Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτα τηλεφωνήματα Τραμπ με Μέρκελ και Ολάντ μετά την εκλογή του

Πρώτα τηλεφωνήματα Τραμπ με Μέρκελ και Ολάντ μετά την εκλογή του

Τα πρώτα του τηλεφωνήματα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ έχει ο νέος αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την εκλογή του. Η γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον Τραμπ την Πέμπτη και συζήτησαν γα τη συνέχιση των σχέσεων Γερμανίας-ΗΠΑ. Ο γάλλος πρόεδρος θα έχει επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο εντός της ημέρας.

Τα πρώτα του τηλεφωνήματα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ έχει ο νέος αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την εκλογή του. Η γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον Τραμπ την Πέμπτη και συζήτησαν γα τη συνέχιση των σχέσεων Γερμανίας-ΗΠΑ. Ο γάλλος πρόεδρος θα έχει επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο εντός της ημέρας.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Γκέοργκ Στράιτερ, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη διάρκεια της συζήτησης ή τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν. Μέρκελ και Τραμπ δεν έχουν ακόμα συναντηθεί κατ’ ιδίαν.

Η Μέρκελ θα συναντηθεί με τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο την Πέμπτη, εν μέρει για να συζητήσουν τις συνομιλίες ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι οποίες έχουν καθυστερήσει, πρόσθεσε ο Στρέιτερ.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συνομιλήσει μέσα στην ημέρα με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ ώστε «να διευκρινίσω και να ζητήσω να μου διευκρινίσει κάποιες απόψεις» σχετικά με ζητήματα όπως οι συγκρούσεις στη Συρία, την Ουκρανία και η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής «θα διευκρινίσω και θα ζητήσω να μου διευκρινίσει κάποιες απόψεις, θα πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά», δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

Την Τετάρτη αντιδρώντας στην εκλογή του Τραμπ ο γάλλος πρόεδρος είχε επισημάνει ότι ξεκινά «μια περίοδος αβεβαιότητας».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις εξελέγη. Καθήκον μου είναι να διασφαλίσω ότι θα έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και μια σχέση που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια και τη σαφήνεια», πρόσθεσε.

Στη συγχαρητήρια επιστολή που είχε απευθύνει την Τετάρτη ο γάλλος πρόεδρος στον νεοεκλεγέντα ομόλογό του του είχε προτείνει να «ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση τις συνομιλίες», ζητώντας από τον Τραμπ να «λάβει υπόψη του τις ανησυχίες που προκαλούν οι συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο».

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ ο Ολάντ είχε καταγγείλει επανειλημμένα «τις υπερβολές» του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων.

Όμως σήμερα ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία διατηρούν «μια μακρά φιλία» και χαιρέτισε τη στήριξη του αμερικανικού λαού μετά τις επιθέσεις που έπληξαν τη Γαλλία από τον Ιανουάριο του 2015.

«Δεν ξεχνώ επίσης την αλληλεγγύη του αμερικανικού λαού όταν δεχθήκαμε επίθεση στις 13 Νοεμβρίου, αλλά και τον Ιανουάριο μετά (την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα) Charlie Hebdo και το Hyper Cacher (το εβραϊκό σούπερ μάρκετ) και στις 14 Ιουλίου. Κάθε φορά ο αμερικανικός λαός ήταν στο πλευρό μας, οι δύο λαοί είναι πολύ δεμένοι», υπογράμμισε ο Ολάντ.

Η γερμανίδα καγκελάριος, από την πλευρά της έστειλε αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, προτείνοντας «στενή συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών βασισμένη, όμως, στις κοινές δημοκρατικές αξίες.

«Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό του νόμου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του, τη θρησκεία του, το φύλο του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Είναι στη βάση αυτών των αξιών που προτείνω μια στενή συνεργασία με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ» δήλωσε η καγκελάριος στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ τόνισε επίσης πως οι ΗΠΑ «είναι παλιά και έντιμη Δημοκρατία» και ότι η προεκλογική εκστρατεία είχε «ορισμένες πολύ σκληρές συγκρούσεις».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι για το Βερολίνο η συνεργασία με τις ΗΠΑ «είναι και παραμένει κεντρικό σημείο της εξωτερικής μας πολιτικής».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024