Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι αναμένει η ελληνική πλευρά από την επίσκεψη Ομπάμα

Τι αναμένει η ελληνική πλευρά από την επίσκεψη Ομπάμα

Η ελάφρυνση του χρέους και η πορεία του οικονομικού προγράμματος θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα. Η ελληνική πλευρά περιμένει αρκετά από την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στη χώρα, ιδίως στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Το Μαξίμου μετά την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη διήμερη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ έδωσε έμφαση στο ταξίδι του αμερικανού προέδρου, σημειώνοντας ότι η επιλογή του να επισκεφθεί τις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μάλιστα την Αθήνα πριν από το Βερολίνο έχει τη σημασία της για την υπόθεση του ελληνικού χρέους.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν που επικαλούνται Τα Νέα αναφέρουν ότι η ελάφρυνση του χρέους και η πορεία του οικονομικού προγράμματος θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα.

Θυμίζουν μάλιστα ότι το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Τζακ Λιου επισκέφθηκε το Μαξίμου μετέφερε το μήνυμα του προέδρου πως βούληση των ΗΠΑ είναι η διευθέτηση του χρέος πριν από το τέλος της θητείας του.

Ο Ομπάμα προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο θέλει να αφήσει το αποτύπωμά του και στην Ευρώπη. Για το χρέος έχει ενδιαφερθεί αρκετές φορές και μάλιστα ο υπουργός οικονομικών Τζακ Λιου έχει αναφερθεί επανειλημμένως δημοσίως στην αναγκαιότητα απομείωσής του.

Όταν το καλοκαίρι ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βαρσοβία στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε τον πωθυπουργό ότι θα επιδιώξει να υπάρξει λύση στο πρόβλημα του χρέους ενδεχομένως και με μια παρέμβαση προς το ΔΝΤ.

Όμως στην πορεία φάνηκε ότι οι πραγματικές πιέσεις θα πρέπει να ασκηθούν προς τη γερμανική πλευρά, η οποία εμφανίζεται ανυποχώρητη να συζητήσει τώρα θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το Μαξίμου ευελπιστεί και ο Λευκός Οίκος υπονοεί ότι όταν ο Ομπάμα επισκεφθεί το Βερολίνο αμέσως μετά τις επαφές του στην Αθήνα, θα προσπαθήσει να πείσει την καγκελάριο για την αναγκαιότητα να υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, κάτι που προϋποθέτει μείωση του χρέους και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ψηλά στην ατζέντα των διμερών επαφών στην Αθήνα θα βρεθεί και το Κυπριακό όπως και το Μεταναστευτικό. Ο Ομπάμα θα συνοδεύεται από αμερικανούς επιχειρηματίες και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024