Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αναποτελεσματική η θεραπεία τεστοστερόνης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων

Η θεραπεία με τεστοστερόνη είναι τελικά αναποτελεσματική για τους άνδρες με χαμηλά επίπεδα της εν λόγω ορμόνης, αποφαίνεται μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.

Η θεραπεία με τεστοστερόνη είναι τελικά αναποτελεσματική για τους άνδρες με χαμηλά επίπεδα της εν λόγω ορμόνης, αποφαίνεται μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Georgetown, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αντριάν Φουγκ-Μπέρμαν, θέλησαν να αξιολογήσουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την επίδραση της θεραπείας τεστοστερόνης στην καρδιαγγειακή υγεία, τη σεξουαλική λειτουργία, τη σωματική κατάσταση, την ψυχική και πνευματική κατάσταση ανδρών με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό τους.

Η ιδέα της μελέτης προέκυψε από το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας καταιγισμός διαφημίσεων που παρουσιάζουν την τεστοστερόνη περίπου ως «πανάκεια» για κέθα πρόβλημα της υγείας των ανδρών. Ωστόσο, οι έως τώρα κλινικές δοκιμές δεν υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η Δρ Αντριάν Φουγκ-Μπέρμαν και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν δεδομένα από 226 κλινικές μελέτες που έγιναν μεταξύ 1950-2016 και στις οποίες η δράση της τεστοστερόνης ελέγχθηκε συγκριτικά με εικονικό φάρμακο (placebo).

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «το μάρκετινγκ της τεστοστερόνης βασίζεται στο ότι αυτή βελτιώνει μια σειρά από καταστάσεις, όμως η μελέτη μας δείχνει ότι κανένας από τους σχετικούς ισχυρισμούς για τα οφέλη της δεν έχει επαρκή υποστήριξη από τις κλινικές δοκιμές. Ούτε συνιστά μια λογική θεραπεία για τα συμπτώματα της γήρανσης. Δεν χρειάζεται να κάνουμε περαιτέρω δοκιμές».

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα τεστοστερόνης δεν εμφανίζουν κάποιο όφελος για το καρδιαγγειακό σύστημα, τη σεξουαλική λειτουργία, την ψυχική διάθεση ή τις νοητικές λειτουργίες. Η έξτρα τεστοστερόνη είναι αναποτελεσματική ακόμη και στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ δεν αυξάνει καν τη λίμπιντο με αξιόπιστο τρόπο. Φαίνεται μόνο να αυξάνει τη μυική μάζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έβαλε «φρένο» σε μια τεράστια καμπάνια μάρκετινγκ κόστους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από φαρμακευτικές εταιρείες, η οποία είχε ως στόχο να «πλασαριστούν» τα συμπληρώματα τεστοστερόνης ως αναγκαίο συμπλήρωμα της ζωής κάθε μεσήλικα άνδρα.

Ο FDA διατύπωνε ανησυχίες σχετικά με την επίδραση της επιπλέον τεστοστερόνης στην αύξηση του καρδιακού κινδύνου για την καρδιά. Όπως ανέφερε, «τα οφέλη και η ασφάλεια (των θεραπειών τεστοστερόνης) δεν έχουν βεβαιωθεί».

Ουσιαστικά λοιπόν, απαγόρευσε τη διαφήμιση συμπληρωμάτων τεστοστερόνης σε κατά τα άλλα υγιείς άνδρες, που λόγω της παρόδου της ηλικίας μειώνεται η λίμπιντο.

Η νέα μελέτη έρχεται να βεβαιώσει τις εκτιμήσεις του FDA. «Τα στοιχεία είναι πολύ σαφή ότι η τεστοστερόνη δεν βοηθά την υγεία των ανδρών και οι πραγματικοί κίνδυνοί της είναι μεγαλύτεροι από τα υποθετικά οφέλη», υπογραμμίζει η Δρ Φουγκ-Μπέρμαν και επισημαίνει ότι, σε κάθε ηλικία, υπάρχει μια ευρεία γκάμα των επιπέδων της τεστοστερόνης, που μπορούν να θεωρηθούν φυσιολογικές.

Και καταλήγει λέγοντας ότι οι γιατροί μπορούν να συνεχίσουν να συνταγογραφούν τεστοστερόνη σε άνδρες που παράγουν ελάχιστη έως καθόλου τεστοστερόνη είτε εκ γενετής, είτε μετά από βλάβη των όρχεων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024