Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλαγές στο μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού ζητά ο Μ.Παναγιωτάκης

Αλλαγές στο μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού ζητά ο Μ.Παναγιωτάκης

Κοντόφθαλμες πολιτικές μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης, ζητώντας αλλαγές στο μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προβλέπει το μνημόνιο. Με τις νέες απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ), η Επιχείρηση θα υποχρεώνεται να παράγει ενέργεια με φυσικό αέριο ή να την εισάγει και να την διαθέτει με ζημιά μέσω δημοπρασιών, είπε.

Κοντόφθαλμες πολιτικές μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά, προειδοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, και ζήτησε αλλαγές στο μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προβλέπει το μνημόνιο.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με τις νέες απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), η παραγωγή της ΔΕΗ για κάποιες ώρες δεν θα επαρκεί και η επιχείρηση θα υποχρεώνεται να παράγει ενέργεια με φυσικό αέριο ή να την εισάγει και να την διαθέτει με ζημιά μέσω των δημοπρασιών.

«Το μοντέλο όπως διαμορφώθηκε δεν θα οδηγήσει σε άνοιγμα της αγοράς ενώ η ΔΕΗ θα δεχθεί καίριο πλήγμα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό είναι στις προθέσεις της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης.

Έστειλε, δε, μήνυμα προς τους θεσμούς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της αγοράς ολιστικά, με όπλο τη λογική, την τεκμηρίωση και το διάλογο, χωρίς ιδεοληψίες και να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές και διορθωτικές ρυθμίσεις.

Τέλος, για το λιγνιτικό δυναμικό ανέφερε ότι η συμμετοχή στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών έχει περιοριστεί στο 30-35% και ότι περαιτέρω μείωση θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής από φυσικό αέριο και των εισαγωγών, καθώς και σε διακύβευση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας.

Ο πρόεδρος του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) Νίκος Χατζηαργυρίου ανέφερε ότι για το διάστημα 2015-2020 προβλέπονται επενδύσεις συνολικού ύψους 1,25 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και τον μετασχηματισμό του σε «έξυπνο» δίκτυο, με την εφαρμογή 12 στρατηγικών επενδυτικών σχεδίων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024