Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στο «Τρίτο στεφάνι»

H Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στο «Τρίτο στεφάνι»

...

Το κορυφαίο και μοναδικό μυθιστόρημα Το τρίτο στεφάνι του Κώστα Ταχτσή που αποτέλεσε τομή στη σύγχρονη λογοτεχνία και αγαπήθηκε όσο λίγα θα παρουσιασθεί στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, ο οποίος σκηνοθετεί στο ΚΘΒΕ για πρώτη φορά.

Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ταχτσή χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως αριστουργηματικό, κομβικό, επικό, μυθικό, ένα επίτευγμα της μεταπολεμικής λογοτεχνίας, το σημαντικότερο μυθιστόρημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ο ίδιος ο συγγραφέας το χαρακτηρίζει «μια σύγχρονη ελληνική (ιλαρο)τραγωδία», προσθέτοντας ότι «εκφράζει και θα εκφράζει για πολύ καιρό ακόμα τον ψυχισμό του Έλληνα». Δεν είχε άδικο.

Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες της Εκάβης και της Νίνας που η μοίρα ένωσε τους δρόμους τους χρωματίζεται ο καθρέφτης της νεοελληνικής κοινωνίας με όλες τις αντιφάσεις της. Αγωνίες, βάσανα, αγώνας για επιβίωση, πάθη, ψέματα και απογοητεύσεις, μικροί και μεγάλοι καημοί, όνειρα για μια καλύτερη ζωή, γάμοι και θάνατοι, μνήμες και περασμένα μεγαλεία. Αλλά και αγάπη κι όλη η ομορφιά της ζωής όπως τη βίωσαν οι δυο αυτές γυναίκες, χρωματίζουν με χιούμορ και τρυφερότητα την Ελλάδα από την αρχή του αιώνα μέχρι την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Όπως σημειώνει ο Θανάσης Παπαγεωργίου: «“Το τρίτο στεφάνι” δεν καταδεικνύει την Ελλάδα που πέρασε μέσα από ιστορικά γεγονότα ή ντοκουμέντα. Είναι οι άνθρωποι που έχτισαν την ιστορία, εκείνοι που με τον τρόπο της σκέψης και της ζωής διαμόρφωσαν τις συνθήκες της πνευματικής της ανάπτυξης. Επειδή μία χώρα οργανώνει τη ζωή της και πορεύεται έτσι όπως θέλει ο λαός της, γιατί αυτός είναι η χώρα. Κι αν αυτός ο λαός άγεται και φέρεται από τις πολιτικές συνθήκες, δεν παύει να την διαμορφώνει».

Στο ρόλο της Εκάβης η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στην πρώτη της συνεργασία με το ΚΘΒΕ.

Συντελεστές
Διασκευή: Σταμάτης Φασουλής, Θανάσης Α. Νιάρχος
Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία- Φωτισμοί: Θανάσης Παπαγεωργίου
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Λέα Κούση
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Video Art: Στάθης Μίτσιος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κοραλία Τσόγκα
B’ βοηθός σκηνοθέτη: Κική Στρατάκη
Βοηθός σκηνογράφου: Δανάη Πανά
Βοηθός ενδυματολόγου: Ήρις Τσαγκαλίδου

Διανομή με αλφαβητική σειρά: Κατερίνα Αλέξη (Μαρία), Μομώ Βλάχου (Πολυξένη, Ταβλαρίδαινα), Θανάσης Δισλής (Φίλος Ντίνου, Γιατρός Ευαγγελισμού, Μπάμπης, Μπόρος), Έφη Δρόσου (Ερασμία, Φρόσω Β΄), Γιώργος Ευαγόρου (Αργύρης, Ιάσων), Ελένη Ζιάννα (Εκάβη νέα, Φίλη Νίνας, Κυρία απ’τα παλιά), Ελένη Θυμιοπούλου (Μαριέττα, Φρόσω Α΄), Θόδωρος Ιγνατιάδης (Παπαθανασίου, Νταβίκος, Θόδωρος), Γιάννης Καραμφίλης (Αραβαντινός, Πρασινομάτης, Κασσιανόπουλος, Πέτρος), Δημήτρης Κολοβός (Αντώνης), Ελισάβετ Κωνσταντινίδου (Εκάβη), Βασίλης Λέμπερος (Γιατρός Φώτη, Μαργαρίτης, Πρόεδρος δικαστηρίου, Σωτήρης), Άννα Μαντά (Ελένη, Μάρθα), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Δημήτρης), Χρίστος Νταρακτσής (Μιχάλης, Υπάλληλος τηλεγραφείου, Ανθυπομοίραρχος, Λιμενικός, Κασιμάτης), Λίλιαν Παλάντζα (Θεία Μπέμπα, Ντόμνα, Αράπω, Ομπέρ), Βασίλης Παπαδόπουλος (Ντίνος, Άκης μεγάλος, Κάποιος με κόκκινο κουστούμι, Περαστικός), Χάρης Παπαδόπουλος (Φώτης, Καλαποθάκης, Λουλουδάς), Μαριάννα Πουρέγκα (Νίνα Γ΄, Νότα), Θάλεια Σκαρλάτου (Νίνα Α΄), Τζένη Σκαρλάτου (Γαλάτεια, Κατίγκω), Θόδωρος Σκούρτας (Γιάννης Λόγγος, Εισαγγελέας, Διαδηλωτής), Μάρα Τσικάρα (Φίλη Γαλάτειας, Μάνα Φώτη, Ναϊρεντίν, Γνωστή Εκάβης), Κοραλία Τσόγκα (Ιουλία Κασιμάτη, Κλειώ), Μαρία Χατζηϊωαννίδου (Νίνα Β΄), Άννη Χούρη (Βικτώρια, Νοσοκόμα, Ειρήνη).

Συμμετέχουν επίσης: Γιάννης Καράμπαμπας, Χρήστος Διαμαντούδης και οι μικροί Αχιλλέας Νεραντζής & Δημήτρης Στόκας.

Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σωκράτης Καραντινός
Έναρξη: 7/10/2016
Διάρκεια παραστάσεων: 7/10/2016-9/4/2017

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 20:00, Κυριακή 19:00

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024