Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Ινδοί στην ουρά για να ξεφορτωθούν τους παλιά τους χαρτονομίσματα

Οι Ινδοί στην ουρά για να ξεφορτωθούν τους παλιά τους χαρτονομίσματα

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας ήταν ξεκάθαρος: διαφθορά, μαύρο χρήμα και τρομοκρατία κόβονται με έναν τρόπο: την κατάργηση των αναξιόπιστων χαρτονομισμάτων των 500 (7 ευρώ) και 1.000 ρουπίων και την κυκλοφορία νέων. Και δεσμεύθηκε: η ταλαιπωρία (αφάνταστη προφανώς) είναι προσωρινή, η διαφάνεια μόνιμη.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας ήταν ξεκάθαρος: διαφθορά, μαύρο χρήμα και τρομοκρατία κόβονται με έναν τρόπο: υποτίμηση του νομίσματος με κατάργηση των χαρτονομισμάτων των 500 (7 ευρώ) και 1.000 (14 ευρώ) ρουπίων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα τεθούν σε κυκλοφορία νέα τραπεζογραμμάτια των 500 και 2.000 ρουπίων και δεσμεύθηκε: η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, η διαφάνεια μόνιμη. Όλα αυτά έγιναν αιφνιδιαστικά. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις, ενώ οι αποφάσεις του τέθηκαν άμεσα σε ισχύ.

Κανονικά παραμένουν σε κυκλοφορία τα υπόλοιπα τραπεζογραμμάτια των 100, 50, 20, 10, 5, 2 και 1 ρουπίας.

Η προσωρινή ταλαιπωρία βέβαια εξελίχθηκε σε έναν Γολγοθά για εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδούς, αλλά και τουρίστες. Που έπρεπε να περάσουν ώρες στις ουρές των ΑΤΜ ή των τραπεζών για να ξεφορτωθούν τα χαρτονομίσματα.

Στις αναλήψεις μπήκαν και περιορισμοί ως προς το ανώτερο ποσό που μπορεί κανείς να τραβήξει.

Φυσικά, υπάρχει χρόνος, λέει η κυβέρνηση: οι ανταλλαγές των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας με το αντίστοιχο ποσό μικρότερης αξίας μπορεί να γίνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Ωστόσο, στις περισσότερες επιχειρήσεις εμφανίστηκαν ταμπέλες που ενημερώνουν ότι τα 500άρικα και τα 1.000άρικα δεν γίνονται πλέον αποδεκτά. Κανείς δεν τα θέλει, κανείς προφανώς δεν θέλει να μπλέκει με τράπεζες και ουρές.

Πάντως, οι πιστωτικές κάρτες είναι ευπρόσδεκτες. Σωστό μέτρο το ηλεκτρονικό χρήμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όμως υπάρχει μια λεπτομέρεια: σε μια χώρα 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων είναι ζήτημα αν έχουν τραπεζικό λογαριασμό 150 εκατομμύρια άνθρωποι.

Έτσι, η χώρα ξέμεινε γρήγορα από μετρητό. Όσοι δεν πρόλαβαν να ανταλλάξουν τα άχρηστα πλέον χαρτονομίσματα, δεν έχουν πλέον χρήματα.

Η Αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Μόντρι για την προχειρότητα στον σχεδιασμό. Οι Times της Ινδίας τον καλούν να πάρει πίσω την απόφαση.

Εκείνος ζητά από τον κόσμο κατανόηση, τυπώνει νέα χαρτονομίσματα και διορθώνει τα ΑΤΜ που από την υπερφόρτωση παθαίνουν βλάβη…

Και οι Ινδοί κάνουν ασκήσεις υπομονής.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024