Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κυπριακό: Κατάθεση χαρτών και πολυμερής εντός Ιανουαρίου

Κυπριακό: Κατάθεση χαρτών και πολυμερής εντός Ιανουαρίου

Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση που διήρκησε για τέσσερις περίπου ώρες, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν εντατικές συνομιλίες σε Λευκωσία και Γενεύη. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιήσουν εντατικές συνομιλίες στις 9 Ιανουαρίου στη Γενεύη, στις 11 του ίδιου μήνα θα ανταλλάξουν χάρτες και στις 12 θα πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη.

Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση που διήρκησε για τέσσερις περίπου ώρες, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν εντατικές συνομιλίες σε Λευκωσία και Γενεύη.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιήσουν εντατικές συνομιλίες στις 9 Ιανουαρίου στη Γενεύη, στις 11 του ίδιου μήνα θα ανταλλάξουν χάρτες και στις 12 θα πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το δείπνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «επαναρχίζουν άμεσα οι συνομιλίες για το Κυπριακό με εντατικοποιημένη τη μορφή επί όλων των κεφαλαίων με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη «μέχρι τις 9 Ιανουαρίου μεσολαβεί η εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των διαπραγματευτών και των ηγετών, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά, τα οποία υπάρχουν, διαφωνίες που υπάρχουν, (θα γίνει) συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων με διασταυρούμενη τη συζήτηση, έτσι ώστε να πετύχουμε περαιτέρω πρόοδο και να φτάσουμε επιτέλους κάποτε σε κάποιο τελικό στάδιο, που θα μας οδηγήσει είτε σε κατ’ ευχήν επιτυχία, είτε, αν δεν υπάρχει το περιθώριο πια, να γνωρίζει ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει».

Ένα θέλω να επαναλάβω, είπε ο κ. Αναστασιάδης, τη δική μας αποφασιστικότητα και, «από ό,τι έχω διαπιστώσει, και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε επιτυχή κατάληξη».

Για την διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου σημείωσε ότι θα είναι πολυμερής. Σε ερώτηση, τι θα γίνει αν έως τότε τα θέματα δεν κλείσουν, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν θα οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση. Εκείνο το οποίο γνωρίζω με βάση τα όσα μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να καταλήξουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων, και συνεπώς κατά την τριήμερη σύνοδο της Γενεύης να ολοκληρώσουμε κατ’ ευχή και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων τις συνομιλίες».

Ανακοίνωση εξέδωσαν και τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, όπου αναφέρουν ότι οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη συνέχιση των συνομιλιών και «αποφάσισαν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, με στόχο να πετύχουν περαιτέρω πρόοδο».

Αναφέρεται επίσης, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου 2017, στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουν χάρτες και στις 12 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για το Κυπριακό, παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων, αλλά και με όσα των εμπλεκομένων μερών απαιτείται».

Η συνάντησή τους ξεκίνησε στις 8 το βράδυ και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Το δείπνο παρέθεσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή στη Λευκωσία, στην παρουσία της ίδιας, καθώς και των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμ.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο, μετά το ναυάγιο στο Μον Πελερέν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024