Χωρίς μεγάλες ζημιές ο σεισμός στη Χιλή, επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι
Ισχυρός σεισμός 7,6 βαθμών ταρακούνησε χθες, Κυριακή, τη νότια Χιλή, ωθώντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα ή μεγάλες ζημιές στην περιοχή, η οποία προσελκύει πολλούς τουρίστες.
Ισχυρός σεισμός 7,6 βαθμών ταρακούνησε χθες, Κυριακή, τη νότια Χιλή, ωθώντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα ή μεγάλες ζημιές στην περιοχή, η οποία προσελκύει πολλούς τουρίστες.
Ο σεισμός ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να ξεχάσουν τα σχέδιά τους για τα Χριστούγεννα: οι κάτοικοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με τα πόδια, με αυτοκίνητα, ακόμη και με άλογα, προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, παρά την καταρρακτώδη βροχή, αφού είχε εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.
Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής ακύρωσε την εντολή εκκένωσης των παραθαλάσσιων περιοχών και ήρε την προειδοποίηση για σεισμικά κύματα τρεις ώρες αφότου καταγράφηκε ο σεισμός, διαβεβαιώνοντας τους περίπου 5.000 ανθρώπους που είχαν σπεύσει να απομακρυνθούν πως μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, μια γέφυρα στην περιοχή είναι αδιάβατη και ορισμένοι δρόμοι έχουν κλείσει, ενώ συνεργεία εργάζονται για να αποκαταστήσουν το ταχύτερο δυνατόν την ηλεκτροδότηση για 21.000 σπίτια που έμειναν χωρίς ρεύμα.
Οι Aρχές εξέδωσαν νωρίτερα προειδοποίηση για τσουνάμι σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, 39 χλμ. νοτιοδυτικά της Κεγιόν. Οκτώ μικρά λιμάνια στην περιοχή διατάχθηκε να κλείσουν, γνωστοποίησε το Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στην άλλη πλευρά των Άνδεων, στην Αργεντινή, στη νοτιοδυτική πόλη Μπαριλότσε, πάντως οι ζημιές ήσαν περιορισμένες.
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν σχετικά μικρό, 34,6 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Αν και υπήρξαν δεκάδες μετασεισμοί, οι ζημιές εντοπίστηκαν κυρίως κατά μήκος οδού που διατρέχει το νησί Κιλοέ, τμήμα της οποίας έκλεισε για την κυκλοφορία, καθώς και σε μικρότερους δρόμους και σε γέφυρες. Τηλεοπτικοί σταθμοί της Χιλής μετέδωσαν εικόνες που καταγράφουν ζημιές σε σπίτια, ειδικά στην Κεγιόν.
Η περιοχή που επλήγη από τον χθεσινό σεισμό βρίσκεται νότια της πόλης Βαλντίβια, όπου το 1960 είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση 9,5 βαθμών, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.655 ανθρώπους. Ο σεισμός αυτός θεωρείται ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως από το USGS.
Η Χιλή βρίσκεται στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού κι έχει πληγεί επανειλημμένα από πολύ ισχυρούς, καταστροφικούς σεισμούς. Το 2010 δόνηση 8,8 βαθμών προκάλεσε σεισμικά παλιρροϊκά κύματα που έπληξαν πολλές παραλιακές πόλεις στο νότιο και το κεντρικό τμήμα της χώρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (18/7): «Δράση» με Άγιαξ – Ολυμπιακός και Γαλλία – Αγγλία
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός 23χρονος μοτοσικλετιστής έπειτα από σφοδρή σύγκρουση με αυτοκίνητο
- Νέα εξαιρετική εμφάνιση έκανε ο Πουλακίδας (vid)
- Καισαρική: Το 67% των παιδιών στην Ελλάδα γεννιούνται με την συγκεκριμένη μέθοδο
- Επτά νεκροί και 24 τραυματίες στη Ρωσία μετά από επίθεση ουκρανικών drones
- Ρέκβιεμ για ένα κόμμα που έχει κλείσει τον κύκλο του – αυγή για μια νέα ελπίδα για την κοινωνία
- Ρόδρι: «Ο Μέσι είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών»
- Αρκάς: Σε καλοκαιρινή διάθεση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442