Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δήμοι της Ελλάδας: Εκεί όπου οι γιορτές ανήκουν σε όλους

Δήμοι της Ελλάδας: Εκεί όπου οι γιορτές ανήκουν σε όλους

...

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Άλλη μια ημέρα σβήνεται από το φετινό ημερολόγιο και οι σκέψεις που συνοδεύουν μια ακόμη μνημονιακή χρονιά είναι πολλές. Λίγο πριν εκπνεύσει το 2016 και συντελεστεί η μεγάλη στροφή για το νέο έτος, δήμοι της Ελλάδας αποφάσισαν να ορθώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στον αποκλεισμό στέλνοντας μηνύματα αλληλοβοήθειας και κατανόησης σε ομάδες περιθωριοποιημένες που τις ημέρες των γιορτών βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά.

Αθήνα

Προσωρινό καταφύγιο σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες φιλοδοξεί να δώσει φέτος τις γιορτές ο δήμος Αθηναίων μέσα από πρωτοβουλίες που δίνουν χρώμα και πιο φιλικό ύφος στην πόλη. Περισσότερα από 200 καλλιτεχνικά δρώμενα θα φιλοξενηθούν σε πολιτιστικά κέντρα, πολιτιστικούς χώρους και μουσεία του δήμου δημιουργώντας μια καλλιτεχνική πανδαισία με επίκεντρο την αλληλεγγύη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο μήνυμά του για τα φετινά Χριστούγεννα στάθηκε στο θέμα των αποκλεισμών και των διακρίσεων λέγοντας ότι οι γιορτές ανήκουν σε όλους.

Άστεγοι, άποροι και πρόσφυγες που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη στις πλατείες και τους δρόμους της Αθήνας, ομάδες που ακόμη και στο σκοτάδι στέκονται στα πιο σκοτεινά σημεία, θα δουν λίγο φως.

Την τρίτη ημέρα του νέου έτους το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη θα παρουσιάσει στα παιδιά το παραμύθι της Άλκης Ζέη και της Σοφίας Ζαραμπούκα Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων το οποίο είναι αφιερωμένο στην Μελίνα Μερκούρη.

Έμφαση δίνεται στη συνομιλία ανάμεσα στους κατοίκους και τις γειτονιές μέσα από δράσεις που αναδεικνύουν τον δημόσιο χώρο ως ένα γόνιμο και διαδραστικό πεδίο .



Πειραιάς

Με ελαφρώς διαφοροποιημένο πρόγραμμα σε σχέση με πέρσι ο δήμος Πειραιά έκανε ποδαρικό στις φετινές γιορτές. Αποχαιρετά το 2016 στέλνοντας μηνύματα ελπίδας και αλληλεγγύης.

Χριστουγεννιάτικα πάρκα και σπίτια στολίζουν κεντρικά σημεία της περιοχής , όπως την Πλατεία Κοραή όπου μπροστά από το Δημαρχείο, παιδότοπος με χριστουγεννιάτικα
φουσκωτά, χιονισμένο τοπίο και πλήθος δραστηριοτήτων δίνουν τη δική τους γιορτινή νότα.

Το Χριστουγεννιάτικο πάρκο στην πλατεία Κανάρη, στο Πασαλιμάνι, διαθέτει παγοδρόμιο, τραμπολίνο και χριστουγεννιάτικα πίστα με αθλητικά παιχνίδια.

Στο Πάρκο Γεννηματά, στα Kαμίνια, ο Άγιος Βασίλης με το χριστουγεννιάτικο σπίτι του προσφέρουν διασκέδαση στους μικρούς πρωταγωνιστές των γιορτών και στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Νέο Φάληρο, οι επισκέπτες συναντούν ακόμη και πισίνα με βαρκάκια.

Περιστέρι

Τη δική του μάχη απέναντι στη δυσκολία των καιρών δίνει και ο δήμος Περιστερίου φορώντας γιορτινό χαμόγελο. Μέχρι τις 8 Ιανουαρίου η διασκέδαση «κρύβεται» πίσω από δωρεάν εορταστικές δράσεις και εκδηλώσεις.

Καθημερινά έως και τις 22:00 η Πλατεία Δημαρχείου (σταθμός Μετρό Περιστέρι) με γιορτινά τρενάκια, εορταστικό καραβάκι, το «Σπίτι των Ευχών» του Άγιου Βασίλη και τη μεγάλη φάτνη ανοίγει μια μεγάλη αγκαλιά για όλους.

Καλλιτεχνικά δρώμενα διοργανώνονται στην πλατεία του Δημαρχείου με τη συμμετοχή ξωτικών, ανιματέρ, ζογκλέρ, αλλά και θεατρικές παραστάσεις και μουσικά δρώμενα.

Έχουν προγραμματιστεί, ακόμη, σε όλη την πόλη ξεχωριστές εκδηλώσεις, στο Κινηματοθέατρο Κ. Γαβράς στην Κηπούπολη, στο Θέατρο Πολιτών στον Αγ. Ιωάννη Θεολόγο και στους Ιερούς Ναούς.

Καλλιθέα

Με ευφάνταστες δράσεις και εκδηλώσεις που απευθύνονται σε κάθε ηλικιακό φάσμα, ο δήμος Καλλιθέας υψώνει τη δική του φωνή ενάντια στις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση. Και φέτος το Χωριό του Άη Βασίλη μέσα από παιχνίδια, μουσικοθεατρικά δρώμενα και αφηγήσεις παραμυθιών κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο αφού έχει αναδειχθεί σε σήμα κατατεθέν της πόλης.

Γιορτινές όμως εστίες εντοπίζονται και σε άλλα σημεία της περιοχής. Σε σημεία όπως η Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου», το δημοτικό θέατρο, η δημοτική βιβλιοθήκη, ο δημοτικός κινηματογράφος «Καλυψώ», όπου σύλλογοι, ομάδες και παιδιά στέλνουν τα δικά τους μηνύματα αγάπης και έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να δείξουν τα έργα τους.


Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης

Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης αναπτύσσει δράσεις με κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Καλεί τους κατοίκους να προσφέρουν τρόφιμα και φάρμακα σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις για τις ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου/φαρμακείου.

Παραστάσεις και συναυλίες θα κοσμήσουν τις πρώτες ημέρες του 2017, ενώ τις ημέρες των Χριστουγέννων το φεστιβάλ για παιδιά κλέβει τις εντυπώσεις.

Κηφισιά

Με διαδραστικές παραστάσεις και αφηγήσεις παραμυθιών ο δήμος Κηφισιάς καλωσόρισε τις γιορτές.

Η αφήγηση του παραμυθιού «Το παραμύθι ζωντάνεψε …» θα γίνει το Σάββατο, στην Κολοκοτρώνη και Λεβίδου, σε ένα γιορτινό σκηνικό όπου ξωτικά θα διηγηθούν στα παιδιά παραμύθια.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η προσοχή θα στραφεί στη συναυλία των Depy & the Melodies Project στη Νέα Ερυθραία, στο Εμπορικό Κέντρο «Καμάρες»(Χαριλάου Τρικούπη, 127), αλλά και στη συναυλία της Brillante classics orchestra που θα χαρίσει ξεχωριστές στιγμές αφιερωμένες στα βιεννέζικα βαλς των γνωστών συνθετών Στράους, Τσαϊκόφσκι Σοστακόβιτς, Μποκερίνι στην Κολοκοτρώνη και Λεβίδου.


Θεσσαλονίκη

Με συμπόνια και κατανόηση αντιμετωπίζει και φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης τις ευπαθείς ομάδες αναδεικνύοντας την προσφορά ως βασικό παίχτη της γιορτινής σκακιέρας.

Με μουσικοθεατρικές εκδηλώσεις, ζωγραφιές, πάρκα, αφηγήσεις παραμυθιών, γεύματα για απόρους και φιλανθρωπικά μπαζάρ, η πόλη προβάλλει ένα πρόσωπο αλληλεγγύης ανοιχτό σε κάθε πολιτισμό και κουλτούρα.

Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα

Το χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας που λειτουργεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά, μεταμορφώνεται για τις ημέρες των εορτών σε πειρατικό καράβι και προσκαλεί ντόπιους και επισκέπτες για αναζητήσουν το θησαυρό.

Το πάρκο θα λειτουργεί μέχρι τις 7 Ιανουαρίου με δωρεάν δράσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διαδραστικά εργαστήρια και πολλές εκπλήξεις.

Ονειρούπολη στη Δράμα

Φέτος προστίθενται στην παρέα άσπρες πολικές αρκούδες και πιγκουίνοι . Ο Ταρανδούλης με τη σειρά του έχει ετοιμάσει υπέροχες μουσικές παρελάσεις στους δρόμους της πόλης, ενώ ο Χιονούλης περνάει την ημέρα του όχι μόνο στην τεράστια τσουλήθρα «Ονειρούπολη Goes Extreme» αλλά και στην «Ονειρούπολη on ice».

Στην κεντρική πλατεία της πόλης έχει στηθεί πλανητάριο που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες μέσα από τα τηλεσκόπια να ταξιδέψουν στο σύμπαν.

Το χριστουγεννιάτικο τοπίο συμπληρώνουν το «Δάσος των Ξωτικών», δίπλα στο «Σπιτάκι του Παραμυθιού», και το «Παραδοσιακό Χωριό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024