Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξανθός: Μέλημα μας η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία

Ξανθός: Μέλημα μας η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία

«Μέλημα του υπόυργείου Υγείας είναι η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία», απαντά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στις αντιδράσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για τα υπο συζήτηση νέα μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική.

«Μέλημα του υπόυργείου Υγείας είναι η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία», απαντά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στις αντιδράσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για τα υπο συζήτηση νέα μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική. Και συμπληρώνει ότι θα συνεχίσει το θεσμικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά ϕφαρμάκου και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης πριν την οριστικοποίηση των μέτρων.

«Πρέπει όμως και οι φαρμακευτικές εταιρείες και κυρίως οι πολυεθνικές να συνειδητοποιήσουν ότι η διαπραγμάτευση μιας κοινωνικά αποδεκτής τιμής αποζημίωσης των καινοτόμων Φαρμάκων είναι πλέον επιλογή χωρίς επιστροφή», τονίζει,

Ο ΣΦΕΕ σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα σήμερα κατηγόρησε το υπουργείο Υγείας ότι με τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει για τον κλάδο του Φαρμάκου, ουσιαστικά μετατρέπει τους Έλληνες σε ασθενείς β’ κατηγορίας καθώς τα καινοτόμα φάρμακα θα φτάνουν με καθυστέρηση έως και τεσσάρων ετών στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας απαντά ότι βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός για τη δημόσια ϕφαρμακευτική δαπάνη στη χώρα και αυτός επιβαρύνεται κάθε χρόνο από την κυκλοφορία και την αποζημίωση νέων καινοτόμων και ακριβών ϕαρμάκων τα οποία εντάσσονται στη θετική λίστα χωρίς να προηγείται μέχρι σήμερα έλεγχος από μηχανισμό αξιολόγησης (HTA) και διαπραγμάτευση τιμής.

«Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι, μέχρι να λειτουργήσει ένα έγκυρο σύστημα HTA (το οποίο προετοιμάζεται από ειδική επιτροπή του Υπουργείου) και να επιταχυνθεί η διαδικασία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» στην έγκριση κυκλοφορίας των καινοτόμων Φαρμάκων με βάση την αποζημίωσή τους σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης και με έκπτωση που να ανταποκρίνεται στη δύσκολη δημοσιονομική θέση της χώρας», διευκρινίζει το υπουργείο.

Και υπογραμμίζει ότι «Μέλημα, λοιπόν, του υπουργείου Υγείας είναι η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στη ϕαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτικό όφελος και βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά και ταυτόχρονα η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Συστήματος Υγείας και του Ασφαλιστικού Συστήματος».

Τέλος, υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει με τη ρύθμιση για τους ανασφάλιστους την αντιμετώπιση της υγειονομικής ϕφτώχειας στη χώρα, όλοι οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν απρόσκοπτα τα ϕφάρμακα που έχουν ανάγκη και ήδη 274.000 ανασφάλιστοι έχουν πάρει το 2016 τα ϕφάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία εκ των οποίων οι 82.000 που πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο της ακραίας ϕφτώχειας με μηδενική συμμετοχή».

Μαίρη Μπιμπή

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024