Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο φως κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών από Ηράκλειο προς εξωτερικό

Στο φως κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών από Ηράκλειο προς εξωτερικό

Πολυμελές διεθνές κύκλωμα συστηματικής διακίνησης παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία. Στη διάρκει ευρείας επιχείρησης το περασμένο Σάββατο, συνελήφθησαν συνολικά 11 μέλη του, και συγκεκριμένα εννέα υπήκοοι Συρίας, Ιράκ και Λιβάνου και δύο Έλληνες, άνδρας και γυναίκα. Όπως διαπιστώθηκε, τουλάχιστον από το 2014 είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, που διακινούσε αεροπορικώς από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου παράτυπους μετανάστες οι οποίοι έφταναν ακτοπλοϊκώς στην Κρήτη από την Αθήνα.

Πολυμελές διεθνές κύκλωμα συστηματικής διακίνησης παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία.

Στη διάρκει ευρείας επιχείρησης το περασμένο Σάββατο, με τη συμμετοχή αστυνομικών των Διευθύνσεων Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, καθώς και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, συνελήφθησαν συνολικά 11 μέλη του, ηλικίας από 27 έως και 50 ετών, και συγκεκριμένα εννέα υπήκοοι Συρίας, Ιράκ και Λιβάνου και δύο Έλληνες, άνδρας και γυναίκα.

Όπως διαπιστώθηκε, τουλάχιστον από το 2014 είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, που διακινούσε αεροπορικώς από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου παράτυπους μετανάστες οι οποίοι έφταναν ακτοπλοϊκώς στην Κρήτη από την Αθήνα.

Ειδικότερα, το παράνομο αυτό δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες», σε Τουρκία, Ηράκλειο, Αττική και Βόρεια Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι δράσεις κάθε πυρήνα αφορούσαν κατά περίπτωση την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, τη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και τη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων για την παράνομη διακίνησή τους.

Μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν στο λιμάνι του Ηρακλείου τους αλλοδαπούς, που κατέφθαναν με πλοία από την Αθήνα και στη συνέχεια μεριμνούσαν για την προσωρινή διαμονή τους σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου, έως την αναχώρησή τους από τον τοπικό κρατικό αερολιμένα.

Μάλιστα οι αλλοδαποί συχνά μεταφέρονταν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από άτομα του κυκλώματος, που χρησιμοποιούσαν και μέλη των οικογενειών τους ως προκάλυμμα της δράσης τους.

Το κύκλωμα συνεργάζονταν με έλληνες υπαλλήλους εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης στα αεροδρόμια Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Ηρακλείου Κρήτης «Νίκος Καζαντζάκης».

Από καθέναν από τους παράτυπους μετανάστες που προωθούσε η εν λόγω οργάνωση λάμβανε ως αμοιβή ποσό από 3.500 ως 4.000 ευρώ, ενώ για τα παιδιά εισέπραττε από 2.000 ευρώ.

Τα χρήματα που οι δράστες εξασφάλιζαν κατ’ αυτόν τον τρόπο διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala) και μετατρέπονταν σε νομίσματα τρίτων χωρών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, πρόεκυψε ότι το οργανωμένο, παράνομο αυτό δίκτυο έχει διακινήσει χρηματικά ποσά τουλάχιστον 4.103.424 ευρώ και 68.263 δολαρίων.

Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν πολλές διαφορετικές τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε διαφορετικά στοιχεία ταυτότητος, ενώ στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν παραπειστικές λέξεις της αραβικής γλώσσας.

Κατά τις έρευνες στα σπίτια και άλλους χώρους που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12.360 Ευρώ, 1.250 λίρες Συρίας, 195 λίρες Τουρκίας, 1.000 ριάλ Ιράν, 5 ντιρχάμ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 16 δολάρια ΗΠΑ, 41 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, 28 κάρτες sim, 48 τραπεζικά βιβλιάρια-κάρτες διαφόρων τραπεζών, διάφορα έγγραφα αεροπορικών εταιρειών (εισιτήρια, κάρτες επιβίβασης), 25 διαβατήρια αλλοδαπών υπηκόων, 154 φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου, 19 φωτοαντίγραφα διαβατηρίων αλλοδαπών υπηκόων, τρεις κάρτες εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, 16 αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων, 55 έγγραφα αλλοδαπών υπηκόων, 32 βιβλία και χειρόγραφες σημειώσεις στην αραβική γλώσσα που αφορούσαν σε χρηματικά ποσά, επτά σκληροί δίσκοι και συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων και ισάριθμες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (tablet, laptop).

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, κατά περίπτωση για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Ηρακλείου.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται, για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024