Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοι τρεις παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά;

Ποιοι τρεις παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά;

Τρεις νέους παράγοντες κινδύνου παιδικής παχυσαρκίας αναδεικνύουν ισάριθμες μελέτες. Οι βρεφικές λοιμώξεις, η ανεπάρκεια ύπνου και οι παρασπονδίες κατά τις σχολικές διακοπές φαίνεται να συντελούν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Τρεις νέους παράγοντες κινδύνου παιδικής παχυσαρκίας αναδεικνύουν ισάριθμες μελέτες. Οι βρεφικές λοιμώξεις, η ανεπάρκεια ύπνου και οι παρασπονδίες κατά τις σχολικές διακοπές φαίνεται να συντελούν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ Ντε-Κουν Λι του Ιατρικού Κέντρου Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes & Endocrinology, ανέλυσε στοιχεία για πάνω από 260.000 νεογέννητα σε βάθος 16 ετών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι βρεφικές λοιμώξεις -και όχι τόσο η λήψη αντιβιοτικών- αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας. Οι λοιμώξεις από μικροοργανισμούς και τα αντιβιοτικά μεταβάλλουν τις μικροβιακές κοινότητες στο έντερο των μικρών παιδιών και αυτό έχει πολλαπλές αλυσιδωτές επιδράσεις στον μεταβολισμό, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην ανάπτυξή τους.

Τα παιδιά που διαγνώστηκαν με λοίμωξη κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, χωρίς να πάρουν αντιβιοτικά, ήταν κατά μέσο όρο περίπου 25% πιθανότερο να εξελιχθούν σε παχύσαρκα αργότερα, σε σχέση με όσα δεν είχαν ιστορικό βρεφικών λοιμώξεων. Επίσης, όσες περισσότερες βρεφικές λοιμώξεις είχε στο ιστορικό του το παιδί, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος παχυσαρκίας. Αντίθετα, η χρήση αντιβιοτικών κατά το πρώτο έτος δεν αύξανε τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τη Δρ Γκέρντα Ποτ του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Clinical Nutrition, αξιολόγησε τα ευρήματα 11 ήδη δημοσιευμένων ερευνών σχετικά με την επίπτωση του ύπνου στο σωματικό βάρος.

Η ανεπάρκεια ύπνου συντελούσε σε κατανάλωση, κατά μέσο όρο, 385 περισσότερων θερμίδων (ισοδυναμούν με περίπου πέντε φέτες ψωμί) και έτσι συντελούσε στην αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης, τα άτομα με ιστορικό αϋπνίας έτειναν να καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά.

Τέλος, μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Πολ φον Χίπελ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obesity, ανέλυσε στοιχεία από αντιπροσωπευτικό δείγμα 18.170 παιδιών στις ΗΠΑ, από την αρχή του νηπιαγωγείου, έως το τέλος της Β’ τάξης του Δημοτικού και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όλες σχεδόν οι αυξήσεις στο βάρος των παιδιών συνέβησαν όχι κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών, αλλά στα ενδιάμεσα διαστήματα των σχολικών διακοπών.

Αντίθετα, στη διάρκεια των σχολικών ετών, ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών έμεινε σταθερός, ενώ των παχύσαρκων σημείωσε ελαφρά μείωση. Η μεγαλύτερη αύξηση του βάρους παρατηρήθηκε τα καλοκαίρια.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024