Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νεκροί τρεις αμερικανοί εκπαιδευτές από πυρά σε ιορδανική βάση

Νεκροί τρεις αμερικανοί εκπαιδευτές από πυρά σε ιορδανική βάση

Τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν την Παρασκευή από πυρά στην είσοδο μιας αεροπορικής βάσης στη νότια Ιορδανία, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεω ότι πρόκειται για «πράσινο ή μπλε» περιστατικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι στρατιωτικοί έπεσαν νεκροί από φίλια πυρά.

Τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν την Παρασκευή από πυρά στην είσοδο μιας αεροπορικής βάσης στη νότια Ιορδανία, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεω ότι πρόκειται για «πράσινο ή μπλε» περιστατικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι στρατιωτικοί έπεσαν νεκροί από φίλια πυρά.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο ο ένας εκ των εκπαιδευτών σκοτώθηκε στη βάση, ενώ οι άλλοι δύο άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νοσοκομείο.

Ο ιορδανικός στρατός έκανε λόγο για δύο αμερικανούς εκπαιδευτές νεκρούς και άλλους δύο τραυματίες, έναν αμερικανό εκπαιδευτή και έναν ιορδανό αξιωματικό.

«Τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί συνολικά σκοτώθηκαν στην Ιορδανία», δήλωσε ο Πίτερ Κουκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Οι στρατιωτικοί επέβαιναν σε οχήματα και πλησίασαν την πύλη ενός ιορδανικού στρατοπέδου εκπαίδευσης όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με πυρά ελαφρών όπλων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με άλλο αμερικανό αξιωματικό, ένας Ιορδανός άνοιξε πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν οι αμερικανοί στρατιωτικοί.

Οι λόγοι για τους οποίους άνοιξε πυρ -είτε είχε πρόθεση να σκοτώσει τους αμερικανούς στρατιωτικούς, ή προηγήθηκε κάποια «παρεξήγηση»- δεν είναι ακόμη σαφείς, είπε ο αξιωματικός που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σε μια πρώτη εκδοχή της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο ιορδανικός στρατός, ανέφερε ότι οι αμερικανοί εκπαιδευτές αγνόησαν τις διαταγές των σκοπών της βάσης που απαίτησαν να σταματήσουν.

Διεξάγεται έρευνα για να διαλευκανθούν οι συνθήκες και τα αίτια του συμβάντος, αναφέρει η ίδια πηγή.

Τον Νοέμβριο του 2015, δύο αμερικανοί εκπαιδευτές κι ένας νοτιοαφρικανός συνάδελφός τους σκοτώθηκαν από τα πυρά ενός ιορδανού αστυνομικού σε ένα κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας ανατολικά του Αμάν. Δεν είχε υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για εκείνη την επίθεση.

Η Ιορδανία, ένας από τους βασικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, διατηρεί εξαιρετικά στενή σχέση με τις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα στον τομέα των ένοπλων δυνάμεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024