Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Pizzagate: Μέχρι και... έφοδο ενόπλου προκάλεσε η θεωρία συνωμοσίας

Pizzagate: Μέχρι και… έφοδο ενόπλου προκάλεσε η θεωρία συνωμοσίας

Πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η διασπορά ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο εντάθηκε με πιο κραυγαλέα χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του Pizzagate -ενός υποτιθέμενου «κυκλώματος παιδεραστίας» στα υπόγεια πιτσαρίας στην Ουάσινγκτον με φανταστικό δάκτυλο Χίλαρι. Μπορεί η υπόθεση, που διαψεύστηκε, να έχει... μπαγιατέψει, αλλά ακόμη και μετά από τόσο καιρό προκάλεσε έφοδο ένοπλου «ανήσυχου πολίτη» που πήγε να «ερευνήσει» την υπόθεση.

Πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η διασπορά ψευδών ειδήσεων και ανυπόστατων θεωριών στο Διαδίκτυο είχε ενταθεί με πιο κραυγαλέα χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του Pizzagate -ενός υποτιθέμενου «κυκλώματος παιδεραστίας» στα υπόγεια πιτσαρίας στην Ουάσινγκτον με φανταστικό δάκτυλο Χίλαρι Κλίντον.

Έστω κι αν η υπόθεση έχει αποδειχθεί εδώ και εβδομάδες πως ήταν αβάσιμη, ο μύθος όχι μόνο ακόμη αντέχει αλλά προκάλεσε, τόσο καιρό μετά, ακόμη και… έφοδο ένοπλου «ανήσυχου πολίτη» που πήγε να «ερευνήσει» την υπόθεση -καθώς συνήθως η φήμη υπερτερεί της διάψευσής της. Η υπόθεση έχει… μπαγιατέψει (αν θέλει κανείς να μιλήσει με συναφή ορολογία), αλλά τελικά όχι για όλους.

Αρχικά, τι είναι το Pizzagate: Πριν την κάλπη της 8ης Νοεμβρίου, χάκερ είχαν αφήσει να διαρρεύσουν email του επικεφαλής της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, του Τζον Ποντέστα. Μεταξύ των επαφών με τους οποίους συνομιλούσε ήταν και ο Τζέιμς Αλεφαντής, ιδιοκτήτης της πιτσαρίας Comet στην Ουάσινγκτον και για χρόνια δωρητής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τα γεγονότα σταματούσαν εκεί. Αλλά τελικά ήταν υπερ-αρκετά για να θρέψουν τη φαντασία των συνωμοσιολάγνων του Διαδικτύου. Μάλλον η γέφυρα για το σενάριο που αναπτύχθηκε ήταν οι πίνακες με… παιδιά στους τοίχους της πιτσαρίας.

Έτσι, χάρη σε φόρουμ όπως αρχικά το 4chan και μετά του πιο μέινστριμ Reddit, διαδόθηκε το εξής σενάριο: Στα υπόγεια της πιτσαρίας είχε στηθεί ένα κύκλωμα παιδεραστών, το οποίο κάλυπτε συνωμοσία την οποία βοηθούσε να «κουκουλωθεί» και η ίδια η Κλίντον.

Κανένα θύμα δεν βγήκε ποτέ μπροστά να κάνει καταγγελία. Καμία αστυνομική έρευνα δεν είχε ξεκινήσει ποτέ. Στον «πραγματικό κόσμο», έξω δηλαδή από το Διαδίκτυο, δεν υπήρξε ποτέ κανένα Pizzagate.

Το υποτιθέμενο σκάνδαλο πέρασε όμως από τον ιντερνετικό στον «πραγματικό κόσμο» όταν, πριν τις εκλογές, είχαν εμφανιστεί στην πιτσαρία μέχρι και ομάδες με πλακάτ που κατήγγειλαν τους «παιδεραστές της πιτσαρίας».

Μάταια ο Αλεφαντής έλεγε ότι, παρά τη γνωστή του σχέση με το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν είχε ποτέ του συναντήσει την Κλίντον. Μάταια επίσης έλεγε πως η πιτσαρία δεν έχει καν υπόγειο.

Τελικά, ο μύθος ξεφούσκωσε. Το ότι το Pizzagate ήταν αβάσιμο καλύφθηκε εκτενώς από τα παραδοσιακά ΜΜΕ (εκείνα που, συνήθως, πρέπει και να φέρουν ευθύνη των ισχυρισμών τους) ως παράδειγμα του πώς διαδίδονται τα λεγόμενα fake news, όταν πια (μετά την εκλογή Τραμπ) η συζήτηση για το ρόλο των φημών στο Διαδίκτυο είχε πάρει έκταση.

Ωστόσο, το Pizzagate επιβεβαίωσε την Κυριακή για άλλη μία φορά πόσο «αρχετυπικό» είναι για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας. Έστω κι αν διαψεύστηκε (και το Reddit απομάκρυνε και σχετικό thread), η διάψευση ποτέ δεν παίρνει την ίδια έκταση με την αρχική φήμη.

Έτσι, το απόγευμα της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας, ώρα Αθήνας) όπως ανακοίνωσε επίσημα η μητροπολιτική αστυνομία της Ουάσινγκτον, ένας ένοπλος μπήκε στην πιτσαρία την ώρα που βρίσκονταν εντός και πελάτες.

O άνδρας έστρεψε το όπλο του σε υπάλληλο (στη συνέχεια, όπως ανέφερε η αστυνομία βρέθηκαν τρία όπλα, δύο μέσα στην πιτσαρία και ένα τρίτο στο όχημα του εν τω μεταξύ συλληφθέντα). Οι πελάτες πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να τρέχουν.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε στην ανακοίνωσή της, όπως μεταδίδει μεταξύ άλλων και ο Guardian, ότι ο συλληφθείς στη συνέχεια υποστήριξε κατά την κατάθεσή του ότι πήγε στην πιτσαρία ώστε «να ερευνήσει αυτοβούλως» την υπόθεση του λεγόμενου Pizzagate.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024