Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ηλ.Τσίγκας: Στην περίπτωση του Mega ούτε φούσκα υπήρχε ούτε πάρτι γινόταν

Ηλ.Τσίγκας: Στην περίπτωση του Mega ούτε φούσκα υπήρχε ούτε πάρτι γινόταν

«Τα δάνεια ύψους 98 εκατ. ευρώ, που είχε πάρει η εταιρεία "Τηλέτυπος" εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι τα τέλη του 2015 και ως προς τους τόκους και ως προς τα τοκοχρεολύσια και δεν υπήρχε πρόβλημα αποπληρωμής τους». Αυτό υποστήριξε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Τηλέτυπος» Ηλίας Τσίγκας κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων που χορήγησαν οι τράπεζες σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης,

«Τα δάνεια ύψους 98 εκατ. ευρώ, που είχε πάρει η εταιρεία «Τηλέτυπος» εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι τα τέλη του 2015 και ως προς τους τόκους και ως προς τα τοκοχρεολύσια και δεν υπήρχε πρόβλημα αποπληρωμής τους».

Αυτό υποστήριξε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Τηλέτυπος» Ηλίας Τσίγκας κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων που χορήγησαν οι τράπεζες σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης,

Όπως ανέφερε, από τον Απρίλιο του 2016 υπάρχει ρήξη ανάμεσα στις τράπεζες και την εταιρεία, μετά την άρνηση των μετόχων της να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ήταν όρος για να γίνει αναδιάρθρωση του δανείου.

«Στην περίπτωση του Mega, ούτε φούσκα υπήρχε, ούτε πάρτι γινόταν» τόνισε. Πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε ποτέ ευνοϊκή μεταχείριση για τη λήψη των δανείων» και ότι «οι τράπεζες τα έδιναν επειδή η εταιρεία ήταν στο Χρηματιστήριο, το οποίο μέσα από απόλυτη διαφάνεια μπορούσε να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητά της».

Ο κ. Τσίγκας διευκρίνισε ότι ανέλαβε γενικός διευθυντής της εταιρείας από τέλη του 1993 με αρχές του 1994 και διετέλεσε πρόεδρος τα τελευταία έξι χρόνια. Τα δάνεια, είπε, λαμβάνονταν έπειτα από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου και υπογραφή του ίδιου ή του οικονομικού διευθυντή.

Ακόμα, ο κ. Τσίγκας υπεραμύνθηκε της αξίας της ταινιοθήκης του Mega, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί έσοδα που προσεγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ. «Ο προσανατολισμός του Mega ήταν στις ελληνικές σειρές και μέχρι το 2015 συσσωρεύτηκαν 16.200 επεισόδια. Μέχρι τον Σεπτέμβριο ήταν πρώτο σε θεαματικότητα. Αν θεωρήσουμε ότι ενοικιάζουμε ένα επεισόδιο για το ευτελές ποσό των 200 και 300 ευρώ, αυτό δίνει πάνω από 30 εκατ. τον χρόνο», είπε.

Ακόμα, ο κ. Τσίγκας δήλωσε άγνοια για το πώς θα ξεχρεωθούν τα δάνεια της «Τηλέτυπος», σημειώνοντας, πάντως, ότι οι τράπεζες είχαν πάρει εξασφαλίσεις και εγγυήσεις από το 2012, ενώ η εταιρεία δεν έχει λάβει άλλο δάνειο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν σταλεί, ο συνολικός δανεισμός της «Τηλέτυπος» είχε ύψος σχεδόν 113 εκατ. ευρώ.

«Σε όλη την περίοδο της κρίσης, η διαφημιστική δαπάνη και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 65%. Είναι λάθος μια εταιρεία που για 18 χρόνια είχε επικερδείς ισολογισμούς να την κρίνεται για την περίοδο όπου η μείωση του τζίρου της ήταν 65%» τόνισε ο κ. Τσίγκας.

«Μετά το 2008, η εταιρεία είχε αρχίσει να έχει αρνητικούς οικονομικούς δείκτες. Ο ορκωτός λογιστής, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, εφιστούσε την προσοχή για την ικανότητα της εταιρείας να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Πώς με τόση ευκολία δανειζόταν;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππα.

«Από την ημερομηνία ίδρυσης της εταιρείας «Τηλέτυπος» και μέχρι έναν χρόνο πριν την κρίση, το 2008, είχε 18 κερδοφόρες χρήσεις. Τα δάνειά της ήταν μόλις στο 30% του τζίρου της. Δεν υπήρχε πρόβλημα δανεισμού γιατί η πιστοληπτική ικανότητά της ήταν εξαιρετική», απάντησε ο κ. Τσίγκας και πρόσθεσε: «Από το 2009 έως το 2012 μπήκαμε σε ζημιογόνο περίοδο. Χάσαμε το 54% των εσόδων μας. Έγιναν προσπάθειες μείωσης δαπανών. Εξακολουθούσαμε, όμως, να έχουμε δυσκολίες δανεισμού».

Ο κ. Τσίγκας απέρριψε ισχυρισμούς περί νέου δανείου προκειμένου να αποπληρωθούν παλαιότερα δάνεια, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση προκειμένου να πάρουν εγγυήσεις και εξασφαλίσεις που δεν είχαν τα προηγούμενα.

«Δεν πήραμε δάνειο για να πληρώσουμε τα προηγούμενα. Επειδή η πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας δεν ήταν καλή δεχθήκαμε την αναδιοργάνωση των δανείων, ώστε να εξασφαλιστούν τα δάνεια στις τράπεζες ύψους 98 εκατ. ευρώ. Κάναμε αναδιάρθρωση ομολογιακού δανείου. Άλλαξε η σύμβαση, γιατί τα προηγούμενα δάνεια δεν ήταν εγγυημένα ώστε να καλυφθούν. Ταυτόχρονα, έγιναν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τους μετόχους. Το 2012, 10 εκατ. ευρώ και το 2013, 15 εκατ. ευρώ και δόθηκαν οι εγγυήσεις και οι εξασφαλίσεις που χρειάζονταν οι τράπεζες και ήταν προϋπόθεση για την αναδιάρθρωσή του. Άρα, το δάνειο των 98 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκε» επισήμανε.

Ο κ. Τσίγκας δήλωσε άγνοια σχετικά με τον ποιον μέτοχο βαρύνει η ευθύνη για τη μη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2016. «Το καλοκαίρι του 2015, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Επειδή η «Τηλέτυπος» ήταν στο Χρηματιστήριο, η διαδικασία ήταν χρονοβόρα. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2016 έδωσε την έγκρισή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Έπρεπε οι μέτοχοι μέσα σε 15 ημέρες να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν έγινε, όμως, αυτό. Παρατάσεις δεν υπάρχουν. Δεν ήμουν το διάστημα αυτό στην εταιρεία και δεν γνωρίζω τους λόγους γιατί οι μέτοχοι δεν προχώρησαν».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίγκας τόνισε ότι «η «Τηλέτυπος» στερείται οποιασδήποτε εισροής κεφαλαίων γιατί παρακρατούνται από τις τράπεζες» και έκανε λόγο για μεγάλη και αδικαιολόγητη αυστηρότητα που υπάρχει απέναντι στην εταιρεία. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να πληρωθούν οι οφειλές προς προμηθευτές, ασφαλιστικές εισφορές, εφορία, εργαζόμενους. Αυτό που γίνεται είναι παράλογο. Έκλεισαν τον διακόπτη και δεν αφήνουν ούτε ένα ευρώ άνευ λόγου και αιτίας να μπει στην εταιρεία για να μπορέσει να πληρώσει τις οφειλές της. Αν δεν εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους και επιτρέψουν κάποια ρευστότητα, θα δώσουν την ευκαιρία να έχουν χρόνο οι μέτοχοι να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν. Από εκεί και πέρα, η απόφαση είναι των μετόχων τι θα γίνει με το Mega, ενόψει των αλλαγών και αν θα μπορεί να εκπέμπει μέσω ίντερνετ ή συνδρομητικής τηλεόρασης», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση γιατί δεν συμμετείχε η εταιρεία στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Τσίγκας απάντησε ότι επειδή δεν είχε προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καταγγέλθηκε το δάνειο και δεν μπορούσε η εταιρεία να έχει τραπεζική, φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα.

«Οι μέτοχοι επέλεξαν να μην συμμετέχουν» πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024