Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Ένωση Ανώτατων Δικαστών της Β.Θάνου... ξαναχτυπά

Η Ένωση Ανώτατων Δικαστών της Β.Θάνου… ξαναχτυπά

Δεύτερο κάλεσμα, με οξύτατες αιχμές για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, απευθύνει προς τους δικαστικούς λειτουργούς η Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, που συστήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Βασιλικής Θάνου.

Δεύτερο κάλεσμα, με οξύτατες αιχμές για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, απευθύνει προς τους δικαστικούς λειτουργούς η Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, που συστήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Βασιλικής Θάνου.

Δύο ημέρες μετά τον πόλεμο που διεξήχθη στην τακτική -ετήσια- γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με πρόεδρο τον κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη, η νεότευκτη Ένωση, της οποίας ηγείται ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γεράσιμος Φουρλάνος, εξέδωσε ανακοίνωση… χαρακωμάτων.

«Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα συγκεκριμένης Δικαστικής Ένωσης εναντίον των μελών της Ένωσής μας που ασκούν το νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο από το άρθρο 12 του Συντάγματος δικαίωμά τους, είναι πλέον απόλυτα αδικαιολόγητη» τονίζεται.

Στην ανακοίνωση μάλιστα η Ένωση στηλιτεύει το πού κάθισαν αλλά και με ποια σειρά ανέβηκαν στο βήμα για τις ομιλίες τους οι επικεφαλής της τακτικής, πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, συγκεκριμένα η κυρία Θάνου και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου. Το παράπονο-κριτική είχε διατυπώσει και η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, με το που πήρε τον λόγο στη συνέλευση.

«Ο απρεπής τρόπος και η έλλειψη σεβασμού προς τη θεσμική θέση των επί κεφαλής της Τακτικής, Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης είναι αποδοκιμαστέα. Και τούτο διότι οι τρείς πολιτειακές εξουσίες είναι ισότιμες και κατά συνέπεια ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δικαιούνται να κατέχουν τις θέσεις καθώς και τη σειρά στις ομιλίες τους αμέσως μετά τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής. Αυτό ετηρείτο πάντοτε και από όλα τα προεδρεία των δικαστικών ενώσεων σε όλες τις δικαστικές εκδηλώσεις» αναφέρεται.

Και συμπληρώνεται: «Έχει γίνει ήδη κατανοητό ότι η Ένωσή μας διαθέτει κύρος και αποτελεσματικότητα, και σε συνεργασία και διάλογο με τις λοιπές δικαστικές ενώσεις μπορούμε και θέλουμε να συνεισφέρουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους της Τακτικής, Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης να εγγραφούν στην Ένωσή μας».

Ανακοίνωση με την οποία εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους προς το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσαν τα μέλη της παράταξης υπό τον κ. Χρήστο Τζανερρίκο (παλαιότερα ηγείτο η κυρία Θάνου). Τα πέντε μέλη ασκούν κριτική στο γεγονός ότι η τακτική γενική συνέλευση του Σαββάτου επικεντρώθηκε στο θέμα της νέας Ένωσης, καταγγέλλουν αντιδημοκρατικές και αντισυναδελφικές ενέργειες, αλλά και εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι οι «απαράδεκτες» ενέργειες του προεδρείου πλήττουν την εικόνα της Ένωσης και μειώνουν την αποτελεσματικότητά της.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Δημήτρης Ασπρογέρακας δήλωσε: «Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προσκλήθηκε από την Ένωση Δικαστών “και Εισαγγελέων”, με πρόσκληση που υπέγραψαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης αυτής, να παρευρεθεί και να απευθύνει χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση της 10.12.2016.
Ωστόσο δεν δόθηκε ο λόγος στον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων για να απευθύνει χαιρετισμό γιατί “αποφάσισαν” ότι η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους όλων των δικαστικών Ενώσεων.

Ουδείς μας ενημέρωσε για την εξέλιξη αυτή και ουδεμία εξουσιοδότηση προφορική η έγγραφη χορηγήσαμε για μια τέτοιας φύσεως και εκτάσεως εξουσιοδότηση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αποχώρησε από τη Γενική Συνέλευση χωρίς να απευθύνει χαιρετισμό πληροφορώντας τους κυρίους δικαστές ότι η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη Ένωση και εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της, ο οποίος δεν προσφωνήθηκε με την ιδιότητα με την οποία παρίστατο στη Γενική Συνέλευση δηλονότι αυτής του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων, όπως είθισται και επιβάλλεται στις Γενικές Συνελεύσεις των δικαστικών Ενώσεων αλλά ως κ. Ασπρογέρακας.

Ο εισαγγελεύς Εφετών Δημήτρης Ασπρογέρακας δεν είχε λόγο, όπως δεν είχε λόγο εδώ και τριάντα δύο χρόνια, να παρευρίσκεται στη Γενική Συνέλευση μιας Ένωσης της οποίας δεν είναι μέλος, ούτε υπήρξε μέλος γιατί “γεννήθηκε” με τη σύσταση της Ένωσης Εισαγγελέων και υπάρχει ως μέλος αυτής από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεώς της.

Σας ενημερώνω για την κατάσταση αυτή και σας γνωστοποιώ ότι η φωνή της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος δεν θα σιγήσει, ούτε μπορεί να σιγήσει, επισημαίνοντας σε όσους εκ των συναδέλφων εισαγγελικών λειτουργών εξακολουθούν να είναι μέλη της Ένωσης αυτής ποιες μπορεί να είναι οι θέσεις και οι απόψεις της στα ειδικά θέματα και τις ιδιαιτερότητες του εισαγγελικού κλάδου, όταν και όποτε τεθούν τα σχετικά ζητήματα αλλά και ποια Ένωση μπορεί να τους εκπροσωπήσει πραγματικά με γνήσια ταυτότητα, με αξιοπρέπεια, με ευπρέπεια και μέτρο αρετής».

Για τη στάση του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσαν ανακοίνωση και πέντε μέλη του ΔΣ της Ένωσης, οι κκ. Χρήστος Τζανερρίκος, πρόεδρος Εφετών, Χαράλαμπος Μαυρίδης, εφέτης, Ευάγγελος Κασαλιάς, αντεισαγγελέας Εφετών, Χρήστος Παπαδήμας, πρωτοδίκης και η κυρία Σταματία Γκαρά-Δημουλέα, ειρηνοδίκης:

«Ο ακραίος και αντιδημοκρατικός τρόπος των μελών του δήθεν ενωτικού προεδρείου της ΕΔΕ με πλήρη έλλειψη σεβασμού προς τις προσωπικότητες των άλλων και προς τις αντίθετες απόψεις, δημιουργεί σοβαρές εντάσεις και μεγάλα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Ένωσης, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε.

Ειδικότερα: 1. Αντί να αναδείξει στην Τακτική Γενική Συνέλευση, όπως έκαναν οι εκάστοτε πρόεδροι της Ένωσής μας, τα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου (κενές οργανικές θέσεις, μεγάλος φόρτος εργασίας, συνθήκες εργασίας, ελλείψεις στις υποδομές των δικαστηρίων κτλ.) και να προτείνει λύσεις σε αυτά, ο κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης αναλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του για να πείσει: α) ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, που αντιμετωπίζει σήμερα το Δικαστικό Σώμα, είναι η ίδρυση της νέας Ένωσης!!! και β) ότι το αίτημα μεγάλου αριθμού συναδέλφων για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης είναι αντισυνταγματικό. Οι χειρισμοί αυτοί του προεδρείου καταλήγουν σε βάρος του συμφέροντος των δικαστικών λειτουργών, διότι η επιθετικότητα και η σύγκρουση με τους ανώτατους και ανώτερους δικαστές μόνο σε βλάβη όλων των συναδέλφων μπορεί να καταλήξει, αφού η ρήξη δεν ωφελεί κανέναν. Και, επιπλέον, το δήθεν ενωτικό προεδρείο, χωρίς να έχει φροντίσει να ερωτηθούν προηγουμένως και να ακουστούν όλες οι απόψεις, συμπεριέλαβε στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία είχαν απομείνει παρόντα πενήντα περίπου άτομα, απόφαση περί “διασπαστικής” νέας Ένωσης και περί αντισυνταγματικότητας της αύξησης του ορίου ηλικίας, ενώ κυρίως το τελευταίο είναι ένα σοβαρό νομικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση, μετά από λεπτομερή ενημέρωση των συναδέλφων και αφού ακουστούν όλες οι απόψεις.

2. Καταδικάζουμε, επίσης, την τακτική, την οποία για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία της Ένωσης ακολούθησε το δήθεν ενωτικό προεδρείο, το οποίο αφενός μεν κάλεσε να λάβουν το λόγο στο πανηγυρικό μέρος ακόμα και πρόσωπα των οποίων η ιδιότητα δεν το δικαιολογούσε, με αποτέλεσμα να τελειώσει το πανηγυρικό μέρος αργότερα από κάθε άλλη φορά (ώρα 14:30) και αφετέρου έδωσε, ως τελευταίες στη σειρά τον λόγο στην Πρόεδρο και στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκ των οποίων τη μεν πρώτη ούτε καν προσφώνησε, στη δε δεύτερη υποδείχθηκε να καθίσει στη δεύτερη σειρά καθισμάτων, ενώ στον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων απέφυγε να δώσει καν τον λόγο. Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι η ευγένεια, η παιδεία και το δικαστικό ήθος είναι δείγματα πολιτισμού και ότι πρωτίστως είμαστε δικαστικοί λειτουργοί και οφείλουμε να λειτουργούμε όπως επιβάλλει η ιδιότητά μας αυτή και κατά την άσκηση των συνδικαλιστικών μας καθηκόντων. Ο δε γενικός γραμματέας της Ένωσης, παρά το ότι φρόντιζε να σχολιάζει αρνητικά τους χαιρετισμούς των ομιλητών που δεν ήταν αρεστοί στο προεδρείο, απέφυγε να πει οτιδήποτε μετά τη δήλωση-εξαγγελία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη περί της παράτασης του ωραρίου των δικαστηρίων και της περικοπής των δικαστικών διακοπών, γεγονότα που αν υλοποιηθούν θα πλήξουν καίρια όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, όπως είναι φανερό.

Αποτέλεσμα επίσης των αντιδημοκρατικών και αντισυναδελφικών ενεργειών, που θυμίζουν και τη διαγραφή με συνοπτικές διαδικασίες από το ΔΣ της Ένωσης του συναδέλφου αντεισαγγελέα Εφετών Ευάγγελου Κασαλιά, είναι και η συμπεριφορά τους εναντίον του αναπληρωματικού μέλους του ΔΣ Δημήτρη Ζιγκόλη, αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος δήλωσε στη Γενική Συνέλευση ότι: διαγράφεται από την Ένωση ως ένδειξη διαμαρτυρίας, διότι το προεδρείο προσπάθησε να προκαλέσει την πειθαρχική του δίωξη, εξαιτίας της έκφρασης των απόψεών του σε ιστοσελίδα. Επίσης, κατά τις συνεδριάσεις του ΔΣ, τα μέλη του δήθεν ενωτικού προεδρείου συμπεριφέρονται με τρόπο αυταρχικό και υβριστικό σε οποιονδήποτε εκφράζει αντίθετη άποψη, όπως συνέβη και στην τελευταία συνεδρίαση της 23.11.2016, μετά την οποία, μάλιστα, δύο άλλα μέλη του ΔΣ εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση, διαμαρτυρόμενα για τη συμπεριφορά αυτή.

Όλες οι ως άνω απαράδεκτες ενέργειες του προεδρείου πλήττουν την εικόνα της Ένωσής μας και μειώνουν την αποτελεσματικότητά της. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, διότι η συνέχιση της κατάστασης αυτής δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του ΔΣ της Ένωσης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024