Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Μαίνεται ο εμφύλιος για το προσφυγικό στη συντηρητική παράταξη

Γερμανία: Μαίνεται ο εμφύλιος για το προσφυγικό στη συντηρητική παράταξη

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών, «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, αναγνώρισε ότι διέπραξε «χονδροειδές πολιτικό σφάλμα» με τις επανειλημμένες δημόσιες επικρίσεις του εναντίον της καγκελαρίου επειδή εκείνη αρνήθηκε να συναινέσει στην επιβολή ορίου στον αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία. Υπογράμμισε, ωστόσο, στο συνέδριο του κόμματος στη Βαυαρία πως εμμένει στην πρόταση και «δεν θα πουλήσει την ψυχή της CSU).

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών, «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, αναγνώρισε ότι διέπραξε πολιτικό σφάλμα με τις επανειλημμένες δημόσιες επικρίσεις του εναντίον της καγκελαρίου επειδή εκείνη αρνήθηκε να συναινέσει στην πρότασή του να επιβληθεί όριο στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που υποδέχεται η Γερμανία.

Ωστόσο, στην ομιλία του στο συνέδριο της CSU, ο Ζεεχόφερ, πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας, τόνισε ότι εμμένει στην πρόταση επιβολής ενός ορίου 200.000 ανθρώπων, προειδοποιώντας την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών ότι οι διαφορές των δύο αδελφών κομμάτων ενδέχεται να μην έχουν διευθετηθεί πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

Η παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ των ηγετών των δύο αδελφών κομμάτων της συντηρητικής παράταξης έχει πλήξει και τα δύο στις δημοσκοπήσεις και συνέβαλε σε μια σειρά από ήττες σε κρατιδιακές εκλογές που διεξήχθησαν φέτος.

Η Μέρκελ, που αναμένεται ότι θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία την επόμενη χρονιά, επιμένει ότι δεν πρόκειται να θεσπιστεί όριο. Όμως έχει ανάγκη την υποστήριξη της CSU, που συνεισφέρει το ένα έκτο των ψήφων της παράταξης.

«Ήταν ένα χονδροειδές πολιτικό σφάλμα» αναγνώρισε ο Ζεεχόφερ αναφερόμενος στη διένεξή του με την Μέρκελ -η οποία αποφάσισε να μην πάει στο συνέδριο του κόμματός του στο Μόναχο μετά την προσβλητική για την καγκελάριο μακροσκελή ομιλία του πέρυσι. «Πήρα το μάθημά μου» προσέθεσε ο ίδιος.

Εξαιτίας του ότι η σύγκρουση δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, ο Ζεεχόφερ επίσης δεν θα πάει στο συνέδριο της CDU τον επόμενο μήνα στην Έσση. Αυτό είναι κάτι δίχως ιστορικό προηγούμενο για τη συντηρητική παράταξη η οποία κυβέρνησε τη Γερμανία τα 47 από τα τελευταία 66 χρόνια.

«Δεν θα πουλήσω την ψυχή της CSU» για να λυθεί «αυτό το ζήτημα», διαβεβαίωσε τους συνέδρους ο Ζεεχόφερ, επευφημούμενος ηχηρά. Προσέθεσε ότι πολλοί Γερμανοί αισθάνονται πως έχει «χαθεί ο έλεγχος» διότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2015 οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

«Δεν θα αποδεχθώ έναν άθλιο συμβιβασμό», επέμεινε ο ίδιος. «Για εμένα αυτό που είναι το ουσιώδες είναι πως δεν μπορείς να υποδέχεσαι περισσότερους πρόσφυγες από όσους μπορείς να ενσωματώσεις αποτελεσματικά. Καμιά χώρα του κόσμου δεν είναι σε θέση να χειριστεί τον αριθμό των προσφύγων που υποδεχθήκαμε πέρυσι. Χρειάζεται ένα όριο περίπου 200.000» ανθρώπων, επανέλαβε.

Κατά τον πρόεδρο της CSU, είναι πιθανό ο ίδιος και η Μέρκελ να μην καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τον Σεπτέμβριο του 2017. «Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα μπορέσουμε να το λύσουμε αυτό», είπε ο Ζεεχόφερ και πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες συνεχίζονται με μετρημένο τρόπο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024