Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέος δικαστικός γύρος για το σκάνδαλο Lux Leaks

Νέος δικαστικός γύρος για το σκάνδαλο Lux Leaks

Τρεις Γάλλοι που συνεργάστηκαν για την προ διετίας αποκάλυψη της συστηματικής φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών με μυστικές συμφωνίες στο Λουξεμβούργο ξανακάθονται στο εδώλιο με στόχο την αθώωσή τους.

Τρεις Γάλλοι που συνεργάστηκαν για την προ διετίας αποκάλυψη της συστηματικής φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών με μυστικές συμφωνίες στο Λουξεμβούργο ξανακάθονται στο εδώλιο με στόχο την αθώωσή τους.

Οι Αντουάν Ντελτούρ και Ραφαέλ Αλέ, αμφότεροι υπάλληλοι της εταιρείας παροχής λογιστικών υπηρεσιών PwC, προώθησαν περί τις 30.000 εμπιστευτικά έγγραφα στον δημοσιογράφο-ερευνητή Εντουάρ Περέν.

Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το «κουβάρι» που έφερε πριν από δύο χρόνια στο φως τη σκανδαλώδη πρακτική φοροαποφυγής μεγάλων πολυεθνικών ομίλων με τη βοήθεια μυστικών φορολογικών συμφωνιών με το κράτος του Λουξεμβούργου.

Η υπόθεση που έγινε γνωστή με την ονομασία Lux Leaks οδήγησε στις 29 Ιουνίου 2016 στην πρωτόδικη καταδίκη των Ντελτούρ και Αλέ σε δώδεκα και εννέα μήνες φυλάκισης με αναστολή και επιβολή προστίμων ύψους 1.500 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα. Οι δύο τους άσκησαν έφεση και διεκδικούν σήμερα την πλήρη αθώωσή τους.

Το ίδιο και ο δημοσιογράφος Εντουάρ Περέν, στου οποίου την πρωτόδικη αθώωση άσκησε έφεση η δικαιοσύνη του Λουξεμβούργου.
Η Άνια Όστερχαους, πολιτική επιστήμονας και μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, σχολιάζει στην DW ότι στο εδώλιο θα έπρεπε να κάθονται κανονικά οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες που ευθύνονται για τη φοροαποφυγή και όχι οι πληροφοριοδότες που αποκαλύπτουν τέτοια κρούσματα.

Όπως επισημαίνει η ίδια, «κατά τη γνώμη μας αυτή η υπόθεση καταδεικνύει όσο καμία άλλη πόσο σημαντικό είναι να καθιερωθούν σε επίπεδο ΕΕ ελάχιστα ενιαία στάνταρντ για την προστασία των πληροφοριοδοτών».

Φόροι ακόμη και κάτω του 1%!

Οι αποκαλύψεις των Lux Leaks είχαν εκρηκτικές διαστάσεις. Πάνω από 300 πολυεθνικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους η εταιρεία αναψυκτικών Pepsi, η αλυσίδα επίπλων IKEA και ο τεχνολογικός κολοσσός Apple, διαπραγματεύθηκαν μυστικές φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο, αποδίδοντας φόρους που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έφθαναν καν το 1%.

Αυτό προκάλεσε φορολογικές απώλειες ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάρος άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου δραστηριοποιούνταν μεν οι εν λόγω εταιρείες, ωστόσο με τη βοήθεια φορολογικών τεχνασμάτων κατόρθωναν να φορολογούν τα κέρδη τους στο Λουξεμβούργο.

Ο Σβεν Γκίγκολντ, ευρωβουλευτής των γερμανών Πρασίνων και ειδικός για ζητήματα φορολογικής πολιτικής, που είχε προσκληθεί ως μάρτυρας στην πρωτοβάθμια εκδίκαση των Lux Leaks, υπογραμμίζει στην DW ότι οι επίμαχες φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου έχουν κριθεί παράνομες στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου περί παράνομης κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων.

Όπως τονίζει, «ως εκ τούτου οι πληροφοριοδότες αποκάλυψαν μια πραγματικά παράνομη δράση. Έτσι καθίσταται ακόμη πιο σκανδαλώδες το γεγονός ότι διώκονται από τη δικαιοσύνη του Λουξεμβούργου».

Ματίας φον Χάιν / Άρης Καλτιριμτζής

Deutsche Welle

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024