
«Το Ημερολόγιο του Διαβόλου»: Ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ και τα κλεμμένα μυστικά του Γ’ Ράιχ
...
Το πολυαναμενόμενο «Ημερολόγιο του Διαβόλου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πεδίο» είναι μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία γύρω από το ημερολόγιο που κρατούσε, από το 1934 έως το 1944, ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, στενός συνεργάτης του Χίτλερ, θεωρητικός του Γ΄ Ράιχ και αρχιτέκτονας της ναζιστικής ιδεολογίας, ιθύνων νους του Ολοκαυτώματος και υπουργός των κατεχόμενων προς Ανατολάς περιοχών.
Το ημερολόγιο ανακαλύφθηκε στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα βαυαρικό κάστρο, αλλά εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, όπου ο συγγραφέας του καταδικάστηκε και τελικά εκτελέστηκε για εγκλήματα πολέμου. Παρέμεινε χαμένο για τρία σχεδόν τέταρτα του αιώνα, μέχρι που ο πρώην ειδικός πράκτορας του FBI και ιδρυτής της Ομάδας κατά των Πολιτιστικών Εγκλημάτων, Robert K. Wittman (συγγραφέας του βιβλίου, μαζί με τον δημοσιογράφο David Kinney), το ανακάλυψε μετά από δεκαετή αναζήτηση.
Μια οδυνηρή ματιά στο μυαλό του ανθρώπου που εμπνεύστηκε το Ολοκαύτωμα, το ημερολόγιο φωτίζει μεγάλης σημασίας ιστορικά γεγονότα: από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, την ισχυροποίηση του ενθικοσοσιαλιστικού κόμματος, τις εσωτερικές συναντήσεις του Φύρερ με τους στενούς συνεργάτες του, τις εντάσεις στα ανώτατα κλιμάκια, τον πόλεμο και την εισβολή στην ΕΣΣΔ, την κλοπή έργων τέχνης και βιβλίων στην κατεχόμενη Ευρώπη, μέχρι την «τελική λύση» του εβραϊκού ζητήματος που οδήγησε στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους.
Η διαδρομή του ημερολογίου, ο μύθος γύρω από την εξαφάνισή του, η δεκαετής «κινηματογραφική» αναζήτησή του και η πρόσφατη ανεύρεσή του μοιάζουν βγαλμένα σαν από σενάριο του Χόλυγουντ, κάνοντας αυτό το ιστορικό βιβλίο να διαβάζεται σαν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα.
entertainment.in.gr
- H Κίνα ελπίζει να κερδίσει από τον πόλεμο στο Ιράν – Περιμένοντας την αμερικανική αυτοκρατορία να καταρρεύσει
- Υπογράφεται την Παρασκευή (3/4) η σύμβαση για το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού (pics)
- Φρικιαστικό περιστατικό στη Νέα Υόρκη: Νεκρό βρέφος 7 μηνών στο καρότσι του από πυροβολισμούς
- Κακοκαιρία Erminio: Πάνω από 1.100 κλήσεις στην Πυροσβεστική σε όλη την Ελλάδα – 752 μόνο στην Αττική
- «Κούρσα» για δύο ο πάγκος της Σκουάντρα Ατζούρα
- Ντάνιελ Ράντκλιφ: Πώς η πατρότητα άλλαξε τη ζωή του


