Ο σολομός ιχθυοτροφείου έχει όλο και λιγότερα ω-3 λιπαρά οξέα
Τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων στο σολομό ιχθυοκαλλιέργειας έχουν μειωθεί σημαντικά, περίπου στο μισό κατά την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.
Τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων στο σολομό ιχθυοκαλλιέργειας έχουν μειωθεί σημαντικά, περίπου στο μισό κατά την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.
Παρ’ όλη τη μείωση πάντως, ο σολομός ιχθυοτροφείου παραμένει μια από τις πλουσιότερες πηγές ω-3, επισημαίνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ όπου έγινε η μελέτη και προειδοποιούν
ότι αν συνεχιστεί αυτή η πτωτική τάση, στο τέλος ο σολομός δεν θα περιέχει σχεδόν καθόλου ω-3 λιπαρά.
Ο καθηγητής Ντάγκλας Τότσερ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι, ενώ πριν μια πενταετία μια μερίδα σολομού βάρους 130 γραμμαρίων περιείχε περίπου 3,5 γραμμάρια ω-3 λιπαρά οξέα (σχεδόν όσο η εβδομαδιαία συνιστώμενη δόση για ένα άνθρωπο), σήμερα αυτή η ποσότητα έχει περιοριστεί στο μισό περίπου. Συνεπώς για να πάρει κανείς την ίδια ποσότητα ω-3 λιπαρών, θα πρέπει να φάει διπλάσια ποσότητα σολομού.
Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήτιες οδηγίες ο μέσος άνθρωπος πρέπει να τρώει ψάρια δύο φορές την εβδομάδα και τη μία φορά αυτά να είναι λιπαρά. Λιπαρά ψάρια είναι επίσης η ρέγγα, το σκουμπρί, η σαρδέλα και η πέστροφα.
Πάντως, οι εταιρείες ιχθυοκαλλέργειας αναζητούν τρόπους για να αναστρέψουν τη μείωση των ω-3 λιπαρών στον οργανισμό των σολομών, η οποία φαίνεται να οφείλεται στο είδος των ιχθυοτροφών. Ιχθυοτροφές με γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και στην Ασία, αλλά όχι στην Ευρώπη.
Οι σολομοί διατρέφονται, μεταξύ άλλων, με άλλα λιπαρά ψάρια, όπως γαύρους, αλλά ενώ κάποτε οι τελευταίοι αποτελούσαν έως το 80% της τροφής των σολομών, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 20%.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γαλλία: Το 2025, η επιθυμία των Γάλλων να εγκαταλείψουν τη χώρα έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών
- Η ανασκόπηση του ΣΕΓΑΣ για το 2025: Πρόσωπο της χρονιάς ο Εμμανουήλ Καραλής – Τα μετάλλια και η προοπτική για το μέλλον
- Μαχαιρωμένη βρέθηκε η σταρ του Broadway Ιμάνι Ντία Σμιθ στα 26 της – Κατηγορείται για φόνο ο σύντροφός της
- Θεσσαλονίκη: Απάτη – μαμούθ με «μαϊμού» τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ
- Δυτική Όχθη: Πέντε συλλήψεις υπόπτων μετά από επίθεση εποίκων σε σπίτι Παλαιστινίων – Τραυμάτισαν βρέφος
- Οι χριστουγεννιάτικες ευχές της οικογένειας ΜακΚίσικ (pics)
