Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το CAS μείωσε τη διετή ποινή της Σαράποβα στους 15 μήνες

Το CAS μείωσε τη διετή ποινή της Σαράποβα στους 15 μήνες

Το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS) έκανε δεκτή την έφεση που είχε καταθέσει η Μαρία Σαράποβα για τη μείωση της ποινής αποκλεισμού που της έχει επιβληθεί, όπως δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας τένις, Σαμίλ Ταρπίσεφ. Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις (ITF) είχε επιβάλει στις 8 Ιουνίου διετή αποκλεισμό στη Σαράποβα, η οποία βρέθηκε «θετική» στην απαγορευμένη ουσία «meldonium». Πλέον η ποινή της μειώθηκε στους 15 μήνες και η Ρωσίδα μπορεί να επιστρέψει στους αγώνες στις 26 Απριλίου 2017.

Το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS) έκανε δεκτή την έφεση που είχε καταθέσει η Μαρία Σαράποβα και μείωσε κατά εννέα μήνες την ποινή αποκλεισμού που της έχει επιβληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις (ITF) είχε επιβάλει στις 8 Ιουνίου διετή αποκλεισμό στη Σαράποβα, η οποία βρέθηκε «θετική» στην απαγορευμένη ουσία «meldonium» στο εφετινό Όπεν Αυστραλίας, και την επομένη η 29χρονη Ρωσίδα προσέφυγε στο CAS κατά της ποινής της, η οποία είχε αναδρομική ισχύ από τις 26 Ιανουαρίου 2016.

Εξαιτίας του αποκλεισμού η 29χρονη Ρωσίδα, η οποία έχει κατακτήσει πέντε τίτλους σε τουρνουά γκραν σλαμ, έχασε, μεταξύ άλλων, τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν τον Αύγουστο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Πλέον η ποινή της Σαράποβα μειώθηκε στους 15 μήνες και η Ρωσίδα μπορεί να επιστρέψει στους αγώνες στις 26 Απριλίου 2017.

Στο σκεπτικό της απόφασής του το CAS τονίζει μεταξύ άλλων ότι η Σαράποβα υπέπεσε σε παράβαση των κανόνων κατά του ντόπινγκ και πως φέρει κάποιο βαθμό ευθύνης, «για την οποία ένας αποκλεισμός 15 μηνών είναι κατάλληλη ποινή».

«Είναι καλό που η ποινή μειώθηκε. Αυτοί (σ.σ. το CAS) αποφάσισαν να κάνουν δεκτή την έφεσή μας, αφού έκριναν ότι η Σαράποβα είναι μια καθαρή αθλήτρια» τόνισε ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας τένις, Σαμίλ Ταρπίσεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο TASS και συμπλήρωσε: «Θα εξαρτηθεί απόλυτα από εκείνη αν θα μπορέσει να επιστρέψει στο προηγούμενο αγωνιστικό επίπεδό της. Όμως, εμείς θέλουμε να παίξει στην εθνική ομάδα και να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Στις αρχές Μαρτίου η Σαράποβα έκανε γνωστό ότι δεν είχε περάσει με επιτυχία τον έλεγχο ντόπινγκ στο Όπεν Αυστραλίας και πως στο δείγμα της είχε ανιχνευθεί η παρουσία της ουσίας «meldonium» που ενισχύει την απόδοση. Μετά την ανακοίνωσή της, το άλλοτε Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης τιμωρήθηκε με προσωρινό αποκλεισμό από κάθε σχετική με το τένις δραστηριότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) συμπεριέλαβε από την 1η Ιανουαρίου 2016 το «meldonium» στη λίστα του με τις απαγορευμένες ουσίες. Η παρουσία του «meldonium» στο αίμα του αθλητή στην διάρκεια και μεταξύ των διοργανώσεων αποτελεί παράβαση των κανονισμών, ωστόσο στις 13 Απριλίου ο WADA ανακοίνωσε ότι είναι αποδεκτή η παρουσία ποσότητας μικρότερης του ενός μικρογραμμαρίου του «meldonium» σε δείγματα από ελέγχους που έγιναν σε αθλητές πριν από την 1η Μαρτίου του 2016.

«Μετράω αντίστροφα τις μέρες»

Τι άλλο πέρα από χαρούμενη θα μπορούσε να δηλώσει η Σαράποβα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεσή της και τη μείωση της ποινής της κατά 9 μήνες;

Η 29χρονη Ρωσίδα τενίστρια, μετά την απόφαση στην έφεση που έκανε, θα είναι σε θέση να επιστρέψει στους αγώνες μέσα στο 2017 και είπε χαρακτηριστικά:

«Πέρασα μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, από τον Μάρτιο που έμαθα ότι τιμωρήθηκα και σήμερα είναι μια από τις πιο χαρούμενες μέρες, γιατί έμαθα πως θα μπορέσω να επιστρέψω τον Απρίλιο.

Με τόσους πολλούς τρόπους, ένιωσα πως πήραν μακριά μου κάτι που αγαπώ πολύ και τώρα νιώθω όμορφα που θα μου το επιστρέψουν. Το τένις είναι το πάθος μου και μου έχει λείψει.

Μετράω αντίστροφα τις μέρες που θα είμαι πίσω στα γήπεδα. Διδάχθηκα από αυτή την ιστορία και ελπίζω πως και η ITF διδάχθηκε κάτι. Το CAS κατέληξε πως δεν συμφωνεί σε πολλά πράγματα με το δικαστήριο της ITF».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024