Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λονδίνο: Συγγνώμη του Ισραήλ για στέλεχος της πρεσβείας που ήθελε να «φάει» βουλευτές

Λονδίνο: Συγγνώμη του Ισραήλ για στέλεχος της πρεσβείας που ήθελε να «φάει» βουλευτές

Η ισραηλινή πρεσβεία στη Βρετανία ζήτησε συγγνώμη μετά το σάλο που προκάλεσε στο Λονδίνο κρυφά ηχογραφημένη συνομιλία στελέχους της με σύμβουλο στη βρετανική κυβέρνηση, στην οποία το στέλεχος έλεγε πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έπρεπε να «φύγει» εξαιτίας της θέσης του στο ζήτημα του εποικισμού. Ο ισραηλινός πρέσβης ξεκαθάρισε ότι τα σχόλια «δεν εκφράζουν τη θέση της πρεσβείας ή της ισραηλινής κυβέρνησης».

Η ισραηλινή πρεσβεία στη Βρετανία ζήτησε συγγνώμη μετά το σάλο που προκάλεσε στο Λονδίνο κρυφά ηχογραφημένη συνομιλία στελέχους της με σύμβουλο στη βρετανική κυβέρνηση, στην οποία το στέλεχος έλεγε πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έπρεπε να «φύγει» εξαιτίας της θέσης του στο ζήτημα του εποικισμού.

Ο ισραηλινός πρέσβης Μαρκ Ρεγκέβ ξεκαθάρισε ότι τα σχόλια «δεν εκφράζουν τη θέση της πρεσβείας ή της ισραηλινής κυβέρνησης», όπως μεταδίδει το BBC, και έδειξε πως ο υπάλληλος θα απομακρυνθεί.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται κορυφαίος αξιωματούχος της ισραηλινής πρεσβείας στο Λονδίνο, ο πολιτικός σύμβουλος Σάι Μασότ. Κρυφή κάμερα είχε καταγράψει σχόλιά του σε συνάντηση που είχε σε εστιατόριο τον Οκτώβριο με την Μαρία Στριτσόλο, βοηθό του βρετανού υπουργού Παιδείας Ρόμπερ Χάλφον.

Το υλικό από την κρυφή κάμερα δημοσιεύτηκε από την Mail και είχε τραβηχτεί στο πλαίσιο ρεπορτάζ για το Al Jazeera.

Ο Μασότ ακούγεται να ρωτά την Στριτσόλο αν «μπορεί να της δώσει μία λίστα ονομάτων βουλευτών που θα πρότεινα να «ρίξετε»». «Ξέρετε ποιους βουλευτές θέλω να «ρίξετε»» λέει στη συνέχεια, πριν γίνει πιο συγκεκριμένος και αναφέρει ονομαστικά τον αναπληρωτή Εξωτερικών, Σερ Άλαν Ντάνκαν.

Ο Ντάνκαν φαίνεται ότι προκάλεσε τη δυσφορία του αξιωματούχου εξαιτίας της στάσης του απέναντι στο ζήτημα του ισραηλινού εποικισμού, μέθοδο που έχει μεταξύ άλλων χαρακτηρίσει «κηλίδα στο πρόσωπο της υφηλίου».

Ο ισραηλινός αξιωματούχος μάλιστα δείχνει πως θεωρεί τον υφυπουργό Ντάνκαν μεγαλύτερο πρόβλημα από τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον «είναι ηλίθιος, αλλά έχει γίνει υπουργός Εξωτερικών χωρίς πραγματικές αρμοδιότητες» ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά ο Μασότ, κρίνοντας πως τον βρετανό ΥΠΕΞ «απλά δεν τον νοιάζει» το θέμα του ισραηλινού εποικισμού.

«Αν όντως γίνει κάτι, δεν θα φταίει [ο Τζόνσον], αλλά ο Ντάνκαν» ακούγεται να λέει ο Μασότ.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση μετά τα δημοσιεύματα, η συνομιλήτρια του Μασότ, Μαρία Στριτσόλο, υποβάθμισε τη σημασία της λέγοντας πως η συνομιλία του ήταν «σε κουτσομπολίστικο τόνο».

Η ίδια η ισραηλινή πρεσβεία κατακεραύνωσε τα λεγόμενα του αξιωματούχου της, λέγοντας πως «απορρίπτει τα σχόλια που αφορούν τον υφυπουγό Ντάνκαν, τα οποία είναι εντελώς απαράδεκτα».

«Ο πρέσβης Ρεγκέβ συνομίλησε με τον υπουργό Ντάνκαν, ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις» υπογράμμισε η ανακοίνωση της πρεσβείας, η οποία επιπλέον σημείωσε ότι ο Μασότ είναι «χαμηλόβαθμος υπάλληλος της πρεσβείας που δεν είναι ισραηλινός διπλωμάτης και η συνεργασία πρόκειται να τερμαστεί σύντομα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024