Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύγχυση με τα νούμερα του Προϋπολογισμού για τις ιδιωτικοποιήσεις

Σύγχυση με τα νούμερα του Προϋπολογισμού για τις ιδιωτικοποιήσεις

Τροφή σε ερμηνείες ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στα «μουλωχτά» το πολιτικά δύσπεπτο για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενόψει του Συνεδρίου του, έδωσε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017, καθώς προβλέπει έσοδα μόλις 437 εκατ. ευρώ, αντί 2,2 δισ. ευρώ που αναφέρει το μνημόνιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών.

Τροφή σε ερμηνείες ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στα «μουλωχτά» το πολιτικά δύσπεπτο για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενόψει του Συνεδρίου του, έδωσε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017, καθώς προβλέπει έσοδα μόλις 437 εκατ. ευρώ, αντί 2,2 δισ. ευρώ που αναφέρει το μνημόνιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, σε πρώτη ανάγνωση, δημιουργήθηκαν ερωτήματα για το αν πρόκειται για «παράλειψη» ή, ακόμη χειρότερα, αν υπάρχει «σχεδιασμός» από την κυβέρνηση να μην ανοίξει τώρα αυτό το καυτό θέμα και να το υποβαθμίσει ενόψει και του Συνεδρίου (13-16 Οκτωβρίου).

Άλλωστε οι πιο εκτεθειμένοι υπουργοί -αυτοί δηλαδή που τους αφορούν περισσότερο οι ιδιωτικοποιήσεις του 2017-είναι και εκείνοι που εκφράζουν τις περισσότερες αντιρρήσεις στο πρόγραμμα, επομένως το αφήγημα «θα δούμε αργότερα τι θα κάνουμε» εξυπηρετεί πολιτικά αυτή τη στιγμή.

Χθες, το «μυστήριο» γύρω από το ποσό που έχει συμφωνηθεί και τι ακριβώς ήθελε να γράψει ο συντάκτης του προϋπολογισμού, κάπως αποσαφηνίστηκε.

«Γράψε λάθος» λέγεται πως ήταν πάνω – κάτω η απάντηση που έδωσαν στο ΤΑΙΠΕΔ οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών όταν τους επεσήμανε ότι τα ποσά τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου δεν είναι τα σωστά, και παρέπεμψαν στον «δαίμονα του Τυπογραφείου».

Ως αποτέλεσμα, το ΤΑΙΠΕΔ απέστειλε χθες τα σωστά νούμερα (σ.σ.: 2 δισ. ευρώ για φέτος και 2,2 δισ. ευρώ για του χρόνου), οι υπηρεσίες του υπουργείου φαίνεται να αναγνώρισαν το «σφάλμα» και δεσμεύτηκαν να το διορθώσουν.

Πάντως, μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017 συνέχιζε να γράφει ότι το 2017 «τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις προβλέπονται στα 437 εκατ. ευρώ περίπου» χωρίς να εκδοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση που να αποκαθιστά το λάθος.

Σημειωτέον ότι ο στόχος που τίθεται από το Μνημόνιο για την περίοδο 2015-2018 είναι εισπράξεις 6,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών

Δίνοντας διευκρινίσεις για τα μεγέθη που αναγράφονται στον προϋπολογισμό, το υπουργείο διαψεύδει το δημοσίευμα των Νέων, κατηγορώντας την εφημερίδα για παραπληροφόρηση.

Όπως εξηγεί «τα μεγέθη του προϋπολογισμού ακολουθούν τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (European System of Accounting – ESA 2010) σύμφωνα με την οποία δεν καταγράφονται ως δημοσιονομικά έσοδα εκείνα που προκύπτουν από χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όπως πωλήσεις μετοχών, χρεολύσια δοθέντων δανείων, πωλήσεις ομολόγων, κ.λπ. Αυτό που καταγράφεται είναι τα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων ή από παραχωρήσεις δικαιωμάτων.»

» Αυτά τα τελευταία υπολογίζονται σε 437 εκατ. ευρώ και είναι το μέγεθος που εγγράφεται στον προϋπολογισμό. Το ποσό που απομένει μέχρι τα 2,2 δισ. ευρώ των προβλεπόμενων ιδιωτικοποιήσεων αφορά πωλήσεις μετοχών που ανήκουν στο δημόσιο και προφανώς δεν καταγράφονται στον προϋπολογισμό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024