Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανάληψη ευθύνης για τις καταστροφές σε σταθμούς των ΗΣΑΠ

Ανάληψη ευθύνης για τις καταστροφές σε σταθμούς των ΗΣΑΠ

Στο Διαδίκτυο αναρτήθηκαν δύο προκηρύξεις σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές μηχανημάτων σε σταθμούς των ΗΣΑΠ. Με αυτές αντιεξουσιαστές αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις και εξηγούν τα κίνητρά τους.

Στο Διαδίκτυο, σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, αναρτήθηκαν δύο προκηρύξεις σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές μηχανημάτων σε σταθμούς των ΗΣΑΠ.

Με αυτές αντιεξουσιαστές αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις και εξηγούν τα κίνητρά τους.

Η πρώτη αφορά στην καταστροφή ακυρωτικών μηχανημάτωνστον σταθμό ΚΑΤ των ΗΣΑΠ, στις 16 Δεκεμβρίου, όταν άγνωστοι έσπασαν τις νέες μπάρες ηλεκτρονικού εισιτηρίου, εκδοτήρια εισιτηρίων και ΑΤΜ.

Υπογράφοντας με το σύνθημα «Ελεύθερες μετακινήσεις για όλους/όλες», αντιεξουσιαστές αναλαμβάνουν τη ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «από τις αρχές του 2016 και στα πλαίσια του οικονομικού και πολιτικού σχεδιασμού με τα κυβερνητικά μέτρα να δυσχεραίνουν ολοένα και περισσότερο την καθημερινή ζωή και να μετατρέπουν τη διαβίωση σε καθημερινή μάχη, ξεκίνησαν οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και η τοποθέτηση τουρνικέ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

»Όλα αυτά όμως, δεν ήταν αρκετά για την επίτευξη της “οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημέριας”, με απόρροια από το 2017 να επιβληθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι μπάρες ευρωπαϊκού τύπου. Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου συνοδεύεται από την καταγραφή της ακριβούς τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται ή κατευθύνεται ο καθένας, το αν πήγε ή δεν πήγε στη δουλειά του, το αν αλλάζει ή παραμένει σταθερή η ρουτίνα και η καθημερινότητά του. Ταυτόχρονα, εντείνονται οι έλεγχοι με την χρήση καμερών σε όλους τους χώρους των ΜΜΜ, θεσμοθετείται σώμα ειδικών μπάτσων συγκοινωνιών και ανακοινώνεται η πρόσληψη ατόμων με μόνη ιδιότητα αυτή του ελεγκτή-ρουφιάνου…

»Για όλους εμάς, τους από τα κάτω, εργάτες-τριες, ανέργους, μετανάστες-στριες, οι μετακινήσεις με τα ΜΜΜ δεν είναι βόλτες αναψυχής μέσα στη πόλη αλλά εκβιαστική κοινωνική ανάγκη η οποία σχετίζεται τόσο με την αναζήτηση και εύρεση εργασίας, όσο και με τη μεταφορά από και προς αυτήν, εξυπηρετώντας τα κέρδη των αφεντικών και των εταιριών τους. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σηκώσουμε το οικονομικό βάρος αυτού του εκβιασμού. Οι ήδη πετσοκομμένοι μισθοί και τα επιδόματα-ψίχουλα, οι απανωτοί φόροι και οι αυξημένες τιμές στα ράφια, η συνολικότερη καταλήστευσή μας σε επίπεδο καθημερινής διαβίωσης, δεν μας επιτρέπει να υποστούμε και “άλλα βάρη”, και “άλλες θυσίες”…

»Έτσι, λοιπόν, εμείς δεν έχουμε παρά να αντισταθούμε έμπρακτα και να σαμποτάρουμε τα συστήματα ελέγχου στα ΜΜΜ, τόσο τα ήδη υπάρχοντα, όσο και αυτά που ήρθαν (μπάρες, ηλεκτρονικό εισιτήριο, τουρνικέ) και ετοιμάζονται να τεθούν σε εφαρμογή…».

Σε άλλη προκήρυξη, για την καταστροφή 10 ακυρωτικών μηχανημάτων και τουρνικέ στον σταθμό Ειρήνη στο Μαρούσι στις 19 Δεκεμβρίου μετά τον αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννενα στο ΟΑΚΑ, αντιεξουσιαστές μιλούν, μεταξύ άλλων, για «αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, μετατροπή τους σε ηλεκτρονικά, με σταδιακό πέρασμα σε ονομαστική μορφή (φωτό και στοιχεία ταυτότητας) για ένα πλήρες φακέλωμα. Κάτι που έχει επιχειρηθεί σε πειραματικό στάδιο εδώ και κάποια χρόνια στα γήπεδα και πλέον περνά η εφαρμογή σε ολόκληρη την κοινωνία. Επίσης τοποθετήθηκαν μπάρες εισόδου (τουρνικέ) που θα αποτρέπουν την είσοδο στους σταθμούς για όσους και όσες δεν έχουν χρήματα ή απλώς αρνούνται να πληρώσουν εισιτήριο ή δεν πρόλαβαν πηγαίνοντας για δουλειά.

»Οπότε όποιοι από εμάς αρνούνται να πληρώσουν τα 15, 20 ευρώ στον κάθε μεγαλοπαράγοντα για να μπουν στο γήπεδο και αναζητούν τρόπους αποφυγής των εμποδίων, τώρα θα έχουν ένα ακόμα πονοκέφαλο, τα τουρνικέ στους σταθμού του ηλεκτρικού λίγο πριν μπουν στην κερκίδα για να δουν ματς…

»Είμαστε άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, μετανάστες και συνταξιούχοι. Εκμεταλλευόμενοι μα συνειδητοποιημένοι γαι την όλη κατάσταση. Λάτρεις της μουσικής και του κινηματογράφου. Αρνητές του κόσμου της εξουσίας και παράφορα ερωτευμένοι με το γκρέμισμα αυτής. Μεταξύ άλλων, όντας κομμάτι αυτής της κοινωνίας, είμαστε και οπαδοί. Θα τα ξαναπούμε…».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024