Συνάντηση κορυφής Πούτιν-Άμπε με το βλέμμα στις Κουρίλες
Μια νέα αρχή στις σχέσεις με τη Ρωσία θέλει να κάνει η Ιαπωνία στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης Πούτιν στη χώρα. Η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων -μετά την απόφαση Τραμπ να αποσυρθεί από την Συμφωνία του Ειρηνικού- είναι το ένα θέμα, αλλά το βασικότερο είναι οι Κουρίλες Νήσοι.
Μια νέα αρχή στις σχέσεις με τη Ρωσία θέλει να κάνει η Ιαπωνία στη
διάρκεια της επίσημης επίσκεψης Πούτιν στη χώρα. Η ενίσχυση των
οικονομικών σχέσεων -μετά την απόφαση Τραμπ να αποσυρθεί από την
Συμφωνία του Ειρηνικού- είναι το ένα θέμα, αλλά το βασικότερο είναι οι
Κουρίλες Νήσοι.
Η Ιαπωνία έχασε τα Νησιά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδώ και επτά δεκαετίες το ζήτημα αποτελεί «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις. Για την ακρίβεια, η Ιαπωνία διεκδικεί τις τέσσερις νοτιότερες νήσους.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είπε πρόσφατα στους υπερήλικες πρώην κατοίκους των νησιών (που έφυγαν μετά το 1945) ότι θα ήθελε να δει το ζήτημα να επιλύνεται «στη γενιά του». Η διατύπωση ήταν προσεκτική, ώστε να περιορίσει υπερβολικές προσδοκίες εν όψει του ραντεβού με τον Πούτιν.
Αλλά και ο Πούτιν κρατά χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών: «Είναι αναχρονισμός, αλλά πώς θα λυθεί είναι μια δύσκολη ερώτηση» απάντησε.
Σημειώνεται ότι ο πατέρας του πρωθυπουργού Σιντάρο Άμπε ήταν μέλος της ιαπωνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας που προσπάθησε τις προηγούμενες δεκαετίες να βρει λύση με την τότε ΕΣΣΔ.
Οι πρώτες επαφές Άμπε-Πούτιν γίνονται στην πόλη Ναγκάτο και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Τόκιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πληθαίνουν οι ενδείξεις – Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα δείχνει να προστατεύει από την άνοια
- World Athletics: Τέλος στην αδικία των διαδρόμων
- Αλέξανδρος Κοψιάλης: «Είμαι 120 κιλά, άμα συνεχίσω θα φράξουν όλα»
- Gen Alpha μεγαλώνει στο χάος της παραπληροφόρησης – Ενημερώνεται, δυσπιστεί, αγχώνεται για το μέλλον
- Κεντρική Μακεδονία: Στα αγροτικά μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ
- Δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


