Οργή και αγανάκτηση έχει πυροδοτήσει στην Τουρκία νομοσχέδιο που εισηγήθηκαν βουλευτές του κυβερνώντος AKP βάσει του οποίου κατηγορούμενοι για βιασμό ανηλίκου μπορεί να αποφύγουν τη δίωξη εάν παντρευτούν το θύμα τους. Καταδικάζουν εν χορώ αντιπολίτευση, οργανώσεις γυναικών, οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών καταγγέλλοντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο ενθαρρύνονται οι καταναγκαστικοί γάμοι και νομιμοποιείται ο βιασμός ανηλίκων.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής και η τελική ψηφοφορία έχει οριστεί για τις 22 Νοεμβρίου.

Εάν δοθεί το τελικό «πράσινο φως» πιθανότατα οδηγεί στην άρση της καταδίκης περίπου 3.000 ανδρών για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο κάτω των 18 ετών, εφόσον -όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο- η πράξη διαπράχθηκε «χωρίς τη χρήση βίας ή απειλής» και υπό την προϋπόθεση ότι ο δράστης θα παντρευτεί το θύμα με την έγκριση της οικογένειάς του.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην απαλλαγή ανδρών που δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι είχαν σεξουαλική συνεύρεση με ανήλικο. Οι επικριτές σύσσωμοι απαντούν ότι εκτός του ότι ότι νομιμοποιεί το βιασμό ανηλίκων ενθαρρύνει και τους καταναγκαστικούς γάμους.

«Η σεξουαλική κακοποίηση είναι έγκλημα και δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό. Αυτό είναι που αποτυγχάνει να κατανοήσει το AKP. Το να ζητείται η συναίνεση ενός παιδιού είναι κάτι που δεν νοείται στην νομοθεσία παγκοσμίως» δήλωσε ο Οζκούρ Οζέλ, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

«Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πέρασε νομοσχέδιο που συγχωρεί όσους παντρεύονται το παιδί που βίασαν» σχολίασε επίσης ο βουλευτής του CHP Εζγκίρ Εζέλ.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε από την πλευρά του την αντιπολίτευση ότι «ηθελημένα διαστρεβλώνει το θέμα» και ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο έχει αντίθετα στόχο «να προστατεύσει τα παιδιά».
 
«Οι γάμοι ανηλίκων είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα […]  Όταν ένα παιδί γεννιέται από αυτή την ανεπίσημη σχέση, ο γιατρός ενημερώνει τον εισαγγελέα και ο σύζυγος στέλνεται στη φυλακή, προκαλώντας οικονομικές δυσκολίες στη μητέρα και το παιδί» είπε.

Οι άνδρες αυτοί «δεν είναι βιαστές», υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή το μέτρο αφορά περίπου 3.000 οικογένειες.

Αυτή η επιχειρηματολογία έχει προκαλέσει «έκρηξη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
«Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης χρησιμοποίησε την έκφραση ‘σεξουαλική επίθεση χωρίς εξαναγκασμό’. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να προσθέσουμε κάτι άλλο» κατήγγειλε η Ρουχάτ Σενά Ακσενέρ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι γάμοι ανηλίκων είναι μια πραγματικότητα στην Τουρκία, κυρίως στις ανατολικές περιοχές. Κορίτσια υποκύπτουν στις πιέσεις του περιβάλλοντός τους και σπάνια είναι σε θέση να προβάλουν αντίσταση.

Βάσει του ισχύοντος ποινικού κώδικα, η κατώτερη νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα 17. Ο νόμος επιτρέπει τον γάμο ήδη από τα 16 «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» με τη σύμφωνη γνώμη δικαστή, ενώ διώκονται αυτεπάγγελτα οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά παιδιών ηλικίας 15 ετών και κάτω.

Την τελευταία δεκαετία η βία κατά γυναικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Τουρκία με ποσοστό 40% των γυναικών να καταγγέλλουν σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο