Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μπουκέτο από τουλίπες» για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι

«Μπουκέτο από τουλίπες» για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι

Ο αμερικανός καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς θα δωρίσει στην πόλη του Παρισιού ένα «Μπουκέτο από τουλίπες», ένα μνημειώδες έργο ως σύμβολο μνήμης μετά τις επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος τον Νοέμβριο του 2015 τη γαλλική πρωτεύουσα. Το έργο ύψους 10 μέτρων, από ορείχαλκο, ανοξείδωτο ατσάλι και αλουμίνιο, φιλοτεχνείται ακόμη στη Γερμανία και αναπαριστά ένα χέρι που κρατά πολύχρωμες τουλίπες.

Ο αμερικανός καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς θα δωρίσει στην πόλη του Παρισιού ένα «Μπουκέτο από τουλίπες», ένα μνημειώδες έργο ως σύμβολο μνήμης μετά τις επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος τον Νοέμβριο του 2015 τη γαλλική πρωτεύουσα.

Το έργο ύψους 10 μέτρων, από ορείχαλκο, ανοξείδωτο ατσάλι και αλουμίνιο, φιλοτεχνείται ακόμη στη Γερμανία. Αναπαριστά ένα χέρι που κρατά πολύχρωμες τουλίπες συμβολίζοντας την «πράξη της προσφοράς», όπως δήλωσε ο σταρ της σύγχρονης τέχνης μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το γλυπτό αναμένεται να εγκατασταθεί το 2017 στην πλατεία μπροστά από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης του Παρισιού και από το Παλάτι του Τόκιο. Το κόστος παραγωγής και εγκατάστασής του υπολογίζεται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από δωρεές ιδιωτών στη μη κυβερνητική οργάνωση Fonds Pour Paris και το παράρτημά της στις ΗΠΑ, το Paris Foundation.

«Το έργο δημιουργήθηκε ως σύμβολο μνήμης, αισιοδοξίας και αποκατάστασης, για να ξεπεραστούν τα φοβερά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Παρίσι πριν από ένα χρόνο» δήλωσε ο Κουνς έχοντας δίπλα του τη δήμαρχο Αν Ινταλγκό και την πρεσβευτή του ΗΠΑ Τζέιν Χάρλεϊ.

Το χέρι παραπέμπει στο Άγαλμα της Ελευθερίας που κρατά έναν πυρσό, δώρο της Γαλλίας στις ΗΠΑ.
«Μπορούμε επίσης να σκεφθούμε τα εντυπωσιακά λουλούδια του Μονέ, τα ροκοκό λουλούδια του Φρανσουά Μπουσέ, του Ζαν-Ονορέ Φραγκονάρ ή του Πικάσο. Τα λουλούδια συμβολίζουν τη ζωή που συνεχίζεται» πρόσθεσε.

Γιατί διάλεξε τουλίπες; «Για την ιδιότητά τους να επανακάμπτουν» η οποία ελπίζει ότι θα αποτελέσει έμπνευση για τις οικογένειες των θυμάτων ώστε να προχωρήσουν μπροστά, δηλώνει ο καλλιτέχνης.

Για την δήμαρχο του Παρισιού «η απόφαση του καλλιτέχνη να δωρίσει στο Παρίσι την αρχική ιδέα ενός μνημειώδους έργου, συμβολίζοντας τη γενναιοδωρία και τη συμμετοχή, μαρτυρά την αμετάκλητη αφοσίωση που υπάρχει ανάμεσα στην πρωτεύουσά μας και τις ΗΠΑ».

Η δωρεά αυτή θυμίζει ότι «οι χώρες μας έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία σε πολιτικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, όμως το σημαντικότερο είναι ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι βαθιά προσηλωμένες στην παγκόσμια αρχή της Ελευθερίας» δήλωσε η Τζέιν Χάρτλεϊ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024