Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκουρλέτης: Θα παλέψω να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ από όποια θέση είμαι

Σκουρλέτης: Θα παλέψω να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ από όποια θέση είμαι

«Πολλές φορές υπήρξαμε αντικείμενο επίθεσης και διαστρέβλωσης, από δυνάμεις μέσα και έξω από τη χώρα» δήλωσε ο Π.Σκουρλέτης, παραδίδοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον Γ.Σταθάκη. Κερδίσαμε τη μάχη για τον ΑΔΜΗΕ, τόνισε, ζητώντας να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, θέση που -όπως είπε- θα υπερασπιστεί. Για στέρεες βάσεις και ισχυρή παρακαταθήκη πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε μίλησε ο Γ.Σταθάκης, προτάσσοντας την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.

«Πολλές φορές υπήρξαμε αντικείμενο επίθεσης και διαστρέβλωσης, από τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη χώρα» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, παραδίδοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον Γιώργο Σταθάκη. Κερδίσαμε τη μάχη για τον ΑΔΜΗΕ, τόνισε και ζήτησε να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι θα υπερασπιστεί τη θέση αυτή και μέσα από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Επί 13 μήνες κάναμε μια πολύ σοβαρή δουλειά, αλλά πολλά σοβαρά πράγματα δεν αναδείχτηκαν από τα ΜΜΕ, αντίθετα πολλές φορές υπήρξαμε αντικείμενο επίθεσης, διαστρέβλωσης, από τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη χώρα».

«Μπορέσαμε -παρότι δεν υλοποιήσαμε μια πολιτική που δεν είναι δική μας- να βάλουμε το δικό μας άρωμα», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης.

Ειδική αναφορά έκανε ακόμη ο κ. Σκουρλέτης στη λύση που δόθηκε για τον ΑΔΜΗΕ με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων, στο πρόγραμμα των 36 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, την έκπτωση 15% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, ενώ έκανε λόγο για κινδυνολογία σε σχέση με τη ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι έχει εξασφαλιστεί ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ. για την επιχείρηση το 2017.

«Ήμασταν συνεπείς με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου του 2015… Θεωρώ ότι κερδίσαμε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες. Τη μάχη για τα δημόσια δίκτυα του ΑΔΜΗΕ. Είναι πλέον σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη» υπογράμμισε ο απερχόμενος υπουργός.

«Μπορέσαμε και μείναμε συνεπείς με βάση αυτό που λέγαμε όταν ξεκινάγαμε […] Ακυρώσαμε το παλιό σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, εξασφαλίσαμε έκτακτη ρευστότητα για τη ΔΕΗ, ύψους 1 δισ. για το 2017» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Παράλληλα, ζήτησε να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, για το οποίο είπε πως είναι ένα δογματικό και παρωχημένο σχέδιο της προηγούμενης διακυβέρνησης Σαμαρά και τόνισε: «Από όποια θέση και να είμαι, και μέσα από τη Βουλή θα υπερασπιστώ το να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ».

Ο τέως υπουργός ΠΕΝ άσκησε κριτική στα μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι η αξιοπιστία τους αναδείχθηκε μεταξύ άλλων από το γεγονός ότι έως τις παραμονές του ανασχηματισμού τον έφεραν κατά 99% εκτός κυβέρνησης αλλά και από το ότι πολλά σοβαρά πράγματα που έγιναν, δεν αναδείχθηκαν όσο θα έπρεπε. Αντίθετα, είπε, υπήρξε συστηματική διαστρέβλωση από την τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού και από δυνάμεις μέσα και έξω από τη χώρα που ενοχλούνται όταν βλέπουν μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά να βάζει το αποτύπωμά της.

Αν έφτιαχνα μια κυβέρνηση μετά από χρόνια, τον πρώτο που θα σκεφτόμουν να βάλω στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ήσουν εσύ, επεσήμανε απευθυνόμενος στον Γιώργο Σταθάκη, ο κ.Σκουρλέτης.

Για στέρεες βάσεις και ισχυρή παρακαταθήκη πάνω στην οποία καλούμαστε να συνεχίσουμε έκανε λόγο από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο νέος υπουργός χαρακτήρισε ως τεράστιας στρατηγικής σημασίας τον τομέα της Ενέργειας. «Είναι σε μεταβατικό στάδιο, όχι μόνο στην Ελλάδα –και προφανώς θα υπάρξουν αλλαγές. Οι αρχές και ο τρόπος προσέγγισης θα διατηρήσουν τις αξίες της προηγούμενης ηγεσίας. Οι προκλήσεις είναι μπροστά, στόχος μας είναι να πετύχουμε το μέγιστο βαθμό επενδύσεων, κοινωνικής μέριμνας και το υπουργείο να συνάδει με τους περιβαλλοντικούς στόχους».

Αναφερόμενος δε στον κ. Σκουρλέτη τόνισε: «Η συνεργασία που είχαμε ήταν εξαιρετική. Τον θαυμάζω ως πολιτικό στέλεχος, εγώ δεν είμαι τόσο καλός στα πολιτικά όσο ο Πάνος».

Η προστασία του περιβάλλοντος όχι μόνο δεν κοστίζει αλλά συμφέρει, επεσήμανε από την πλευρά του ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος υπογράμμισε τη συμβολή της Ελλάδας στην επίτευξη της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ σημείωσε ότι καμιά επένδυση δεν κόλλησε στο υπουργείο, αντίθετα η κατάσταση βελτιώθηκε.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι και οι δυο τομείς, περιβάλλον και ενέργεια, είναι πολύ κρίσιμοι για τη χώρα και μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία της ταυτότητάς της.

Σε σημείωμα απολογισμού που παρέδωσε ο κ. Σκουρλέτης στον νέο υπουργό γίνεται εκτενής αναφορά στα πεπραγμένα αναφορικά με τα θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας και ενέργειας. Επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις με την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τον αγωγό ΤΑΡ, ελληνοβουλγαρικό αγωγό, τους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, τις έρευνες υδρογονανθράκων, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου κ.ά.

Ειδικά για την επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής τονίζεται: «Σε μεγάλες επενδύσεις αξιοποίησης ορυκτού πλούτου, όπως λόγου χάριν τα μεταλλεία στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η (απερχόμενη) πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, εξέτασε τα ζητήματα πάντοτε με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας, του δημοσίου συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διαμόρφωση των αναγκαίων κοινωνικών συναινέσεων. Η πολιτική ηγεσία αξίωσε σαφείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα τεχνικά ζητήματα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Στον «αέρα» το Μακάμπι – Παναθηναϊκός λόγω του κόσμου των Ισραηλινών

Το Game 3 της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό φέρεται να είναι στον… αέρα εξαιτίας των φιλάθλων των Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024