
Αφιερώματα σε Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μάρκο Μπελόκιο στο 29ο Πανόραμα
Αφιερώματα στον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Μάρκο Μπελόκιο πραγματοποιεί το 29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το οποίο θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 27 Νοεμβρίου. Το αφιέρωμα στον Νίκο Παναγιωτόπουλο αποτελεί φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο έλληνα δημιουργό και περιλαμβάνει όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του σκηνοθέτη.
Αφιερώματα στον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Μάρκο Μπελόκιο πραγματοποιεί το 29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το οποίο θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 27 Νοεμβρίου.
Το αφιέρωμα στον Νίκο Παναγιωτόπουλο αποτελεί φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο έλληνα δημιουργό και περιλαμβάνει όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του σκηνοθέτη.
Το αφιέρωμα έχει τίτλο «Νίκος Παναγιωτόπουλος: ο αναρχικός αριστοκράτης της εικόνας». Από την πρώτη του ταινία, τα «Χρώματα της Ίριδος» το 1974, μέχρι την τελευταία του, «Κόρη του Ρέμπραντ», το 2015, ο Παναγιωτόπουλος δεν εγκλωβίστηκε ποτέ σε κανένα είδος, δεν ακολούθησε ποτέ καμία βολική μανιέρα – γύρισε τις ταινίες του, κι έγραψε τα βιβλία του, ακριβώς όπως ήθελε.
Ο Παναγιωτόπουλος πέθανε το 2016 στα 74 του χρόνια, προετοιμάζοντας μια ακόμα ταινία. Το τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο «Τίποτα», μιλούσε για έναν άνθρωπο που συμφιλιώνεται με το γήρας και τον θάνατο με αρχοντική χάρη και αναρχικό χιούμορ.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες:
Τα χρώματα της Ίριδος (1974)
Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978)
Μελόδραμα; (1978)
Βαριετέ (1984)
Η γυναίκα που έβλεπε όνειρα (1987)
Ονειρεύομαι τους φίλους μου(1993)
Ο εργένης (1997)
Αυτή η νύχτα μένει (1999)
Beautiful People (2001)
Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου(2002)
Delivery (2002)
Πεθαίνοντας στην Αθήνα (2006)
Αθήνα Κωσταντινούπολη (2006)
Τα οπωροφόρα της Αθήνας (2010)
Δεσμά Αίματος (2012)
Λιμουζίνα (2013)
Η κόρη του Ρέμπραντ (2015)
Παράλληλα, στο Πανόραμα θα προβληθεί μία επιλογή ταινιών του ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο. Μάλιστα, πρεμιέρα στο Πανόραμα θα κάνει και η νέα ταινία του Μπελόκιο «Sweet Dreams» που είχε προβληθεί στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες:
Γροθιές στην τσέπη (1965)
Eν ονόματι του πατρός (1971)
Kαλημέρα, νύχτα (2003)
Kρυφή Ερωμένη (2009)
Η Ωραία Κοιμωμένη (2012)
Sweet Dreams (2016)
Από τις 17 έως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι «Τριανόν» και «Ααβόρα», θα φιλοξενήσουν αφιερώματα σε σημαντικούς έλληνες και ξένους δημιουργούς, αβαν πρεμιέρ πολυαναμενόμενων ταινιών, εκδηλώσεις-έκπληξη, συζητήσεις, master-classes και προβολές μικρού μήκους ταινιών σπουδαστών κινηματογραφικών σχολών.
Η φετινή διοργάνωση υπόσχεται, μεταξύ άλλων, και ένα ειδικό αφιέρωμα για τα 40 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, και βέβαια, όπως κάθε χρόνο, το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ στο οποίο θα συμμετάσχουν 12 ευρωπαϊκές ταινίες που δεν έχουν αγοραστεί από έλληνες διανομείς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Εκτός φυλακής μέχρι την έφεση ο 42χρονος που πήγε έξω από σπίτι οικογένειας με αλυσοπρίονο
- Μανδάς: «Νομίζω ότι ήμασταν σε αρκετά καλό επίπεδο στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού» (vid)
- Πώς η Κίνα… συγκρατεί την άνοδο του πετρελαίου
- Ρέτσος: «Στόχος μας η συμμετοχή με την Εθνική σε μια μεγάλη διοργάνωση» (vid)
- Το προσχέδιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ έχει αδιευκρίνιστα στοιχεία, λέει ο σύμβουλος του Χαμενεΐ
- Μήνυμα από Τεττέη και Τζόλη για νίκη με την Ιταλία (vid)

