Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίση στις σχέσεις του Ισραήλ με τη Νέα Ζηλανδία μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ

Κρίση στις σχέσεις του Ισραήλ με τη Νέα Ζηλανδία μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ

Σε κρίση οδηγούνται οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Νέα Ζηλανδία μετά την έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ τους και η Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σε κρίση οδηγούνται οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Νέα Ζηλανδία μετά την έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ τους και η Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας του στη Νέα Ζηλανδία για διαβουλεύσεις, λίγη ώρα μετά την ψήφιση της απόφασης. Το ίδιο έπραξε και για τον ισραηλινό πρεσβευτή στη Σενεγάλη και ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σενεγάλης στο Ισραήλ σε τρεις εβδομάδες.

Την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας εισηγήθηκαν η Νέα Ζηλανδία, η Μαλαισία, η Βενεζουέλα και η Σενεγάλη. Το μέτρο της ανάκλησης των πρεσβευτών δεν αφορά τη Μαλαισία και τη Βενεζουέλα, επειδή οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Η Νέα Ζηλανδία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα δεν θα έπρεπε να εκπλήξει το εβραϊκό κράτος, μετά την απόφαση του Ισραήλ να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του από το Ουέλινγκτον.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρεϊ Μακ Κάλι, το Ισραήλ γνώριζε τη θέση του Ουέλινγκτον πολύ νωρίτερα από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ. «Ήμασταν διαφανείς στην άποψή μας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η θέση που υιοθετήσαμε είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την επί μακρόν πολιτική μας στο παλαιστινιακό ζήτημα» δήλωσε ο υπουργός.

Η απόφαση καλεί το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως και εντελώς οποιαδήποτε εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ τους η Ανατολική Ιερουσαλήμ» και τονίζει ότι οι «εβραϊκοί οικισμοί δεν έχουν νομική αξία και είναι επικίνδυνοι για τη βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών».

Είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε 38 και πλέον χρόνια, καταδικαστική απόφαση για την ισραηλινή πολιτική επικοισμού.

Απείχαν οι ΗΠΑ, δεν άσκησαν βέτο

Στην ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι Ηνωμένες Πολιτείες απείχαν και δεν άσκησαν το δικαίωμα βέτο που θα απέτρεπε την υιοθέτηση της απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ προφύλασσαν παραδοσιακά το Ισραήλ από παρόμοιες αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ.

Αυτή τη φορά αψήφησαν τις εκκλήσεις του Ισραήλ και του Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσουν βέτο στην πρόταση.

Μετά την απόφαση, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Όσον αφορά τον ΟΗΕ, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά από τις 20 Ιανουαρίου». Σημειώνεται ότι στις 20 Ιανουαρίου, ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ.

Περίπου 500.000 εβραίοι ζουν σε 140 οικισμούς που έχουν χτιστεί σε Δυτική Όχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ από το 1967. Οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι από τη διεθνή νομοθεσία, αν και το Ισραήλ το αμφισβητεί.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024