Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βούτσης: Η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο απάντηση στον Ερντογάν

Βούτσης: Η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο απάντηση στον Ερντογάν

«Η σταθερή και διαχρονική προσήλωση της Ελλάδας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στην διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή είναι η προφανώς η απάντηση στην συνεχιζόμενη, κλιμακούμενη και προκλητική ρητορική του προέδρου Ερντογάν, που το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζεται ως «αναθεωρητής» της Συνθήκης της Λωζάνης, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Η σταθερή και διαχρονική προσήλωση της Ελλάδας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στην διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή είναι η προφανώς η απάντηση στην συνεχιζόμενη, κλιμακούμενη και προκλητική ρητορική του προέδρου Ερντογάν, που το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζεται ως «αναθεωρητής» της Συνθήκης της Λωζάνης, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στο συνέδριο «Η πολιτική κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου – Συνέχειες και Ασυνέχειες»

Το συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από τον θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου και συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και το Μουσείο Μπενάκη.

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ένας πολιτικός που ταυτίστηκε με τη νεότερη ελληνική ιστορία. Από τη γέννησή του το 1864 έως τον θάνατό του το 1936, μεσολαβούν Κρητικές επαναστάσεις και εξεγέρσεις, Βαλκανικοί πόλεμοι, η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος, η υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, η Μικρασιατική καταστροφή, η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης και πολλά άλλα ιστορικά γεγονότα, στα οποία ο Ελευθέριος Βενιζέλος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι «η πολιτική κληρονομιά του Βενιζέλου δεν αποτελεί μια αφηρημένη έννοια απομονωμένη στο ιστορικό περιβάλλον της εποχής του. Οι εθνικές επιλογές του, η συμβολή του στη χάραξη των διεθνών ισορροπιών και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθόρισαν -και καθορίζουν μέχρι και σήμερα- τα σύνορα του ελληνικού κράτους».

«Σήμερα, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη συγκυρία η συζήτηση αυτή να είναι ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ, μετά την συνεχιζόμενη, κλιμακούμενη και προκλητική ρητορική του Προέδρου Ερντογάν, που το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζεται ως «αναθεωρητής» της Συνθήκης της Λωζάνης.

Η απάντηση, προφανώς, δεν μπορεί παρά να είναι η σταθερή και διαχρονική προσήλωση της Ελλάδας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στην διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο Νίκος Βούτσης .

«Φέρνοντας, λοιπόν, στον νου μας, χάριν εμπλουτισμού της συζήτησης, την αναμφισβήτητα θετική για τα εθνικά μας συμφέροντα έκβαση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την πρωταγωνιστική συμβολή και υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, οφείλουμε επίσης να σταθούμε και να αναλύσουμε τη σταδιακή απομείωση της επιρροής της κοινωνικής βάσης του βενιζελισμού, που είχε ως κύριο λόγο τη συσσώρευση αρνητικής εμπειρίας στα λαϊκά στρώματα από την διαρκή παράταση της εμπόλεμης κατάστασης της χώρας και οδήγησε, τελικά, στην εκλογική συντριβή του Βενιζέλου τον Νοέμβριο του 1920. Επίσης, ακόμη και ως προς τον εθνικό διχασμό, για τον οποίο η συλλογική ιστορική μνήμη αποδίδει κεντρική ευθύνη στο βασιλικό στρατόπεδο, εάν θέλουμε να εξάγουμε εποικοδομητικά συμπεράσματα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το «τανγκό» χορεύεται πάντοτε από δύο. Ή, τέλος, το ζήτημα της ψήφισης και εφαρμογής του περίφημου «ιδιώνυμου», που ευλόγως και διαχρονικά έβαζε στην ατζέντα της σχετικής συζήτησης η Αριστερά, δημιουργεί γόνιμο έδαφος συζήτησης περί του πεδίου προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών στις αρχές του 20ού αιώνα», είπε επίσης ο πρόεδρος της Βουλής.

«Θεωρώ ότι μία τέτοια -συνολική και χωρίς εμμονικές προκαταλήψεις- προσέγγιση της προσωπικότητας του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενισχύει και ενδυναμώνει την πολιτική κληρονομιά του και την, ούτως ή άλλως, διαχρονική και διακομματική αποδοχή του από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας, με τις επιμέρους αναλύσεις και σταθμίσεις που έχει ο καθένας να εισφέρει στη συζήτηση. Στις σελίδες της ιστορίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατέχει περίοπτη θέση. Η Βουλή των Ελλήνων τον τιμά πάντοτε, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής από το βήμα του συνεδρίου εξήρε την δημιουργική και διαχρονική συνεργασία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το οποίο συντελεί σημαντικότατο έργο για την διατήρηση, την προβολή και την ανασύσταση της ιστορικής μας μνήμης, με επίκεντρο την ζωή και την προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024