Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μοσούλη: Με δάκρυα στα μάτια εκτοπισμένοι ξαναβλέπουν τις οικογένειές τους

Μοσούλη: Με δάκρυα στα μάτια εκτοπισμένοι ξαναβλέπουν τις οικογένειές τους

Ιρακινοί που διέφυγαν από τη Μοσούλη, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, επανενώθηκαν την Παρασκευή με τις οικογένειές τους, δίνοντας τα χέρια μέσα από τα συρματοπλέγματα ενός προσφυγικού καταυλισμού και σηκώνοντας ψηλά τα μωρά για να τα δουν οι συγγενείς τους. Πολλοί έβαλαν τα κλάματα αντικρίζοντας τους αγαπημένους τους για πρώτη φορά έπειτα από δυόμισι χρόνια.

Ιρακινοί που διέφυγαν από τη Μοσούλη, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, επανενώθηκαν την Παρασκευή με τις οικογένειές τους, δίνοντας τα χέρια μέσα από τα συρματοπλέγματα ενός προσφυγικού καταυλισμού και σηκώνοντας ψηλά τα μωρά για να τα δουν οι συγγενείς τους.

Πολλοί έβαλαν τα κλάματα αντικρίζοντας τους αγαπημένους τους για πρώτη φορά έπειτα από δυόμισι χρόνια.

«Αυτή είναι η οικογένειά μου, είναι οι δικοί μου άνθρωποι, δεν μπορώ να σας περιγράψω πώς αισθάνομαι» είπε ο Ζιγιάντ Εζ Ελντίν από τον καταυλισμό Αλ Χάζερ, στα ανατολικά της Μοσούλης, όπου έχουν βρει καταφύγιο οι εκτοπισμένοι. «Δεν τους είχα δει εδώ και δυόμισι χρόνια. Έφυγαν όταν ξέσπασε η κρίση αλλά εγώ έμεινα στη Μοσούλη, αυτή ήταν η μοίρα μας. Ήταν φρικτά υπό το Νταές» συνέχισε.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει από την πόλη τις τελευταίες ημέρες, αφότου ο ιρακινός στρατός, με την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων, σιιτικών ομάδων, των Κούρδων πεσμεργκά και άλλων εξαπέλυσε μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Όλοι όσοι διαφεύγουν από τη Μοσούλη είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στον καταυλισμό των εκτοπισμένων μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι ασφαλείας. Μέλη των οικογενειών τους από άλλες περιοχές του Ιράκ, ανυπομονώντας να τους ξαναδούν, σπεύδουν να τους συναντήσουν στα συρματοπλέγματα.

«Η μητέρα μου και ο πατέρας μου βρίσκονται στη Μοσούλη, έμειναν εκεί. Εγώ έφυγα μόνος. Δεν τους έχω δει εδώ και δυόμισι χρόνια, πώς να το δεχτώ αυτό» είπε ο Άμπου Ζαχίντ. «Μόνο να τους δω θέλω, μόνο αυτό θέλω στη ζωή μου» συνέχισε.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 22.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση, πριν από τρεις εβδομάδες. Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι χιλιάδες κάτοικοι των γύρω χωριών που υποχρεώθηκαν από τους τζιχαντιστές να τους ακολουθήσουν, στην υποχώρησή τους προς την πόλη, παίζοντας ρόλο «ανθρώπινης ασπίδας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024