και των δήμων προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου που έκλεισαν λόγω της έντονης χιονόπτωσης καθώς και σε σημεία που οδηγούν σε οικισμούς ορεινών αλλά και ημιορεινών περιοχών.

Από το πρωί, συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες που αναφέρθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ισχυρή νέα χιονόπτωση σημειώνεται σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες, στο μεγαλύτερο μέρος της Λέσβου. Ιδιαίτερα έντονη είναι η χιονόπτωση σε όλη τη δυτική Λέσβο όπου έχει φτάσει μέχρι τις ακτές της Ερεσού και του Σιγρίου, ενώ στις περιοχές Φίλιας και Σκαλοχωρίου φτάνει ήδη το μισό μέτρο.

Σε όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα συνεργεία με μηχανήματα του δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επιχειρούν ξανά από τα χαράματα παρά την καταπόνηση των περασμένων ημερών, προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στους δρόμους. Που όμως αυτή τη φορά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι λόγω του παγετού που έχει προηγηθεί.

Ισχυρή χιονόπτωση από τα ξημερώματα πλήττει και τον Άη Στράτη όπου έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις ακόμα και μέσα στον οικισμό του νησιού.

Από τα χαράματα χιονίζει και σε όλη τη βόρεια Χίο.

Σύμφωνα με το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στις οδούς:

  • Χίου – Καρδαμύλων, από το ύψος του Θόλους και βορειότερα.
  • Χίου – Βολισσού, μετά από το από το Αίπος.
  • Χίου – Αυγωνύμων, από το ύψος των Καρυών μέχρι και τα Αυγώνυμα.

Ήδη συνεργεία του δήμου Χίου και της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου προσπαθούν προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024