Για «προσβολή του προέδρου» στο Facebook, νεκρός δημοσιογράφος σε απεργία πείνας
Ένας βρετανο-αλγερινός δημοσιογράφος, ο Μοχάμεντ Ταμάλτ πέθανε έξι μήνες αφότου ξεκίνησε απεργία πείνας στο Αλγέρι διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του για τη ανάρτηση σχολίων, τα οποία θεωρήθηκαν προσβλητικά προς τον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές και η δικηγόρος του.
Ένας βρετανο-αλγερινός δημοσιογράφος, ο Μοχάμεντ Ταμάλτ πέθανε έξι μήνες αφότου ξεκίνησε απεργία πείνας στο Αλγέρι διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του για τη ανάρτηση σχολίων, τα οποία θεωρήθηκαν προσβλητικά προς τον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές και η δικηγόρος του.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν έκκληση για τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του Μοχάμεντ Ταμάλτ. Η οργάνωση Reporters Without Borders χαρακτήρισε την είδηση του θανάτου του “πλήγμα για όλους εκείνους που υπερασπίζονται την ελευθερία της πληροφόρησης στην Αλγερία”.
Ο 42χρονος μπλόγκερ και δημοσιογράφος κατέληξε την Κυριακή σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Αλγερίας έπειτα από λοίμωξη του αναπνευστικού, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι σωφρονιστικές αρχές.
“Μπορώ να επιβεβαιώσω τον θάνατο του δημοσιογράφου Μοχάμεντ Ταμάλτ στο νοσοκομείο Μπαμπ ελ-Ουέντ, ο οποίος έκανε απεργία πείνας για περισσότερους από έξι μήνες και βρισκόταν σε κώμα τρεις μήνες”, ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook η δικηγόρος του Αμίν Σιντχούμ.
Ο Ταμάλτ, ο οποίος είχε ως έδρα του το Λονδίνο, συνελήφθη στην Αλγερία τον Ιούνιο για αναρτήσεις του στο Facebook, οι οποίες θεωρήθηκαν επικριτικές απέναντι στις αλγερινές αρχές.
Προφυλακίστηκε με την κατηγορία της “προσβολής του προέδρου” και της “δυσφήμισης δημόσιας αρχής” και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε διετή ποινή φυλάκισης κατηγορούμενος για αδίκημα εις βάρος δημόσιου αξιωματούχου, σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch.
«Είναι επείγον οι δικηγόροι να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του δημοσιογράφου», είπε η διευθύντρια του παραρτήματος Βόρειας Αφρικής της οργάνωσης Reporters Without Borders Γιασμίν Κάτσα. «Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει δημόσια συγγνώμη προς την οικογένεια του δημοσιογράφου και να ξεκινήσει έρευνα», αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή της.
Η διοίκηση της φυλακής όπου κρατούνταν ο Ταμάλτ ανακοίνωσε ότι λάμβανε θεραπεία για την λοίμωξη του αναπνευστικού στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν κι ότι από την πρώτη μέρα της απεργίας πείνας στα τέλη Ιουνίου δεχόταν καθημερινή φροντίδα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΜΙΔΑ: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι – Από «κόσκινο» επιδόματα και απαλλαγές ΕΝΦΙΑ
- Συνταγή: Κροκέτες από μπακαλιάρο και σως γιαουρτιού
- Κιμ Τζου Αέ: Μπορεί μια κόρη να κληρονομήσει την απόλυτη εξουσία στη Βόρεια Κορέα;
- Από μια κλωστή κρέμεται η εκεχειρία – «Ο Τραμπ σκέφτεται σοβαρά την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων»
- Αυξάνονται με ρυθμό 10% τα βιολογικά φάρμακα την τελευταία 12ετία
- Ένας τουρίστας στη Χαβάη πέταξε μια μεγάλη πέτρα σε φώκια – σύμβολο της Λαχάινα – Μετά έγινε viral [βίντεο]
- Το πλάνο «Weekly 45» θα βάλει για τα καλά το τρέξιμο στη ζωή σου
- Καιρός: Στους 33 βαθμούς «σκαρφαλώνει» ο υδράργυρος την Τρίτη – Οι πιο ζεστές περιοχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 12.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-jyjyjyjy-27091263-315x220.jpg)
















![Ένας τουρίστας στη Χαβάη πέταξε μια μεγάλη πέτρα σε φώκια – σύμβολο της Λαχάινα – Μετά έγινε viral [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/HH1Ke9QWMAATsaz-315x220.jpg)










































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442