Θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις πριν αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση Ομπάμα συμφώνησε με τον Καναδά να απαγορεύσουν την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε μεγάλες εκτάσεις του Ατλαντικού και της Αρκτικής.

Όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι δύο κυβερνήσεις, ο Καναδάς απαγορεύει την εξορυκτική δραστηριότητα στα καναδικά νερά στην Αρκτική, ενώ οι ΗΠΑ αποκλείουν 465.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον Αρκτικό Ωκεανό, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους των θαλασσών του Μποφόρ και του Τσούκσι. Απαγορεύουν επίσης τις γεωτρήσεις σε μια περιοχή 15.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων έξω από την Ανατολική Ακτή.

Η απαγόρευση βασίστηκε σε νόμο του 1953 για την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί σχετικά λίγες φορές στο παρελθόν για θέματα περιβάλλοντος.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει όταν αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο θα είναι να ακυρώσει τους περιορισμούς που επέβαλε ο Ομπάμα στις δραστηριότητες της πετρελαιοβιομηχανίας. Πολλοί από τους συνεργάτες του, ανάμεσά του και ο διευθυντής της Exxon Mobil Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος προορίζεται για υπουργός Εξωτερικών, συνδέονται με την πετρελαϊκή βιομηχανία και τάσσονται κατά κάθε περιορισμού.

Το American Petroleum Institute, οργανισμός της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, επέκρινε την τελευταία απαγόρευση του Ομπάμα ως απειλή για την εθνική ασφάλεια. Εκτίμησε ωστόσο ότι ο Τραμπ θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλέσει την απόφαση. Διαφορετική εκτίμηση έχουν ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι ο Τραμπ θα πρέπει να καταφύγει στα δικαστήρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ