Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Oι θεσμοί επιστρέφουν, το τοπίο για το κλείσιμο της αξιολόγησης θολό

Oι θεσμοί επιστρέφουν, το τοπίο για το κλείσιμο της αξιολόγησης θολό

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, την ώρα που ο πρωθυπουργός επιζητά πολιτική λύση. Η εμπλοκή στο θέμα της επιστροφής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα κάνει ακόμα πιο δύσκολο το όλο ζήτημα με αποκορύφωμα τη σύμπνοια Σόιμπλε-Τόμσεν...

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, με τη σταδιακή επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και ενώ ο πρωθυπουργός επιζητά πολιτική λύση με επαφές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Διαβάστε επίσης:

Όπως σημειώνουν Τα Νέα της Δευτέρας, η εμπλοκή στο θέμα της επιστροφής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βαραίνει την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων και οι πηγές από όλες σχεδόν τις πλευρές δεν διακρίνουν ακόμη φως στην άκρη του τούνελ.

Αντίθετα, εκφράζουν ανησυχίες ότι η εμπλοκή μπορεί να διαρκέσει καιρό και να παραπεμφθεί η όποια λύση -αν υπάρξει- τουλάχιστον στον Ιανουάριο, αν όχι και στον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, μια πηγή των ευρωπαϊκών θεσμών αναφέρει ότι η διαδικασία, έτσι όπως εξελίσσεται, θα απαιτήσει πιθανώς άνωθεν πολιτική παρέμβαση, σε επίπεδο ίσως και αρχηγών κρατών και όχι απλώς υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να οδηγηθεί σε αποτέλεσμα.

Η εικόνα γίνεται πιο ανησυχητική αν επιβεβαιωθούν πληροφορίες που μεταδίδονται από δυο πηγές, σύμφωνα με τις οποίες παρά τη φαινομενική σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, στην πραγματικότητα οι δυο πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, ο Σόιμπλε και ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, βρίσκονται σε κοινή γραμμή.

Η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη για την Ελλάδα, αναφέρουν αναλυτές, εξαιτίας και του γεγονότος ότι η Λαγκάρντ είναι απορροφημένη από τη δίκη που αντιμετωπίζει στη Γαλλία, με αποτέλεσμα την ελληνική υπόθεση να τρέχει εξ ολοκλήρου ο Τόμσεν.

Τα εργασιακά σε πρώτο πλάνο

Η διαπραγμάτευση εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να δώσει ώθηση στην κυρίως ατζέντα της δεύτερης αξιολόγησης και ειδικότερα στα εργασιακά, αλλά και στα ενεργειακά και στην τοποθέτηση διοίκησης και την ενεργοποίηση του Υπερταμείου.

Τα θέματα που σχετίζονται με την επιστροφή του ΔΝΤ, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα για την επίτευξή τους, ενδεχομένως θα παραπεμφθούν για τον Ιανουάριο, εκτιμούν πηγές των θεσμών.

Η μοναδική λύση που διαφαίνεται ως πιθανή είναι η θέσπιση ενός νέου κόφτη, που θα επεκτείνεται πέραν του 2018, οπότε και λήγει η ισχύς του υφιστάμενου και θα καλύπτει και την περίοδο 2019-2020.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα θελήσει έναν κόφτη πραγματικά κοφτερό, που να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου.

Τα συγκεκριμένα μέτρα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο πλέον και κάποιοι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αξιολόγηση και παράταση του αδιεξόδου θα τίναζε στον αέρα τον όλο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την οικονομία, όπως αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024