Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραπλανητικά πλάνα με πρόσφυγες και αντισημιτισμός στο τελευταίο σποτ Τραμπ

Παραπλανητικά πλάνα με πρόσφυγες και αντισημιτισμός στο τελευταίο σποτ Τραμπ

Η διαφημιστική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ τελειώνει ακριβώς όπως άρχισε. Με πλάνα προσφύγων στην Ευρώπη πλασαρισμένα ως ορδές μεταναστών που περνούν στις ΗΠΑ από το Μεξικό. Ο Τραμπ μιλά για «μαζική παράνομη μετανάστευση» και τα λόγια του ντύνονται με τις εικόνες χιλιάδων ανθρώπων να φεύγουν πεζή από την Βουδαπέστη στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015. Το σποτ έχει παράλληλα αντισημιτική χροιά, με τον ίδιο να καταγγέλλει το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο στην Ουάσινγκτον που συνεργάζεται με «παγκόσμια ειδικά συμφέροντα»...

Η προεκλογική διαφημιστική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ τελειώνει ακριβώς όπως άρχισε. Με πλάνα προσφύγων στην Ευρώπη πλασαρισμένα ως ορδές μεταναστών που περνούν τα σύνορα των ΗΠΑ από το Μεξικό. Επενδύοντας σταθερή στον φόβο, ο Τραμπ μιλά για «μαζική παράνομη μετανάστευση» και τα λόγια του στο σποτ ντύνονται με τις εικόνες χιλιάδων ανθρώπων να περπατούν σε λεωφόρο…

Μόνο που, όπως επισημαίνει ο δικτυακός τόπος The Intercept, το βίντεο δεν τραβήχτηκε κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό -όπου ο Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα υψώσει το τείχος του- αλλά στην Ουγγαρία στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015 όταν οι Σύροι πρόσφυγες, αναζητώντας απελπισμένα ασφαλές πέρασμα προς την Γερμανία, έφυγαν πεζή από τη Βουδαπέστη προς την Αυστρία.

Το βίντεο είχε τραβήξει ξένος ανταποκριτής για λογαριασμό των New York Times. Ο ίδιος επιβεβαίωσε στο Intercept ότι δεν έδωσε έγκριση για τη χρήση των πλάνων στη διαφήμιση του Τραμπ, και δεν επρόκειτο να το έκανε ακόμη και αν είχε ρωτηθεί.

«Όντας γιος Παλαιστινίων προσφύγων που ωφελήθηκαν από την γενναιοδωρία της Ιορδανίας, πολιτογραφημένος Αμερικανός που έγινε δεκτός στη χώρα ακόμη και μετά την 9η Σεπτεμβρίου, καθώς και εργαζόμενος ως πολεμικός ανταποκριτής, το τελευταίο που ήθελα θα ήταν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι λήψεις για να ‘ντύσουν’ το ξενοφοβικό και απεχθές μήνυμα του Τραμπ» αναφέρει ο Ναμπίχ Μπουλός.

Εάν τα πλάνα χρησιμοποιήθηκαν κατά λάθος, θα ήταν μία περίεργη απροσεξία, καθώς η εκστρατεία Τραμπ είχε δεχθεί πυρά γιατί έκανε ακριβώς το ίδιο στο πρώτο διαφημιστικό σποτ στις αρχές του 2016.

Σε εκείνο το βίντεο ο Τραμπ διακήρυττε πως «θα σταματήσει την παράνομη μετανάστευση χτίζοντας τοίχο στα νότια σύνορά μας με το Μεξικό», τον τοίχο θα τον πληρώσει μάλιστα το ίδιο το Μεξικό, και όλα αυτά συνοδεία πλάνων προσφύγων να περνούν μαζικά από συνοριακό φράκτη. Το βίντεο είχε τραβηχτεί στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια στο Μαρόκο το 2014.

Φαίνεται συνεπώς πιθανό, σημειώνει το Intercept, πως το σποτ είναι σκόπιμα παραπλανητικό συγχέοντας την κατάσταση στις ΗΠΑ με τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη για να γλιτώσουν από τους πολέμους στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τις τελευταίες ημέρες πριν το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit, ο εθνικιστής Νάιτζελ Φάρατζ, σύμμαχος του Τραμπ, είχε χρησιμοποιήσει τις ίδιες εικόνες των προσφύγων στην Ουγγαρία σε γιγαντοαφίσες, με τον τότε υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν να έχει συγκρίνει τα πόστερ με ναζιστική προπαγάνδα.

Το τελευταίο προεκλογικό σποτ του Ντόναλντ Τραμπ κατάγγέλεται ότι έχει παράλληλα αντισημιτική χροιά, με τον ίδιο να κατακεραυνώνει το διεφθαρμένο κατεστημένο στην Ουάσινγκτον που συνεργάζεται με «παγκόσμια ειδικά συμφέροντα» την ώρα που μπροστά από την οθόνη περνούν πρόσωπα του χρηματοικονομικού τομέα αποκλειστικά εβραίοι: ο επιχειρηματίας Τζορτζ Σόρος, η πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Τζάνετ Γέλεν και ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sacks Λόιντ Μπλάνκφεϊν.

Επεισόδιο σε ομιλία Τραμπ – Τον απομάκρυναν άρον-άρον

Το βράδυ του Σαββάτου, στη διάρκεια ομιλίας στο Ρίνο της Νεβάδα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων απομακρύνθηκε εσπευσμένα από το βήμα από τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών όταν ένας άνδρας από το κοινό φώναξε «όπλο».

Αστυνομικοί έσπευσαν γύρω από τον λευκό άνδρα που φώναξε και βρισκόταν στις μπροστινές σειρές, κρατώντας τον με το πρόσωπο στο πάτωμα, την ώρα που του έκαναν σωματική έρευνα. Λίγα λεπτά αργότερα η αστυνομία απομάκρυνε τον άνδρα με χειροπέδες.

Ο Τραμπ, που έμοιαζε να μην έχει ταραχθεί, επέστρεψε στη σκηνή και συνέχισε την ομιλία του. «Κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολο για εμάς. Αλλά δεν θα μας σταματήσουν ποτέ» είπε.
«Οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και οι αστυνομικοί του Ρίνο αμέσως συνέλαβαν τον άνδρα. Έπειτα από ενδελεχή έρευνα του ατόμου και της γύρω περιοχής δεν βρέθηκε όπλο» ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων ευχαρίστησε τις μυστικές υπηρεσίες και τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας του Ρίνο και της Νεβάδα «για την άμεση και επαγγελματική τους αντίδραση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024