Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Στο νόμο Παππά βασίζεται και η νέα νομοθετική ρύθμιση

Νέο γύρο αντιπαραθέσεων πυροδοτεί η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε το βράδυ της Τετάρτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Με τη νέα ρύθμιση θα ορίζονται οι προϋποθέσεις για την παροχή προσωρινής άδειας στα εν λειτουργία κανάλια με βάση το νόμο Παππά, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Νέο γύρο αντιπαραθέσεων πυροδοτεί η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε το βράδυ της Τετάρτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Με τη νέα ρύθμιση θα ορίζονται οι προϋποθέσεις για την παροχή προσωρινής -ετήσιας- άδειας στα εν λειτουργία κανάλια με βάση το νόμο Παππά, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για τη νέα ρύθμιση, θα απαιτεί από τους εν λειτουργία τηλεοπτικούς σταθμούς εγγυήσεις για το πρόγραμμα, τις υποδομές και τον αριθμό των απασχολούμενων στη βάση των προβλέψεων του νόμου Παππά.

«Όποιος θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία, θα αντιμετωπίσει προβλήματα αν έχει θέματα με την προέλευση των κεφαλαίων και ενδεχομένως αν δεν θέλει να απασχολήσει 400 άτομα» είπε ο Νίκος Παππάς μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΤ.

Το σκεπτικό για την απόπειρα μερικής επαναφοράς του νόμου Παππά είναι ότι το ΣτΕ τον έκρινε αντισυνταγματικό ως προς την παράκαμψη του ΕΣΡ και όχι ως προς τις άλλες προβλέψεις του, οπότε, εκτιμά η κυβέρνηση, οι υπόλοιπες προβλέψεις του θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Ο υπουργός Επικρατείας, στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είπε ότι «δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος» στο σύνολό του.

Ωστόσο, μιλώντας στο Βήμα ο νομικός εκπρόσωπος του Alpha Π.Λαζαράτος καταρρίπτει το παραπάνω επιχείρημα λέγοντας ότι το ΣτΕ έκρινε μεν αντισυνταγματική την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στη ΓΓ Ενημέρωσης, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έκρινε συνταγματικό τον υπόλοιπο νόμο, με τον οποίο και πιθανόν να μην ασχολήθηκε, δεδομένου ότι η κομβική διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική».

Αλλά και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, μιλώντας στον 9,84, ανέφερε: «Εάν θέλει κανείς να μιλήσει για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά και περί της ακυρότητάς του, θα πρέπει να αναμείνει να δει την απόφαση του ΣτΕ. Πάντως, αν αυτά που δημοσιεύονται από χθές, ότι δηλαδή η παράκαψη του ΕΣΡ και η ανάθεση των αρμοδιοτήτων του στον υπουργό, κρίθηκαν αντίθετα προς το άρθρο 15 του Συντάγματος, δεν πρόκειται για μια τυχαία διάταξη του νόμου, αλλά για τον πυρήνα και τη θεμελιώδη ρύθμιση του συγκεκριμένου του νόμου».

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων προς συνεργάτη του υπουργού Επικρατείας αν υπάρχει ανησυχία για τυχόν προσβολή της νέας νομοθετικής ρύθμισης, υπογραμμίστηκε η κυβερνητική στόχευσή για διευθέτηση του επί τρεις δεκαετίες άναρχου τηλεοπτικού τοπίου, με τη θεσμοθέτηση προϋποθέσεων λειτουργίας και, επιπλέον, με έσοδα για το δημόσιο ταμείο.

Κατά τα άλλα, η νέα νομοθετική ρύθμιση θα ζητά από τους καναλάρχες να καταβάλουν ένα αρκετά υψηλό τίμημα για την προσωρινή άδεια με το επιχείρημα ότι τα έσοδα του διαγωνισμού κατέδειξαν την αξία των τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προσωρινή άδεια θα μπορούν να πάρουν όχι μόνο όσοι σταθμοί λειτουργούν ή όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά και όποιος άλλος ενδιαφέρεται. Επίσης, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, έχει προαναγγελθεί από τον κ. Βούτση Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με σκοπό να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση του ΕΣΡ, πρωτοβουλία που αναμένεται να ληφθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης

Νένα Σώκου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024