
Πρωτοφανής η καταστροφή στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο
Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας μέσα στο 2016, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει μέσα σε εννέα μήνες αποχρωματίσει -στην ουσία καταστρέψει- τα δύο τρίτα (67%) των κοραλλιών στο βόρειο τμήμα του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου μήκους 700 χιλιομέτρων. Κύρια αιτία ήταν το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο του 2015-16, το οποίο ζέστανε υπερβολικά τα νερά βόρεια της Αυστραλίας.
Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας μέσα στο 2016, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει μέσα σε εννέα μήνες αποχρωματίσει -στην ουσία καταστρέψει- τα δύο τρίτα (67%) των κοραλλιών στο βόρειο τμήμα του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου μήκους 700 χιλιομέτρων, ανακοίνωσαν επιστήμονες.
Κύρια αιτία ήταν το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο του 2015-16, το οποίο ζέστανε υπερβολικά τα νερά βόρεια της Αυστραλίας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως σήμερα καταστροφή στην εν λόγω τοποθεσία έκτασης 348.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που διαθέτει τα περισσότερα κοράλλια στον κόσμο και η οποία αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών και σημαντική περιοχή θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
«Τα κοράλλια έχουν ουσιαστικά ψηθεί» δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Μπερντ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Τζέημς Κουκ. Η υγεία των κοραλλιών είναι πάντως καλύτερη -ακόμη τουλάχιστον- στο νότιο τμήμα του Υφάλου.
Διαβάστε επίσης:
- Ισχυρό Ελ Νίνιο ρημάζει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο
- «Νεκρό ή ετοιμοθάνατο» το 50% του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου
- Εξήντα εκατομμύρια άνθρωποι χτυπήθηκαν από το Ελ Νίνιο
Ο αποχρωματισμός των κοραλλιών συμβαίνει, όταν το νερό γίνεται πολύ ζεστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό αναγκάζει τα κοράλλια να αποβάλουν τα μονοκύτταρα φύκη που ζουν μέσα τους και αποτελούν βασική πηγή θρεπτικών συστατικών. Αν αυτό συνεχιστεί για καιρό, οι πολύποδες των κοραλλιών πεθαίνουν, αφήνοντας μόνο τους γυμνούς σκελετούς τους.
Ο αποχρωματισμός είναι μια φυσική διαδικασία, που όμως επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή και μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη εξαιτίας της. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι, καθώς η θερμοκρασία έχει τάση συνεχούς ανόδου, ίσως τα κοράλλια να μην ανακάμψουν στο μέλλον.
Είχαν προηγηθεί δύο σοβαρά συμβάντα θανάτου κοραλλιών το 1998 και το 2002, όμως αυτή τη φορά τη ζημιά υπέστη το βόρειο πιο παρθένο τμήμα του κοραλλιογενούς υφάλου, που είχε γλιτώσει τις προηγούμενες φορές. Σε μερικά σημεία, όπως γύρω από τη Νήσο Λίζαρντ, έχουν πεθάνει πάνω από το 90% των κοραλλιών.
Η Αυστραλία είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, επειδή για τις ενεργειακές ανάγκες της εξαρτάται από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που δουλεύουν με άνθρακα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ωραιόκαστρο: Κατέληξε η γυναίκα που είχε πάθει ανακοπή – Στους τρεις οι νεκροί από την καταστροφική πυρκαγιά
- Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Ζινεντίν Σμαΐλοβιτς
- Σουδάν: Τουλάχιστον 330 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο φέτος, σύμφωνα με τη UNICEF
- ΟΙΕΛΕ: Κίνδυνος κατάρρευσης του εκπαιδευτικού επαγγέλματος – «Ώρα μηδέν εάν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις»
- ΠΑΣΟΚ για Ντόκο: Και αυτό το περιστατικό θα μπει κάτω από το χαλί – Τέταρτη ημέρα διασυρμού της χώρας
- Η ομοσπονδία της Βραζιλίας στηρίζει τον Αντσελότι





