Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Αφρική αναζητά τη λύση του μεταναστευτικού η Μέρκελ

Στην Αφρική αναζητά τη λύση του μεταναστευτικού η Μέρκελ

Μία εργάσιμη εβδομάδα αφιερωμένη στην Αφρική και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συρράξεις και την αθλιότητα ολοκληρώνει την Παρασκευή η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Τη στιγμή που η Γερμανία παραμένει ο νούμερο 1 προορισμός των αιτούντων άσυλο, η γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος περνά από τη αύξηση της βοήθειας προς τις αφρικανικές χώρες.

Μία εργάσιμη εβδομάδα αφιερωμένη στην Αφρική και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συρράξεις και την αθλιότητα ολοκληρώνει την Παρασκευή η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η ολοκλήρωση αυτού του διπλωματικού μαραθωνίου, που την έφερε στο Μάλι, τον Νίγηρα και την Αιθιοπία, γίνεται με τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι την Παρασκευή στο Βερολίνο, αφού προηγήθηκε – την Πέμπτη – ο ηγέτης του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί.

Τη στιγμή που η Γερμανία, η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία, παραμένει ο νούμερο 1 προορισμός των αιτούντων άσυλο, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, η γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος της μαζικής εξόδου των αφρικανικών πληθυσμών περνά από τη αύξηση της βοήθειας προς τις αφρικανικές χώρες.

Το διακύβευμα είναι σημαντικό για την Άνγκελα Μέρκελ: έπειτα από δύο διαδοχικές εκλογικές ήττες, ως τιμωρία για την πολιτική των ανοικτών θυρών που έφερε περί το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες τον περασμένο χρόνο στη Γερμανία, η καγκελάριος παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να κατανοήσει τις διαστάσεις της μεταναστευτικής κρίσης.

Για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα για τη συνομολόγηση συμφωνιών με αφρικανικές χώρες αντίστοιχων με τη συμφωνία του Μαρτίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία: οικονομική βοήθεια έναντι φρένου στις αναχωρήσεις προς την Ελλάδα.

«Μια αντίστοιχη συμφωνία πρέπει να υπάρξει κατά προτεραιότητα με την Αίγυπτο, αλλά επίσης και με άλλες αφρικανικές χώρες», είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο η Άνγκελα Μέρκελ.

Πρόσφατα, επέμεινε στην ανάγκη για μία τέτοια συνεργασία, «διότι η ευημερία των αφρικανικών χωρών είναι προς το συμφέρον των Γερμανών».

«Οι πρόσφυγες βρίσκονται προ των πυλών μας» και η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, είχε δηλώσει μπροστά στη μαζική εισροή 890.000 προσφύγων το 2015.

Οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Συρία ή το Αφγανιστάν, αλλά επίσης από την Ερυθραία (13.000), τη Νιγηρία (10.000), χώρα πλούσια σε πετρέλαιο, που πλήττεται ωστόσο, όπως το Καμερούν, η Νιγηρία και το Τσαντ, από τη δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Κατά τη διάρκεια της αφρικανικής της περιοδείας τις προηγούμενες ημέρες προειδοποίησε τους υποψήφιους πρόσφυγες και μετανάστες για τους κινδύνους που τους περιμένουν εάν ξεκινήσουν το εγχείρημα: «η διακίνηση ανθρώπων πρέπει να σταματήσει, πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο».

«Συχνά, νέοι άνθρωποι καθ’ οδόν προς την Ευρώπη έχουν τελείως εσφαλμένη ιδέα για την Ευρώπη. Ξεκινούν ένα ταξίδι βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει ή εάν θα μπορούν να παραμείνουν», προειδοποίησε.

Μεταναστευτικό σύμφωνο

Κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη, ο γερμανός υπουργός Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε «οι πρόσφυγες που διασώζονται στη Μεσόγειο να μεταφέρονται σε ασφαλείς εγκαταστάσεις φιλοξενίας στη Βόρεια Αφρική».

Για την καγκελάριο, η διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης περνά από την «σταθεροποίηση των χωρών καταγωγής, ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης – Αφρικής στη Μάλτα τον περασμένο χρόνο.

Είναι σημαντικό η Αφρική να μη χάσει «τα πιο λαμπρά μυαλά της που είναι αναγκαία στην ανάπτυξη της ηπείρου», επέμεινε κατά την επίσκεψή της στο Μάλι.

Το 2017, η Γερμανία που αναλαμβάνει την προεδρία της Ομάδας των 20 θα υποδεχθεί σύνοδο κορυφής για τις επενδύσεις στην Αφρική, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, είπε.

Αλλά στον Νίγηρα, μία από τις βασικές χώρες διέλευσης των μεταναστών, το Βερολίνο υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια 10 εκατομμυρίων και αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ισχνό πακέτο σε σχέση με το «σχέδιο Μάρσαλ» που ζήτησε ο πρόεδρος Μαχαμάντου Ισούφου.

«Το ταξίδι της Μέρκελ ήταν πριν από όλα ένα μήνυμα προς την γερμανική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για να πει “ενεργούμε για να περιορίσουμε τη ροή”», σύμφωνα με την Ανέτ Βέμπερ, του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας.

Και η Άνγκελα Μέρκελ πρέπει ακόμη να πείσει τις Βρυξέλλες για τη χρησιμότητα ενός μεταναστευτικού συμφώνου με την Αφρική: σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel , ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024